Πώς τιμούμε τη μνήμη των Εθνικών μας Ευεργετών;

on .

- Γράφει ο  ΣΠΥΡΟΣ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ,
Φιλόλογος-Συγγραφέας*

 Έπειτα από συνεχή υπομνήματα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, το επίσημο Ελληνικό Κράτος, με προεδρικό Διάταγμα, όρισε την 30η Σεπτεμβρίου του κάθε έτους ως ημέρα μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών.
Και πώς εκδηλώνεται αυτή η ημέρα μνήμης; Με το γνωστό και καθιερωμένο τρόπο. Μια δοξολογία, μια ομιλία, με την οποία εξαίρεται η προσφορά τους προς την πατρίδα, και αυτό είναι όλο.
Κατά τα άλλα; Πλήρης αδιαφορία για την «πιστή και επακριβή εκπλήρωση της βούλησής τους", που είναι μάλιστα συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένη.
Κανένας έλεγχος στη διοίκηση και στη διαχείριση των περιουσιών τους που γίνεται, συχνά, από πρόσωπα αναρμόδια, με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνονται οι κοινωφελείς σκοποί, και οι περιουσίες τους να διοχετεύονται σε σκοπούς αλλότριους από αυτούς που ορίζουν με τις συστατικές πράξεις τους οι Ευεργέτες.
Υπουργοί και υφυπουργοί, αρμόδιοι κατά το νόμο, για την εποπτεία και τον έλεγχό τους ή βρίσκονται σε πλήρη άγνοια ή υποθάλπουν "αδιαφανείς παρασκηνιακές παρεμβάσεις" τις οποίες, εκ των υστέρων καταγγέλλουν.
Διευθύνσεις αρμόδιες στα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, διαλυμένες και διαπλεκόμενες, όχι μόνο δεν ελέγχουν τους διαχειριζόμενους τα Κληροδοτήματά τους, αλλά φτάνουν στο σημείο σκόπιμα να παραπλανούν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, γνωρίζοντας ότι πορεύονται, με ασφάλεια, στον κατήφορό τους και έχοντας εξασφαλίσει την έλλειψη κάθε ελέγχου και τιμωρίας.
Και να λάβετε υπόψη σας ότι πρόκειται για το πιο ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο που διαθέτει τούτος ο δύσμοιρος τόπος, για περιουσίες που αποτελούν καρπό μόχθων και θυσιών μιας ολόκληρης ζωής των πιο εκλεκτών τέκνων του λαού μας.
Χαρακτηριστική περίπτωση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί σ’ αυτόν τον ευαίσθητο εθνικό τομέα, αποτελεί το ισχύον καθεστώς με τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων και τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα.
Εδώ στα Γιάννινα, και μόνο σ’ αυτά από ολόκληρη την Ελλάδα, το επίσημο Κράτος μέχρι σήμερα, αρνείται να εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό, να κάνει σεβαστές τις βουλήσεις των Ευεργετών μας και να προστατεύσει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της Ισονομίας και Ισοπολιτείας για τους Γιαννιώτες πολίτες.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα αυτό το άθλιο καθεστώς να λάβει, επί τέλους, τέλος. Το σύνθημα με το οποίο η νέα κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές ήταν, όπως όλοι γνωρίζουμε, ότι "βάζουμε τέλος στο παλιό, εγκαινιάζουμε το νέο".
Εδώ στα Γιάννινα το καθεστώς που διέπει τα Κληροδοτήματα, δεν είναι απλό -χρονικά- "παλιό", καθώς αποτελεί θλιβερό κατάλοιπο της τουρκοκρατίας και των τριών φασιστικών καθεστώτων (Παγκάλου, Μεταξά, χούντας). Είναι, κυρίως, ποιοτικά, οπισθοδρομικό, σκοταδιστικό, απαράδεκτο για μια στοιχειωδώς ευνομούμενη Πολιτεία.
Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλήρως γνώστης του θέματος, με ξεκάθαρες θέσεις στο παρελθόν, διατυπωμένες με επίσημα έγγραφά του και δημόσιες τοποθετήσεις, ο Ηπειρωτικής καταγωγής Πρωθυπουργός. Οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας, και οι Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως ενημερωμένοι γύρω από το θέμα, έχουν το λόγο.

* Ο Σπύρος Εργολάβος είναι μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα.