Ο Υπουργός Παιδείας και η... εθνοκάθαρση!

on .

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ε-νικό» της περασμένης Δευτέρας ο Υπουργός Εθνική Παιδείας ίσως και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης δήλωσε πως η γενοκτονία των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση!  Η απίστευτη αυτή δήλωση, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε όλον τον ελληνισμό τόσο, στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στο εξωτερικό, όπου ζουν Έλληνες.
Ο κ. Φίλης με αυτή κατάφερε να ξεσηκώσει την οργή όχι μόνο των Ποντίων αλλά και κάθε Έλληνα που γνωρίζει τι βασανιστήρια επέλεξαν να κάνουν οι Τούρκοι για να ξεριζώσουν τους Έλληνες από τα εδάφη τους.
Αλλά, ας δούμε τι ακριβώς δήλωσε επιτέλους ο κ. Φίλης στην εκπομπή αυτή. Ανέφερε λοιπόν πως «οι Πόντιοι δεν υπέστησαν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση. Έκανα τη δήλωση αυτή πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και διεθνολόγων κάνοντας διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση και την αιματηρή γενοκτονία».
Μίλησε επομένως επιστημονικά ο κ. Υπουργός… Ας δούμε όμως τώρα τι γράφει στο Λεξικό του για τους όρους αυτούς -Εθνοκάθαρση και Γενοκτονία- ο Γ. Μπαμπινιώτης (τα επισημαίνει άλλωστε αυτά ο συνεργάτης του «Πρ. Λόγου» Κ. Αγόρης).
Εθνοκάθαρση είναι ο μαζικός αφανισμός ή εκδίωξη των μελών μιας εθνότητας από μια περιοχή για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι η βάσει σχεδίου, συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση φυλής ή έθνους. Την περίπτωση του αιματηρού και βίαιου ξεριζώματος του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας τη θεωρεί εθνοκάθαρση ο κ Φίλης;
Φυσικά τις απόψεις αυτές τις είχε δημοσιεύσει σε άρθρο του στην ΑΥΓΗ στις 20 Αυγούστου 2014 αναφέροντας ότι τα περί γενοκτονίας ήταν μια απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας. Ας σταθούμε σε λίγες σκηνές του ξεριζώματος του Ελληνισμού από τις εστίες τους:
«Οι μητέρες αναμαλιασμένες, κατάχλωμες από το κρύο και το φόβο, με τα βρέφη στην αγκαλιά τους, οι κοπέλες αγκαλιασμένες με τους γέρους γονείς τους περιμαζεύτηκαν με κτηνώδη τρόπο στην πλατεία σαν πρόβατα για σφαγή μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από σπαραχτικές κραυγές, θρήνους και κοπετούς. Η πρώτη φάση της απερίγραπτης τραγωδίας του Μπεϊαλάν έκλεισε για τους ήρωες του νεοτουρκικού εγκλήματος της γενοκτονίας. Όταν σε μια άλλη γειτονιά του Μπεϊαλάν μαζεύτηκαν όλα τα γυναικόπαιδα στην πλατεία, αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τον εγκληματικό τους σκοπό. Σα λυσσασμένα θεριά ρίχτηκαν στις γυναίκες, τα μωρά και τους γέρους, με κλωτσιές τους έχωσαν σε δύο σπίτια και τους τελείωσαν… με μαχαίρια. Μερικοί ξέμειναν και ο άγριος αλαλαγμός και οι σπαραξικάρδιες κραυγές, το απελπισμένο κλάμα και οι ικεσίες για έλεος και βοήθεια σχημάτιζαν μια άγριας τραγικότητας μουσική συναυλία που ξέσχιζε τον ουρανό για έλεος και βοήθεια πυρπόλησαν το οίκημα και κάηκαν όλοι τους».
Ένα μικρό δείγμα του τρόπου ξεριζωμού του Ελληνισμού του Πόντου παραθέσαμε ήδη. Η γενοκτονία των Ποντίων αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεοτούρκων κατά την περίοδο 1914-1923 Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 κατέφυγαν στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία και από Διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελέτης των Γενοκτονιών.
Η απίστευτη αυτή δήλωση του Υπουργού Παιδείας, πως επιστημονικά πως η γενοκτονία των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικές από αυτές. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ποντίων Χαράλαμπος Αποστολίδης δήλωσε για τις απόψεις του κ. Φίλη ότι αυτές είναι «η προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη». Και συνέχισε: «Έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό και κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας».
Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή, ενώ Γενοκτονία είναι η εξόντωση φυλής ή Έθνους συστηματικά προσχεδιασμένη και ολοκληρωτικά. Και συνέχισε λέγοντας πως «οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου».
Η Μαρία Χρυσοβελώνη, βουλευτής των ΑΝΕΛ, δήλωσε ως εκπρόσωπος του κόμματός της ότι οι ΑΝΕΛ δεν υιοθετούν τις δηλώσεις του υπουργού. Και συνέχισε: «Δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων που θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο και η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Β. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τη δήλωση του κ. Φίλη ως «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη» και συνέχισε: «Ενώ η Βουλή των Ελλήνων το 1994 με απόφασή της αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε την 19η Μαΐου ως "ημέρα μνήμης στο Μικρασιατικό Πόντο", 21 χρόνια μετά από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη γενοκτονία των Ποντίων».
Ο Χρήστος Γιανναράς μιλώντας στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία είπε: «Το νόημα αυτής της σύναξης δεν είναι παρά μια ρεαλιστική πολιτική δέσμευση για τη γενοκτονία του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού».
Αρκούν αυτά τα ολίγα για να διαπιστώσουμε ότι όλος ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος της Ελλάδος, πλην του κ. Νίκου Φίλη και όσων του συμπαραστέκονται, αναγνωρίζουν και πιστεύουν απόλυτα ότι ο ξεριζωμός του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού δεν ήταν εθνοκάθαρση, αλλά γενοκτονία με όλες τις ποινικές της συνέπειες.
Ύστερα από όσα γράψαμε μέχρι εδώ προκύπτει το ερώτημα: Ο κ. Φίλης, υπουργός Παιδείας γιατί προέβη στις δηλώσεις αυτές; Εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα και ποια;