Μας ενώνει η εκστρατεία για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα!

on .

  Της ΕΛΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ-ΔΟΥΒΛΗ

• Σε μια πανηγυρική εκδήλωση έγινε πρόσφατα η επίσημη παρουσίαση της ταυτότητας της διεκδίκησης του τίτλου «Ιωάννινα-Ήπειρος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021» και παρουσιάστηκαν από τους υπεύθυνους, το δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, την καλλιτεχνική διευθύντρια Νικαίτη Κοντούρη και τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Κώστα Γκόγκο η κεντρική ιδέα της διεκδίκησης και το σήμα.
  Κι ήταν όλοι εκεί. Πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, εκκλησιαστικοί άρχοντες, καλλιτέχνες, δημιουργοί κάθε είδους, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, άνθρωποι της πόλης και «παλιοίΓιαννιώτες» με χαρά, με προσμονή, με ελπίδα, με περηφάνια.
Το μήνυμα της πόλης έστειλε ο Δήμαρχος τονίζοντας πως μέσα στο γκρίζο ουρανό που σκεπάζει τη χώρα μας, εμείς εδώ σε μία άκρη, την πιο φτωχή της Ευρώπης, δεν θα πάψουμε να σχεδιάζουμε δράσεις που έχουν σχέση με την Ευρώπη του 2016 στέλνοντας το μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύης των λαών, στοχεύοντας στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Ο Κ. Γκόγκος, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου που φέρει το βάρος της ευθύνης, τόνισε πως σήμερα ο πολιτισμός αποτελεί τη μόνη διέξοδο και δεν περισσεύει κανείς σε αυτήν την προσπάθεια. Για να συνεχίσει η δική μας Νικαίτη Κοντούρη, η Ζαγορίσια Καλλιτεχνική διευθύντρια, σε ένα κάλεσμα προς τους απανταχού Ηπειρώτες που «ποτέ δεν την πλήγωσαν». Η Ήπειρος, η Ιστορία, ο Πολιτισμός, ο μύθος και τα ξωτικά.
Η Ήπειρος της φτώχειας του ξενιτεμού και της Ευεργεσίας των μεγάλων Ευεργετών και των μεγάλων δασκάλων του γένους,  όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης Η Ήπειρος με τη σκληροτράχηλη Πίνδο, τα κατακάθαρα ποτάμια όπου λούζονται νεράιδες και τις πανέμορφες δαντελωτές ακρογιαλιές.
Η Ήπειρος της Ιστορίας που μαρτυρούν τα αναρίθμητα μνημεία της σε κάθε πατημασιά, της παλικαριάς και της αξιοσύνης που υμνούν τα δημοτικά μας τραγούδια, των γραμμάτων που βεβαιώνουν τα επιβλητικά σχολικά κτήρια σε πόλεις και χωριά, σχολειά – σεράγια, μνημεία ακριβά του τόπου.
Τα Γιάννινα, η πόλη η πρώτη στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα. Η Πόλη της πολυπολιτισμικότητας, της αρχοντιάς, της ομορφιάς, τα κρουσταλένια Γιάννενα που κοσμούν και ξυπνούν στο μαξιλάρι, το υδάτινο της Παμβώτιδας.
Και σκεφτόμουν με περηφάνια και συγκίνηση μαζί καθώς έβλεπα γύρω μου ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης, πόσο ωραίο είναι κάποτε οι άνθρωποι να βρίσκονται ο ένας κοντά στον άλλο για ένα σκοπό, για μια ΙΔΕΑ.
Πέρα και έξω από αυτά που μας χωρίζουν, τα μικρόψυχα διλλήματα, τα μικροσυμφέροντα, τις προσωπικές ή άλλες διαφορές, τις στείρες κομματικές αγκυλώσεις, να μπορείς να κάνεις την υπέρβαση. Κι αξίζει πράγματι να προσπερνάς και να αφήνεις πίσω όλα τα ταπεινά που μας φθείρουν και μας καθηλώνουν για ένα πέταγμα, ουσιαστικό.
 Γιατί το ουσιώδες είναι αυτό που έχει αξία στη ζωή! Κι είναι δώρο θεϊκό τέτοια προσπάθεια να μας βρίσκει όλους ενωμένους, δεμένους, εθελοντικά, αλληλέγγυα με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις του ο καθένας, χωρίς υπολογισμούς και συμφέροντα.
Τα Γιάννινα, η πόλη μας, καλείται να ζήσει αλλά και να βάλει τους λαούς της Ευρώπης να ζήσουν το δικό τους ξεχωριστό όραμα, το δικό τους όνειρο, το δικό τους παραμύθι.
Κι ας έρθει ο ξένος, ο Ευρωπαίος κι ας σταθεί πρώτα - πρώτα στο κοινό των Ηπειρωτών, στο θέατρο της Δωδώνης, ας διαλογισθεί καθισμένος στο πέτρινο διάζωμα, ας αφουγκρασθεί τους χρησμούς στο θρόισμα της ιεράς φηγός και ας ξαναψιθυρίσουν μαζί τους στους λαούς που είναι η ρίζα του πολιτισμού. Κι ύστερα ας «κοπιάσει» στα μαλαματένια Γιάννινα. Ας σεργιανήσει στης πόλης τα στενά με τα καφασωτά παραθύρια, ας περιδιαβεί τις γειτονιές και ας ανατρέξει στις στιγμές που σημάδεψαν την πόλη.
  Ας πεταχτεί με το καραβάκι ως το πανέμορφο νησί, ας προσκυνήσει της φύσης την γλυπτική στο σπήλαιο του Περάματος, ας γνωρίσει του πολιτιστικούς συλλόγους, ας περιεργαστεί τις φορεσιές του κάθε τόπου, ας γευτεί τις Γιαννιώτικες λιχουδιές, τις Ζαγορίσιες πίτες, ας σταθεί για ένα τσίπουρο στις παραλιακές ψαροταβέρνες, ας αναζητήσει να διαβεί την Αχερουσία.
  Ας λουστεί στα κατακάθαρα νερά του Βοϊδομάτη, ας περιπλανηθεί στα δάση του Ζαγοριού, ας γονατίσει από δέος στο μεγαλείο της Αστράκας, ας πιστέψει στο μύθο των γιγάντων στις Δρακολίμνες, ας «ξομπλιάσει» την αρχιτεκτονική των αναρίθμητων γεφυριών, ας αναζητήσει τα μυθικά στους αγράμματους μαστόρους της Κόνιτσας, ας σταθεί στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου.
  Κι ύστερα ας ξεδιψάσει στις βρυσομάνες, ας ξαλαφρώσει την ψυχή του καθισμένος στα πεζούλια των εκκλησιών, ας κουβεντιάσει με τους αγίους στα μοναστήρια μας, ας υποκλιθεί στο φαντάρο του ΟΧΙ του Σαράντα που έσωσε την Ευρώπη κι ύστερα, ύστερα με το χέρι στην καρδιά, χορτάτος από ομορφιά και ιστορία και πολιτισμό, ας ψηφίσει «Ήπειρος - Γιάννενα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021». Ίσως έτσι «να γλυκάνει το νερό να πιεί η Κυρά Φροσύνη»…