Η Κάτω Πλατεία μας και ο Ανδρέας Παπανδρέου…

on .

Ένα θέμα θα πρέπει ν’ απασχολήσει τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, που ναι μεν δεν είναι άμεσο και λειτουργικό, όπως θέμα καθαριότητας φέρ’ ειπείν κ.α., αλλά είναι… μολυσματικό και δεν συνάδει με την ιστορία και προπαντός τη σοβαρότητα της πόλεως.
Έχει να κάνει με την ονοματοδοσία της Κάτω Πλατείας μας, πρώην Πλατείας «Βασιλέως Κωνσταντίνου του Ελευθερωτού». Κάποιοι γραφικοί ξεσκονιστάδες του άλλοτε κραταιού και νυν ξεπουπουλιασμένου, αλλά καλοθρεμμένου, ψευτοσοσιαλιστικού  κινήματος, έχοντες στον υπέρτατο βαθμό τον αλωπεκισμό και τη δουλοφροσύνη, είχαν τη φαεινή κουταμάρα, να προτείνουν στο Δήμο, την αλλαγή της ονοματοδοσίας της κεντρικής μας πλατείας κι από Βασιλέως Κων/νου του Ελευθερωτού, όνομα συνδεδεμένο με την απελευθέρωση της πόλεως (1912-’13), να γίνει πλατεία του αμερικανόθρεπτου και αμερικανόφερτου Ανδρέα Παπανδρέου! Ενός αριβίστα δηλαδή, που το’παιζε σοσιαλιστής. Πως κατάντησε ο καημένος ο σοσιαλισμός να τον υποδύεται ακόμη κι ο Ανδρέας Παπανδρέου (δηλαδή του 7-7-1939).
Και βέβαια, ετούτο και παρά τις αντιδράσεις των καλλιεργημένων του Δήμου, έγινε αμέσως αποδεκτό, μιας και οι αλλοιωμένοι, οι αλωμένοι και οι αλλοτριωμένοι κατείχαν την πλειοψηφία του Δήμου. Και έκτοτε η Κάτω Πλατεία, αντί του Βασιλέως Κωνσταντίνου του Ελευθερωτού, ενός ανθρώπου που συνδέεται αδιάρρηκτα με την απελευθέρωση της πόλης, φέρει το όνομα Πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου!
Εντάξει, κάποιοι μπορούν να πουν πως δεν ήθελαν ένα ανακτορικό όνομα. Αλλά χαθήκαν τα ευπρεπή ονόματα, όπως της ευποΐας, των γραμμάτων, των τεχνών, στρατηγών και ανθρώπων γενικά που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, όπως εκείνα τα τρία παιδιά των Ιμίων;
Πού βρήκαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, που με την κομματική του ασυδοσία και τον άκρατο αριβισμό, έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, γεμίζοντάς την συνάμα ηθική ρύπανση, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θέλουμε σήμερα, προς εξυγίανσή μας, εθνική απολύμανση; Και να ’ταν μόνον αυτό! Όλοι οι δρόμοι της Ελλάδας γέμισαν με τα ονόματα Τρίτσης, Μελίνα και Γεννηματά! Ποιοι ήταν όλοι αυτοί, οι «τρεις μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου θεότητος»; Αν είναι έτσι, τότε βάλτε και τη Φώφη, τη Μάργκαρετ και τη Μιμή, να συμπληρωθεί το ένδοξο εθνικό μας καρνέ!
Ο λόγος εδώ για την επαναφορά της πρότερης ονομασίας. Πρέπει και να δοθεί στους παλιούς Γιαννιώτες, που, ως γηγενείς, σέβονται περισσότερο από τον κάθε άλλο την ιστορική αλήθεια.  Επιτέλους, γέμισε η Ελλάδα «ρύπους»!