Nα εγγυηθεί την ενότητα ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ…

on .

-  Του ΝΙΚΟΥ ΓΙΩΤΙΤΣΑ

• Με μεγάλη προσήλωση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε οι φίλοι και τα μέλη της Κεντροδεξιάς Παράταξης, τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ανάδειξης νέου αρχηγού στη ΝΔ.
Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους τους υποψηφίους για την αρχηγία, είναι να απέχουν από εσωκομματικές διενέξεις, να αποφύγουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις  και να προωθείται ο κοινός στόχος που δεν είναι άλλος από την ανασύνταξη της μεγάλης φιλοευρωπαϊκής δύναμης που ίδρυσε ο εθνάρχης Κων/νος Καραμανλής. Είναι η παράταξη των μεγάλων αξιών, η παράταξη που στέκεται διαχρονικά στο ύψος των περιστάσεων, τοποθετώντας πάντα το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, ενώ ιστορικά έχει αποδείξει ότι είναι η παράταξη των μεγάλων τολμηρών αποφάσεων.
Αυτό που προέχει την επομένη της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου, είναι σαφώς να διατηρηθεί αλώβητη η συνοχή και η ενότητα αυτής της παράταξης. Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει να διχαστεί η κομματική βάση της ΝΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Επιβάλλεται να ακουστούν οι απόψεις όλων των υποψηφίων στον κόσμο, να μοιραστούν μαζί του το όραμα, τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους. Να αναλύσουν τα σχέδιά τους, πάνω σε ποια βάση θα κινηθεί  η Νέα Δημοκρατία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και να ασκήσει με ευθύνη και συνέπεια τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Σε μια δημοκρατική παράταξη, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, είναι απαραίτητος και ωφέλιμος ο διάλογος και η αντιπαράθεση ιδεών, χωρίς όμως να ανέβουν οι τόνοι και να επαναληφθεί το ατυχές σκηνικό της πόλωσης των εσωκομματικών το 2009.
Ο νέος αρχηγός, λοιπόν, πρέπει από την επομένη των εκλογών να... σπάσει αυγά για να κάνει ομελέτα. Πρέπει δηλαδή να προχωρήσει αποφασιστικά, σε ριζικές και καινοτόμες αλλαγές μέσα στο ίδιο το κόμμα. Να αναζητήσει τα αίτια που η παράταξη είχε απανωτές ήττες σε τέσσερις, ουσιαστικά, εκλογικές αναμετρήσεις, μη μπορώντας να πείσει τους πολίτες, απομακρύνοντας από το κόμμα μέχρι και παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Να εντοπισθούν οι ευθύνες όσων ήταν και είναι σε νευραλγικές θέσεις του κομματικού μηχανισμού και δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ευθύνες παντού, ακόμη και σε τοπικές οργανώσεις πανελλαδικά.
Οφείλει και πρέπει να το κάνει, να ακούει τη φωνή της ΟΝΝΕΔ, του πιο δυναμικού κομματιού αυτής της παράταξης, που γίνεται καθημερινά αποδέκτης των προβλημάτων που ταλανίζουν τη νέα γενιά στο σύνολό της.
Η Νέα Δημοκρατία το χρωστάει στις επόμενες γενιές να βγει πιο δυνατή  από αυτή την διαδικασία και με συνέπεια να προτάξει άμεσα το εθνικό συμφέρον.