Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται…

on .

● Ο 80χρονος παππούς, φούρναρης στο επάγγελμα, συνταξιούχος πια, στο τέλος του μήνα, δίπλα στο τζάκι, μετράει κάτι «ψιλά», που κρατάει στα τρεμάμενα χέρια του, για να δει… αν βγαίνει να αγοράσει μισό κιλό ψωμί!
Καλέ μου φούρναρη παππού, εσύ που «ξεφούρνησες» χιλιάδες καρβέλια, 40 χρόνια φούρναρης… και βάλε, έρχεται το κράτος και σου στερεί και αυτό το ξεροκόμματο! Αυτή είναι η ανταμοιβή σου (400 ευρώ σύνταξη), για την προσφορά σου!
Δίπλα του ακριβώς στο τζάκι, κάθεται η 38χρονη εγγονή του… συνταξιούχος και αυτή της Τραπέζης της Ελλάδος! Παρ’ ότι κι αυτή… κουρασμένη από τα χρόνια δουλειάς… που τη βαραίνουν (και χρυσοπληρωμένη), πηγαίνει στον παππού, να του μετρήσει την πίεση!
Την εγγονή όμως το κράτος τη μεταχειρίστηκε καλά… Της… τράβηξε μία εθελουσία και της παρέχει μια βαρβάτη σύνταξη για… 60 χρόνια! (Αν ανέβει το… προσδόκημο, ίσως… τα ξεπεράσει!) Αυτή λοιπόν είναι η Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών!

* * *
Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, δημιούργησαν τεράστιες ανισότητες και αδικίες. Αυτές οι πολιτικές ή μάλλον η απουσία πολιτικών, διαμόρφωσαν οικονομική ανέχεια και δημιούργησαν… γέρους 40 ετών συνταξιούχους! Έβαλαν φρένο, στο να δημιουργούν οι νέοι άνθρωποι και να ονειρεύονται…
Η εκάστοτε εξουσία άφηνε «άδεια ταμεία» (θα μου πείτε και πότε ήταν γεμάτα…), αλλά ταυτόχρονα «άδειαζε» και τις ψυχές των άνεργων νέων, επιστημόνων και μη, κόβοντάς τους τα φτερά! Η Ελληνική νέα γενιά, εγκαταλείπει το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου και ψάχνει την τύχη της αλλού… Για να μην πάθει, ό,τι και ο 80χρονος παππούς!
Αλλά, για την κατάσταση αυτή, κάποιοι έχουν τεράστιες ευθύνες! Πρέπει να ντρέπονται, κι ας τους ελέγχει, τουλάχιστον, η συνείδησή τους!

* Ο κ. Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.