Αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση…

on .

- Της ΜΙΝΑΣ ΜΠΡΟΥΜΟΥ*

 Η κρίση μπορεί να αποτελέσει για όλους μας μια ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό των στόχων και των προτεραιοτήτων μας στη ζωή. Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε τι είναι πιο σημαντικό για εμάς τελικά σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε: Είναι, άραγε, πιο σημαντικό ένα επιπλέον αυτοκίνητο, ένα ακόμη κινητό τηλέφωνο, ένα ακόμη ρούχο ή είναι πιο σημαντική για εμάς η υγεία μας, η οικογένεια μας, ο χρόνος που περνάμε μαζί με τα παιδιά μας; Η λέξη κλειδί είναι η «προσαρμοστικότητα». Για να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στην οικονομική κρίση καλό θα είναι:
• Να  βρούμε  νέους  τρόπους  για  να  περνάμε  καλά ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να επιστρέψουμε σε παλιότερους «παραδοσιακούς» τρόπους διασκέδασης και χαλάρωσης, όπως είναι το να μαζευόμαστε σε σπίτια των φίλων μας και να μαγειρεύουμε ή να βλέπουμε μια ωραία ταινία.
• Να «επιστρέψουμε στις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις» και να καλλιεργήσουμε την επικοινωνία μας με τους γύρω μας μέσα από τον σεβασμό, την κατανόηση, την ενεργητική ακρόαση (ακούω πραγματικά αυτό που μου λέει ο άλλος χωρίς απλά να περιμένω να τελειώσει αυτό που λέει για να πω εγώ τα δικά μου και τελικά να μην επικοινωνήσουμε).
• Να αξιοποιήσουμε την θεραπευτική ιδιότητα της φύσης και να ανακαλύψουμε τις ομορφιές του κόσμου, όπως είναι ο έναστρος ουρανός, ο βυθός της θάλασσας, οι χιονισμένες κορυφές των βουνών .
• Να επενδύσουμε σε πράγματα που μας γεμίζουν συναισθηματικά όχι υλικά (ας μην ξεχνάμε ότι τα υλικά αγαθά δεν αποτελούν παρά στιγμιαίες απολαύσεις που αμέσως μετά τον κορεσμό αφήνουν μια αφόρητη αίσθηση κενού).
• Να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας αφιερώνοντας χρόνο σ' αυτόν και στις «ανάγκες του» (μόνο στον πυρήνα ενός ενοποιημένου εαυτού υπάρχει ασφάλεια). Η εσωτερίκευση και η αποστασιοποίηση μπορεί να βοηθήσει, αφού ο κόσμος από απόσταση μοιάζει ομορφότερος από αυτός που είναι πραγματικά.
• Να σκεφτόμαστε ρεαλιστικά, αλλά προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες με θετικές σκέψεις. Τίποτα δεν είναι από μόνο του θετικό ή αρνητικό. Όλα τα πράγματα έχουν δύο πλευρές και τη θετική και την αρνητική. Να ανακαλύπτουμε την θετική πλευρά του κάθε πράγματος και να προσπαθούμε να προσαρμοστούμε και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις τις κάθε στιγμής.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στις πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής μας βοηθάει να στρεφόμαστε στον βαθύτερο εαυτό μας και να προσπαθούμε να ανασύρουμε οτιδήποτε μας έδινε και συνεχίζει να μας δίνει δύναμη για να προχωρήσουμε στη ζωή. Να μην ξεχνάμε ότι όλοι μας έχουμε γύρω μας ανθρώπους ή πράγματα που μας δυναμώνουν, αρκεί να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να τα αναζητήσει. Για άλλους είναι η οικογένεια, οι συγγενείς, οι φίλοι και για άλλους η φύση, η εξοχή, ένα ταξίδι, το διάβασμα, η ζωγραφική, η μουσική.

* Η κ. Γερασιμούλα (Μίνα) Μπρούμου είναι πτυχιούχος ψυχολόγος Α.Π.Θ. και επιστημονική συνεργάτιδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων, Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων στα Ιωάννινα.
Περισσότερες πληροφορίες: www.minabroumou.gr