Ρόδα είναι και γυρίζει…

on .

Χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, πολλά από τα στελέχη της λεγόμενης Αριστεράς Πλατφόρμας δεν θα τα εγνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους, κατά την γνωστή ιστορική έκφραση του αειμνήστου Γεωργίου Κατσιφάρα. Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ούτε ένα ένσημο εργασίας και ζούσαν με τη χορήγηση του κόμματος, όπως είπε στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφού απηύλαυσαν τους υπουργικούς και άλλους θώκους, δεν σέβονται τις προσπάθειες και το μόχθο του Αρχηγού τους να ανταποκριθεί σε μία έντιμη συμφωνία, που θα διευκόλυνε την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ και την σταδιακή ανάπτυξή της.

Παρά την πειθώ των λόγων του νέου Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα και να απειλούν με διάσπαση την κυβερνητική παράταξη.

Αλλά πώς να περιμένει κανείς λογική σε ανθρώπους, οι οποίοι όταν μετέβησαν στη Ρωσία με το αξίωμα που έχουν, γονάτισαν και ασπάσθηκαν το ρωσικό έδαφος, προκαλέσαντες τα ειρωνικά χαμόγελα των Ρώσων Αξιωματούχων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χάρις στα προσόντα του Αρχηγού του, είναι πιθανόν να πείσει τον Ελληνικό Λαό και στις προσεχείς εκλογές. Αυτοί που πιστεύουν ότι ήλθαν για να μείνουν εσαεί, πλανώνται. Όπως πλανώνται και εκείνοι, που θέλουν να γίνουν Αρχηγοί, χωρίς να έχουν τα προσόντα.

Μεταξύ των πολλών άλλων, που ζήτησαν οι Ευρωπαίοι, ήταν και η επίσπευση της απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Με εξαίρεση τον καθηγητή κ. Ιωάννη Πανούση, οι υπηρεσίες του οποίου λειτουργούν αψόγως, οι περισσότεροι των άλλων Υπουργών αναλίσκονται σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και σε προβολή σχεδίων.

Μετά την προαγωγή της κ. Βασιλικής Θάνου σε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η Κυβέρνηση έχει φρενάρει τις προαγωγές στις θέσεις των Αντιπροέδρων. Έχουν κληθεί βέβαια οι υποψήφιοι να εμφανισθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να δεχθούν ερωτήσεις από τα μέλη αυτής, τόσον για την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. όσο και για τη γνώμη τους επί διαφόρων κοινωνικών θεμάτων.

Η Πρόεδρος της Βουλής καλεί προς εξέταση τους υποψηφίους προς προαγωγή και τους υποβάλλει σωρεία ερωτήσεων. Παγίως τίθεται το ερώτημα, τί πρέπει να γίνει, κατά την γνώμη των κρινομένων, για την ταχυτέρα λειτουργία της δικαιοδοτικής μηχανής, ώστε να μην παρέρχονται εξάμηνα και έτη για να λυθεί αμετακλήτως μια διαφορά.

Το ερώτημα αυτό υποδηλοί, ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αγνοούν τα πρακτικά προβλήματα των δικαστικών λειτουργών. Η πλειοψηφία τούτων, τόσον στο Εφετείο όσον και στον Άρειο Πάγο, αποτελείται από γυναίκες, οι οποίες όταν είναι έγγαμες και έχουν παιδιά είναι υποχρεωμένες να μεριμνήσουν για την καθαριότητα και διατροφή των μελών της οικονενείας τους. Δεδομένου δε ότι οι αποδοχές τους είναι γλίσχρες, δεν έχουν την ευχέρεια να προσλάβουν μία οικιακή βοηθό, οπότε είναι φυσικό να καθυστερεί η δημοσίευση των δικογραφιών, με τις οποίες έχουν χρεωθεί. Αλλά και πολλοί άνδρες, ως Δικαστές, καθυστερούν αδικαιολογήτως την περαίωση και τη δημοσίευση, όχι μόνον των πολιτικών αλλά και των ποινικών αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμώτερο η απόφαση να καθυστερεί αλλά να είναι ορθή, παρά να εκδίδεται ταχέως και να είναι εσφαλμένη.

Το έργο του δικαστή είναι λειτούργημα, που προϋποθέτει αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Παλαιότερα το ηθικόν αντάλλαγμα ήταν το ηυξημένο κύρος και ο σεβασμός της κοινωνίας. Σήμερα με την πολεμική των MM Ε κατά των Δικαστών, δεν υφίσταται ούτε το ηθικό αυτό κίνητρο. Απομένουν βεβαίως οι υποκλίσεις των δικηγόρων, που κερδίζουν κάποιες υποθέσεις. Οι οποίες όμως ευκόλως μεταβάλλονται σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά των Δικαστών, όταν χάσουν την επομένη υπόθεση. Μερικοί δε δεν διστάζουν να καπηλευθούν ακόμη και τη δυνατότητα να απευθύνουν μία καλημέρα στους Δικαστές, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα επαγγελματικά τους ψεύδη.