Τα ευρωπαϊκά κόμματα και η ελληνική κρίση

on .

ενΤΥΠΩΣ

➤  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,
Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

• Η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χθες στο Στρασβούργο, έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη στρατηγική τους γύρω από το λεγόμενο Grexit.

Σκληρή κριτική
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ και επηρεάζεται στις αποφάσεις του από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της κ. Μέρκελ, άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς θεωρούν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε βάλει την ελληνική οικονομία στη σωστή πορεία και πως η διαχείριση της ελληνικής οικονομίας από την κυβέρνηση Τσίπρα προκάλεσε την επιστροφή στην ύφεση και την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ κ. Βέμπερ (προέρχεται από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας) αμφισβήτησε σε προσωπικό επίπεδο την αξιοπιστία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με βάση τις δημόσιες καταγγελίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ για ψέματα και μισές αλήθειες του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο κ. Γιούνκερ προέρχεται κι αυτός από το ΕΛΚ.
Εντυπωσιακή ήταν η κριτική που άσκησε ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Φερχόφσταντ. Έδωσε μία καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση στο ελληνικό ζήτημα και έθεσε τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του προτείνοντάς του πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες μπορούν να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και να επιτευχθεί η αναγκαία συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές.
Αυστηροί στην αξιολόγηση της πολιτικής του κ. Τσίπρα ήταν και οι εκπρόσωποι της ομάδας των Συντηρητικών και Ρεφορμιστών. Θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον τις δυνατότητες να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ταυτόχρονα όμως δηλώνουν αδιάφοροι για το μέλλον της Ευρωζώνης εφόσον στη συγκεκριμένη πολιτική ομάδα πρωταγωνιστούν οι Βρετανοί Συντηρητικοί του κ. Κάμερον.

Η Αριστερά και οι Σοσιαλιστές
Η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία όμως δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εφόσον το συνολικό ποσοστό των κομμάτων της δεν ξεπερνά το 6,5% σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στηρίζει με δυναμικό τρόπο τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης και την εμφανίζει θύμα της γερμανικής πολιτικής και των μεγάλων ευρωπαϊκών συμφερόντων. Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του Ισπανού ευρωβουλευτή κ. Ιγκλέσιας, ηγέτη των Podemos, ο οποίος προσπάθησε να δώσει διάσταση αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού κατεστημένου από τις επιλογές του κ. Τσίπρα.
Οι Πράσινοι στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα σε ό,τι αφορά στην καταγγελία των ελληνικών παραδοσιακών κομμάτων και του οικονομικού συστήματος της Ελλάδας, διαφοροποιούνται όμως σε ζητήματα δημοκρατικής συμπεριφοράς ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και των πρόεδρο της Ρωσίας κ. Πούτιν.  
Η Σοσιαλιστική ομάδα, η δεύτερη ισχυρότερη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άκουσε με ιδιαίτερη κατανόηση τον κ. Τσίπρα παρά το γεγονός ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μεγαλώνουν συνεχώς την πίεση που ασκούν στην κυβέρνησή του. Η διαφοροποιημένη τακτική των Σοσιαλιστών έχει σχέση με την προσπάθειά τους να ανακόψουν την πολιτική άνοδο των Podemos στην Ισπανία.

Χειρότεροι από τους εχθρούς
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της παρουσίας Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η ανάδειξη της στρατηγικής των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων.
Ο ηγέτης του Κόμματος για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) κ. Φάρατζ έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα για τη στρατηγική της ρήξης που ακολουθεί και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τον κάλεσε να σταματήσει την όποια διαπραγμάτευση και να οργανώσει την άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ανάλογη ήταν η προσέγγιση της Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας. Ενθουσιασμένοι με τις πρωτοβουλίες Τσίπρα εμφανίστηκαν και οι Ιταλοί ευρωβουλευτές του δεξιού λαϊκίστικου Κινήματος των Πέντε Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο. Κρατούσαν αφίσες με το ΟΧΙ, ελληνικές σημαίες και με την υποστήριξη που πρόσφεραν στον κ. Τσίπρα τον έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αποδεικνύοντας τη σύγκλιση της Αριστεράς με την άκρα δεξιά σε αντιευρωπαϊκή βάση.