H ρήξη με τον Λαφαζάνη κοστίζει ακριβά στον Τσίπρα

on .

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,
Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

• Η δημοσκοπική δυναμική του κ. Τσίπρα και του ελεγχόμενου από αυτόν ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Οι περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας δεν εκτίμησε σωστά τις συνέπειες από τη ρήξη με τον κ. Λαφαζάνη και την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δημοσκοπικό ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας, του νέου κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκτιμάται σε 4%-6% και δεν δείχνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σε γενικές γραμμές να χάνει 11%-15% των ψηφοφόρων του προς το νέο κόμμα, που εξακολουθεί να υποστηρίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που εγκαταλείφθηκαν πρόσφατα από τον κ. Τσίπρα.
Το πρόβλημα είναι ότι ένα 14%-16% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν απογοητευμένοι ή και αηδιασμένοι από τις εσωκομματικές εξελίξεις και γυρνάνε σπίτι τους κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τον κ. Τσίπρα χωρίς να στηρίζουν την προσπάθεια του κ. Λαφαζάνη. Επομένως οι συνολικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ από την ρήξη Τσίπρα-Λαφαζάνη είναι περίπου διπλάσιες από το εκλογικό ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας.
Οργανωτικό πρόβλημα
Στο νέο κόμμα έχει ενταχθεί το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα περισσότερα στελέχη της περιόδου κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης ανήκουν στην ριζοσπαστική Αριστερά και στηρίζουν τον κ. Λαφαζάνη και τους συνεργάτες του στην προσπάθειά τους. Αυτόματα δημιουργείται ένα σημαντικό οργανωτικό κενό εφόσον μεγάλα τμήματα νομαρχιακών οργανώσεων μετακομίζουν στη Λαϊκή Ενότητα ή διαλύονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν στερείται το μεγαλύτερο μέρος της κομματικής του οργάνωσης σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο.

Κρίση αξιοπιστίας
Ο κ. Λαφαζάνης, η κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Γλέζος και πολλοί άλλοι που πρωταγωνίστησαν στην ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη αγωνιστική παράδοση. Σε αυτή τη φάση έχουν βάλει σαν στόχο τους τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και φθείρουν καθημερινά με τις επιθέσεις τους τη δημόσια εικόνα του.
Το αποτέλεσμα είναι να χάνει ο κ. Τσίπρας ένα μέρος από το συγκριτικό πλεονέκτημα στα λεγόμενα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά και να περιορίζεται η αξιοπιστία του ελεγχόμενου από αυτόν ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινή γνώμη πληροφορείται με κάθε λεπτομέρεια πόσα ψέματα έχει πει ο κ. Τσίπρας και πώς ακριβώς «άδειασε» τους συντρόφους του και οι περισσότεροι πολίτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν κανένα λόγο να τον εμπιστευτούν.

Αριστερές εξάρσεις
Με την υπογραφή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και το εντυπωσιακό «άδειασμα» της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας άνοιξε το δρόμο για τη σταδιακή μετατόπιση του κόμματός του στο χώρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Επειδή όμως δέχεται μεγάλη πίεση από τα αριστερά, πολλοί συνεργάτες του καταφεύγουν σε εξάρσεις δογματισμού σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις διαρροές προς το κόμμα του κ. Λαφαζάνη. Έτσι, παίρνονται «τρελές» αποφάσεις, όπως είναι το κλείσιμο των μεταλλείων της Χαλκιδικής και η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα κολλέγια και τα φροντιστήρια. Αυτή η αριστερή άμυνα των ανώτατων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εξασθενίζει το πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Τσίπρας με τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε και την υπογραφή που έβαλε στο τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο.