Έμφαση στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη!

on .

● Ο πολιτισμός, ως γενική έννοια, σημαίνει φως, αλλά να είναι δημιουργικό το φως. Για να είναι δημιουργικό και παραγωγικό χρειάζονται νέα πρότυπα και νέες συρράξεις και συνέργειες. Μόνο έτσι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Οι όποιες ανησυχίες, προσδοκίες και ελπίδες που εναποθέτουμε για το μέλλον, έχουν τις ρίζες τους στην πεποίθηση και στην βεβαιότητα ότι οι καρποί του πολιτισμού είναι εκείνοι που διαμορφώνουν και διαπλάθουν πνευματικά νέο ήθος και νέα ηθική. Ο πολιτισμός στη γενικότητά του κρίνεται στην πορεία, στην καθημερινότητα των πολιτών και στην δυνατότητα προσέγγισης και πρόσβασης προς το θετικό, προς το καλύτερο.
Εάν παρατηρηθεί αστοχία και δεν επιτευχθούν οι προβαλλόμενοι στόχοι σημαίνει καθυστέρηση, οπισθοδρόμηση, έλλειψη προοδευτικότητας. Σημαίνει επιπλέον ότι βρισκόμαστε μακριά από την δημιουργία προτύπων, που θα πρυτανεύουν και θα κατευθύνουν, κυρίως, τους νέους σε πολιτισμικές και πολιτιστικές επιτεύξεις.
Αυτή την περίοδο η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη, όχι μόνο από την οικονομική κρίση, από την κακή οικονομική συγκυρία, αλλά και από το θολό πολιτικό και πολιτισμικό τοπίο. Οι πολίτες σ’αυτή τη θολή κατάσταση νιώθουν αβέβαιοι, μετέωροι και περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανασφαλείς.
Ο πολιτισμός είναι και ανάπτυξη, όχι μόνο πνευματική, αλλά και οικονομική. Για να ξαναζωντανέψουν όμως, πολιτισμός και συνακόλουθα ανάπτυξη, χρειάζονται νέες υποδομές, νέα υπόβαθρα, που θα στηρίζονται και θα δημιουργούν πολιτιστικές και οικονομικές αξίες. Είναι ανάγκη επιτακτική να ξαναβρούν την χαμένη τους ταυτότητα αρχαία, βυζαντινά και νεώτερα μνημεία, όλα τα μνημειακά αποθέματα, σε όλο το ελληνικό εύρος, ώστε να αποκτήσουν νέα δυναμική. Να ανακαλύψουμε πρέπει τους ιστορικούς με την ένταξή τους στην καθημερινότητα. Όψεις πολιτισμού είναι και ο λαϊκός, ο παραδοσιακός πλούτος που συσσωρεύεται στα εκατοντάδες ιστορικά και λαογραφικά μουσεία ανα την επικράτεια, στα οποία συνεχίζεται η μελέτη της λαϊκής παράδοσης. Μέσα από το πλήθος των εκθεμάτων προβάλλουν και διασώζονται πολιτισμικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες, τις οποίες αρχίζει να αναζητεί και πάλι η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη εποχή μας.
Το υπουργείο Πολιτισμού και άλλοι κρατικοί φορείς θα πρέπει να στηρίξουν οικονομικά τα μουσεία αυτά, γιατί περιέχουν αμύθητους εθνικούς θησαυρούς, πολύτιμα στοιχεία, τα οποία εάν δεν συντηρηθούν, κινδυνεύουν να καταστραφούν από τον χρόνο και την εγκατάλειψη.
Η επόμενη γενιά για να δημιουργήσει και να αναδείξει πολιτιστικές αξίες χρειάζεται, όχι μόνο απλή ενημέρωση, αλλά βαθειά γνώση του αντικειμένου και πολλαπλή υποστήριξη από την γενιά που απέρχεται. Μόνο έτσι υπάρχουν βέβαιες ελπίδες πραγματικής ανάδειξης του πλούτου μας, του πολιτισμικού και πολιτιστικών στοιχείων, κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Αν και σήμερα, εξαιτίας των ρυθμών της ζωής, έχουμε απομακρυνθεί από τις εθνικές μας παραδόσεις, έχουμε λησμονήσει τις καταβολές και τις ρίζες μας, πιστεύουμε ότι δεν είναι ακατόρθωτο να ξυπνήσει η ναρκωμένη συνείδηση και να ξαναβρούμε τον δρόμο μας.
Ο πολιτισμός είναι καλλιέργεια εσωτερική, εξύψωση της ηθικής και αισθητικής τελείωσης, στοιχεία που ενισχύονται κατά την διάρκεια της ιστορικής πορείας και της διαμόρφωσης των κοινωνιών. Είναι γνωστό ότι η έννοια πολιτισμός έχει μεγάλο εύρος. Περιλαμβάνει την δικαιοσύνη, την ελευθερία, τον ανθρωπισμό, τα ήθη, τα έθιμα, την διακίνηση των ιδεών, τις παραδόσεις, έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας, θεσμούς και κοινωνική οργάνωση.
Ο Ελληνικός πολιτισμός (αρχαίος-Βυζαντινός και νεώτερος) με την μοναδικότητά του, πρόσφερε πολλά σε παγκόσμια κλίμακα. Και σήμερα οι Έλληνες συμβάλλουν με πολλούς τρόπους στην πολιτισμική κληρονομιά. Έχουν δώσει οι Έλληνες πάρα πολλά για την πρόοδο και την πνευματική ανάπτυξη κατά την διάρκεια της ιστορικής του πορείας.