Τι... γκαντεμιά!

on .

l Με χίλιες δυο δυσκολίες, η Ελληνική οικογένεια άφησε πίσω της το οδυνηρό 2015 και με τις ανταλλαγές των απαραιτήτων ευχών πέρασε το κατώφλι του 2016.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων, κουρασμένη από τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ζαλισμένη και μπερδεμένη (ψήφιζε ΟΧΙ... έβγαινε ΝΑΙ), τραυματισμένη από τις «οικονομικές μαχαιριές», ολόκληρης πενταετίας, πίστεψε, πως στρίβοντας λίγο αριστερά το τιμόνι θα βγει στο ξέφωτο! Η ελπίδα όμως, δεν φάνηκε ακόμη...
Ξεκίνησε ο λαός, την περσινή χρονιά, χαρούμενος ...και προκαταβολικά ξαλαφρωμένος, έχοντας στο σακκίδιό του, σωρεία υποσχέσεων για καλύτερες μέρες, που δυστυχώς δεν ήρθαν!
«Έβγαλε» τις γραβάτες του, ξεκούμπωσε τα πουκάμισά του, ντύθηκε επιμελώς... ατημέλητα, αλλά αυτό... το στιλ, δεν άρεσε στους Ευρωπαίους φίλους και δανειστές μας!
Τα ηχηρά επιφωνήματα «ουάου» δεν καρποφόρησαν... Τα σκαμπίλια, μακράς διάρκειας, από την Τρόικα, προσγείωσαν ανώμαλα λαό και κυβερνώντες!
Έτσι, το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα, υποβαθμίστηκε περαιτέρω...
Οι μεγαλοστομίες περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, περί σκισίματος των μνημονίων και αύξησης κατώτατου μισθού, πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων!
Ο Έλληνας, σκληρά φορολογούμενος και... ελάχιστα διαμαρτυρόμενος, αποδέχτηκε τη μοίρα του...
Κατάλαβε πως βρίσκεται στα Βαλκάνια, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά με... Γερμανική εντολή, στον ίδιο χώρο και οικονομικά!
Οι κρουνοί των ευρωπαϊκών παροχών στέρεψαν, οι μισθοί και οι συντάξεις ψαλιδίστικαν, οι νέες δουλειές, δεν άνοιξαν!
Με αυτή την εικόνα, η ελληνική κοινωνία, μπήκε στο 2016.
(Αν επαληθευθούν και οι προβλέψεις των «ειδικών», πως το 2034 θα βγούμε από την κρίση, τότε... ζήσε Μάη μου, 18 χρόνια για να φας τριφύλλι!).
Και η φτωχή λαϊκή οικογένεια, έδωσε τη δική της μάχη να περάσει τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με αξιοπρέπεια.
Παραδοσιακά την Πρωτοχρονιά, κόβουν την βασιλόπιτα με το φλουρί, για το καλό του χρόνου, έτσι ώστε να... αναδειχθεί και ο τυχερός της χρονιάς!
Το έθιμο λέει, πως ο νοικοκύρης του σπιτιού, σταυρώνει τη βασιλόπιτα και κόβει τα κομμάτια ως εξής:
Ένα του Χριστού, ένα του σπιτιού και από ένα στα μέλη της οικογένειας.
Φέτος, σε πολλές οικογένειες, δυστυχώς, αναγκάστηκαν να αλλάξουν... ακόμα και το έθιμο.
Και έκοψαν! Ένα του Χριστού, ένα... της Τράπεζας (γιατί το σπίτι το κατέσχεσε η Τράπεζα) και ένα στα μέλη της οικογένειας.
Φανταστείτε, τι ...γκαντεμιά θα είναι, να πέσει και το φλουρί στην Τράπεζα!
Ε, τότε, δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ο Έλληνας και η ελληνική οικονομία, ούτε το... 2034, που λένε οι ειδικοί... Πάμε για... το 2084!
Καλή χρονιά!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.