Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος!

on .

• Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας τον Αρχιμανδρίτη Δημήτριο Αργυρό.
  Ο νέος Μητροπολίτης, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια ευδόκιμα την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, την ενορία του Αρχιμανδρειού  και γενικότερα την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, είναι μια εκκλησιαστική προσωπικότητα μεγάλου πνευματικού διαμετρήματος. Διακρίνεται για την άριστη θεολογική • Το παρελθόν Σάββατο πραγματοποιήθηκε η τελετή χειροτονίας εις Επίσκοπον Κεφαλληνίας του Αρχιμανδρίτη (του ιερού ναού του Αρχιμανδρειού Ιωαννίνων) πατρός Δημητρίου Αργυρού στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
Στην τελετή αυτή συμμετείχαν πολλοί αρχιερείς, μέλη της Ιεράς Συνόδου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου. Απόλυτη τάξη και κατανυκτική ατμόσφαιρα επικράτησε κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας και της τελετής χειροτονίας. Τον απόστολο της ημέρας έψαλε ο καλλίφωνος ιεροψάλτης του Αρχιμανδρειού (Θεολόγος) Άγγελος Τσιλίγκας.
Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό πριν την έναρξη της τελετής χειροτονίας, ο πατήρ Δημήτριος μετά πολλών υιικών ευχαριστιών (όπως τις χαρακτήρισε) προς όλους όσους του συμπαραστάθηκαν από τα πρώτα βήματα της μοναστικής του ζωής, με ιδιαίτερη μνεία στο μακαριστό γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη, την οικογένειά του (γονείς και αδέλφια), αλλά αργότερα κι άλλους, όπως τον εκλιπόντα καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιο Παλιούρα.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα το πλούσιο βιογραφικό έργο του πατρός Δημητρίου, που έπεισε την Ιερά Σύνοδο να λάβει την απόφαση της εκλογής του ως Επισκόπου Κεφαλληνίας. Επίσης πατρικές ευχές επιτυχίας εξέφρασε και ο παναγιώτατος Επίσκοπος Θεσ/νίκης κ. Άνθιμος.
Μεταξύ των πολλών πιστών (που συνέρρευσαν από τα Ιωάννινα, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, γενέτειρα του πατρός Δημητρίου) διακρίναμε ακόμη τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, τον Βουλευτή Ιωαννίνων και πρώην Υπουργό Κώστα Τασούλα, τον πρώην Υπουργό Αντώνη Φούσα, το Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, τον συντοπίτη μας καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, τον εκ Μετσόβου καθηγητή Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Μιχάλη Τρίτο, τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κώστα Βλάχο, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη κ.α.
Μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετής ακολούθησε γεύμα «επι τη εις επίσκοπον χειροτονία» του σεβασμιότατου μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου στο ξενοδοχείο ELECTRA PALACE.
Πριν το γεύμα και την καθιερωμένη προσευχή αντηλλάγησαν προσφωνήσεις με ευχές και αντιφωνήσεις με ευχαριστίες και αναμνηστικά δώρα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου (που δεν μπόρεσε να παραστεί) και το παρέδωσε ο μητροπολίτης Ηλείας και τοποτηρητής μέχρι τώρα της μητροπόλεως Κεφαλληνίας.
Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε το δώρο του μητροπολίτη Δημητρίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ένα καντήλι Γιαννιώτικης τεχνουργίας να καίει με λάδι, όπως τόνισε, στο παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής, καθώς και το συμβολικό δώρο του Βουλευτή Κώστα Τασούλα, ένα μικροσκοπικό αντίγραφο του αγάλματος της θεάς Αθηνάς, με την εύστοχη παρατήρηση ότι στην αγιογραφία του Αγίου Διονυσίου του φερώνυμου ναού (έργο πιθανώς του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου) υπάρχει και η παρουσία της θεάς Αθηνάς, προστάτιδος, ως γνωστό της πόλης των Αθηνών.
Ολοκληρώνοντας τις ευχαριστίες του ο μητροπολίτης Δημήτριος προς τους ομοτράπεζους βουλευτή Κεφαλληνίας, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Κεφαλληνίας, τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Βαγενά (που ανταπαντώντας είπε ότι κατάγεται από τα Ιωάννινα και γνωρίζεται με το νέο μητροπολίτη από τα νεανικά τους χρόνια, όταν αυτός έκανε τη διδακτορική του διατριβή στη Ρώμη), τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και τον εκπρόσωπο των Βελλαϊτών Αθηνών, στο τέλος ζήτησε συγγνώμη, αν σε κάποιους έχει προξενήσει λύπη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τότε ο κ. Τασούλας, με την οξυδέρκεια που τον διακρίνει, απάντησε ότι η ελληνική γλώσσα έχει επινοήσει, για την παρούσα περίπτωση, τη λέξη χαρμολύπη. «Νιώθουμε χαρά για την εκλογή σας ως επισκόπου Κεφαλληνίας και λύπη, γιατί άθελά σας μας εγκαταλείπετε μετά από 35 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην πόλη των Ιωαννίνων και την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς».
Συμπληρωματικά εδώ να σημειώσουμε ότι παρέστησαν και οι σεβασμιώτατοι μητροπολίτες Λευκάδος, Άρτας, Πρεβέζης. Την ενορία του Αρχιμανδρειού εκπροσώπησε ο πατήρ Βύρων με τους επιτρόπους του ναού και τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Βελλαϊτών Πέτρο Λεονταρίδη.
Τέλος θα ήθελα να εκφράσω και τα προσωπικά μου συναισθήματα από τη συμμετοχή μου στην τελετή αυτή για τη χειροτονία σε επίσκοπο του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.
«Η ιερά μητρόπολις Ιωαννίνων, αλλά και ολόκληρη η πόλη από σήμερα, καθώς και η ανώτατη εκκλησιαστική ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων θα στερηθούν της πολύτιμης προσφοράς και της συνέχειας του έργου του (των 35 χρόνων που υπηρέτησε στη μητρόπολη Ιωαννίνων), η νήσος Κεφαλληνία αγάλλεται από σήμερα για την χειροτονία του ως μητροπολίτη της και η Λευκάδα (γενέτειρά του) σεμνύνεται για τη μέχρι τώρα δημιουργική και καρποφόρα πορεία του άξιου τέκνου της». Ευχόμαστε πάντα Άξιος.
Υ.Γ.: Στο τέλος του γεύματος μοιράστηκε σε όλους τους πιστούς η εικόνα του Αγίου Γερασίμου, επικολλημένη σε κρυσταλλένιο εφτατριγωνικό βάθρο με την επιγραφή- Ενθύμιον Χειροτονίας Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Δημητρίου (10-10-2015).