Η αγάπη για τον συνάνθρωπο και η ευλογία να τον υπηρετούμε δια της Επιστήμης…

on .

• (Σημ. «Π.Λ.»: Οι συμβουλές, οι προτροπές και οι παραινέσεις που απηύθυνε ο γνωστός Ηπειρώτης εκπαιδευτικός κ. Ελευθ. Γείτονας προς τους αποφοίτους των ομώνυμων Εκπαιδευτηρίων, αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη και «οδηγό ζωής» για ένα επιτυχημένο ταξίδι σπουδών, επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ζωής, τόνιζαν στον «Π.Λ.» γονείς που παραβρέθηκαν στην όμορφη συγκινητική γιορτή αποφοίτησης των παιδιών τους. Ο γνωστός Βελλαϊτης Δάσκαλος που ίδρυσε και ανέδειξε τα Εκπαιδευτήρια «Γείτονα», το μεγαλύτερο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, που οι επιτυχίες των αποφοίτων του σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια αγγίζουν το 100%, στην εμπνευσμένη, φιλοσοφική, αλλά και πατριωτική ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε και όσα δημοσιεύονται στη συνέχεια).

Για μια νέα Ελλάδα…

Δεσποινίδες και κύριοι απόφοιτοι του 2015 εισέρχεστε πλέον στο ανοιχτό και πλούσιο πεδίο της δημιουργίας των υποδομών για επιστημονική συγκρότηση, ερευνητική δράση, κοινωνική προσφορά και ατομική καταξίωση.

Το άνοιγμα αυτής της αυλαίας πραγματοποιείται την ώρα που η χώρα μας βιώνει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές κρίσεις.

Εσείς από την ώρα που θα βρεθείτε στο Πανεπιστήμιο Ελληνικό, Ευρωπαϊκό ή Αμερικανικό στρέψτε το βλέμμα σας στο μέλλον και βοηθήστε την Ελλάδα να ανασυγκροτήσει τους όρους της υγιούς ανασυγκρότησης της κοινωνίας. «Ανατρέψτε τη μοιρολατρεία, τη θλίψη και τον αυτοοικτιρμό». Δημιουργήστε ένα περιβάλλον δημιουργικότητας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης και ενισχύστε το φρόνημα για μια νέα Ελλάδα πραγματικά ευλογημένη και με ευλογημένους ανθρώπους.

Για τον συνάνθρωπο…

Για να χωρέσετε όμως σ’ ένα σκηνικό συλλογικότητας και αλληλεγγύης σας παρακαλώ να χρησιμοποιείτε τις νέες τεχνολογίες με τρόπο που δεν καταργείται η ανθρώπινη σεμνότητα και η βαθιά αίσθηση ότι υπάρχουμε και απολαμβάνουμε την αρμονία του σύμπαντος κόσμου, επειδή υπάρχουν κι άλλοι δίπλα μας γονείς, αδέλφια, φίλοι, δάσκαλοι και όλες οι φυλές του κόσμου.

Τα βιώματά σας και οι μνήμες σας αποτελούν προσωπική σας υπόθεση και όχι κοινό κτήμα. Η αγάπη όμως για το συνάνθρωπο και η ευλογία να τον υπηρετούμε δια της επιστήμης, των λόγων και των πράξεων που θα ενεργούμε γι’ αυτόν αποτελούν τις συνιστώσες για την ισορροπία του σύμπαντος κόσμου.

Και αναφέρομαι με τρόπο ευλαβητικό σε όλα αυτά, διότι η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν το αμνιακό υγρό στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν οι ιδέες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της ισότητας, του δικαιώματος στην κριτική, της ανοχής και της αλληλεγγύης.

Η αρετή των αρετών…

Η αυτοαπομόνωση μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας δημιουργεί απίσχναση και φθορά της Δημοκρατίας.

Τροφή της Δημοκρατίας είναι η διαφωνία, αλλά δομικό της στοιχείο είναι ο διάλογος. Και στη διεξαγωγή του διαλόγου η αρετή των αρετών είναι η πραότητα. Αυτή μόνο μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς που γεννιούνται από τη διαφωνία.

Και σε όλη αυτή τη γόνιμη διαδικασία για την εμπέδωση της Δημοκρατίας να ξέρετε ότι «οι άνθρωποι δεν είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε αυτό που μας συμβαίνει, αλλά ελεύθεροι να σκεφτούμε και να βρούμε τρόπους να απαντήσουμε σε αυτό που μας συμβαίνει».

Παιδιά μου η ιστορία της κρίσης που περνά σήμερα η Ελλάδα μας συνολικά δεν έχει γραφτεί ακόμη.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο αυτές τις ώρες να φτιάξουμε μερικά παραμύθια που θα ψιθυρίζουν στ’ αυτιά μας βαθιά τα κρυμμένα μυστικά της αλήθειας, τις παραλείψεις και τις αυτοπαγιδεύσεις που κυοφόρησαν την κρίση.

Σε αυτούς τους ψίθυρους, σε αυτά τα νανουρίσματα αξίζει εσείς να συμπεριλάβετε τον οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στη δυναμική της αναδημιουργίας.

Ο ρόλος της αριστείας…

Να χαράξετε βαθιά μέσα σας των αρχαίων προγόνων μας την προτροπή «Αιέν αριστεύειν». Και τούτο διότι η αριστεία αποτελεί έναν ιδανικό στόχο, που αξίζει κάποιος να ενταχθεί στη διαδικασία προσέγγισής του, όχι απαραίτητα για να τον επιτύχει, αλλά μόνο και μόνο για να απολαμβάνει τη συνεχή προσωπική του βελτίωση και ανάπτυξη.

Ο ρόλος της αριστείας είναι προοδευτικός και είναι η μόνη κοινωνική παράμετρος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας στην πρόοδο.

Προτροπή μας και ευχή όλων μας είναι σαν φοιτητές σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο και αν βρεθείτε να στέκεστε μακριά από τη λογική της σιγουριάς και κοντά στη λογική της δημιουργίας.

Η επιδίωξη της αριστείας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μονοπάτια δημιουργικής διάκρισης και θα σας απομακρύνει από τη νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας και από τη λογική του βολέματος…

Αυτά που ενώνουν…

Στον κόσμο που ζούμε, αυξάνονται οι φυλετικές και εθνικές αξιολογήσεις και αντιπαραθέσεις. Σ’ αυτή την αντιπαραθετική εξόντωση προσπαθήστε να εντοπίσετε και να αναδείξετε περισσότερο αυτά που ενώνουν και όχι αυτά που χωρίζουν τους ανθρώπους, διότι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η ανοχή απέναντι στο διαφορετικό και η αναγνώριση της αξίας ηθών που δεν συμπίπτουν με τα δικά του.

Γι’ αυτό σας προτρέπουμε, σας παρακαλούμε, σας ικετεύουμε να γίνετε διάκονοι ενός κόσμου ειρηνικού, διάκονοι των επιστημών και των τεχνών…