Έχουμε μπροστά μας σκληρές αναμετρήσεις!

on .

• Για να επιστρέψει η Ελλάδα σε συνθήκες σχετικής ευρωπαϊκής ομαλότητας χρειάζεται να κερδίσουμε τρεις σκληρές μάχες. Πρέπει να επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα και να δημιουργηθεί μία δυναμική συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές και εξουδετέρωσης του αριστεροδεξιού αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού που εκφράζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες διεξάγεται το δημοψήφισμα μπορεί τελικά να επικρατήσει το ΝΑΙ. Το ΝΑΙ ερμηνεύεται από τους Ευρωπαίους εταίρους σαν συμφωνία για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας και το ΟΧΙ σαν προετοιμασία άμεσης εξόδου από την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τους ψηφοφόρους σε μια τοποθέτηση υπέρ ή κατά μιας πρότασης συμφωνίας η οποία έχει αποσυρθεί από τους εταίρους και δεν έχει καμία πρακτική σημασία. Η ερμηνεία που μετράει δεν είναι της κυβέρνησης αλλά των Ευρωπαίων εταίρων, από τις αποφάσεις των οποίων εξαρτάται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η συμφωνία
Ακόμη κι αν κερδίσει το ΝΑΙ το δημοψήφισμα –οι πιθανότητες επικράτησης του ΝΑΙ ξεπερνούν αρκετά το 50% αλλά το σενάριο του ΟΧΙ παραμένει ισχυρό- θα πρέπει να γίνουν πολλά και δύσκολα για να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.
Η διαπραγματευτική τακτική του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη έβλαψε σοβαρά τα καλώς εννοούμενα ευρωπαϊκά και εθνικά μας συμφέροντα εφόσον φτάσαμε στο χρονικό τέλος του προγράμματος χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Αυτόματα αποδεσμεύτηκαν τα χρήματα που είχαν για την Ελλάδα το ΔΝΤ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), η ΕΚΤ. Χάσαμε χρηματοδότηση 39 δισ. ευρώ, την οποία θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ξανά από μηδενική βάση.
Στην περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση και θα επιστρέψουμε στη δραχμή και στα Βαλκάνια, θα πάμε σε μια νέα μικρασιατική καταστροφή. Στην περίπτωση που επικρατήσει το ΝΑΙ, η ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές για χρηματοδότηση της Ελλάδας και αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι πολύ σκληρή γιατί μεσολάβησε η ουσιαστική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγαλύτερο και πως τα μέτρα θα έχουν μικρότερο αποτέλεσμα λόγω της επιστροφής στην ύφεση, ακόμη και στην ελεύθερη πτώση του ΑΕΠ. Σε απλά ελληνικά, τα μέτρα θα είναι περισσότερα από αυτά που συζητούσαν η κυβέρνηση Τσίπρα με την τρόικα-Brussels Group.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για το εάν η Ελλάδα θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρωζώνη. Το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τις πολιτικές διαθέσεις των εταίρων και τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κυρίως εφαρμογής μιας πολύ δύσκολης συμφωνίας.
Το χειρότερο είναι ότι το διπλωματικό και οικονομικό κατάντημα της χώρας ανοίγει την όρεξη ορισμένων, μέσα και έξω από την Ε.Ε., που θέλουν να προκαλέσουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. των 28 για τους δικούς τους λόγους. Άλλοι θέλουν να εξυπηρετήσουν τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις και άλλοι εκτιμούν ότι μια Ε.Ε. των 28 μπορεί να λειτουργήσει, όπως και η Ευρωζώνη, καλύτερα χωρίς την Ελλάδα. Εδώ που φτάσαμε, ούτε η παραμονή μας στην Ε.Ε. δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και πρέπει να δώσουμε σκληρές μάχες για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική μας.