Θα «απασφαλίσουν» και οι μηχανικοί!..

on .

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ένας μηχανικός με την ελάχιστη τεκμαρτή είσπραξη (586,08 ευρώ το μήνα επί 12 μήνες) 7032,96 ευρώ το έτος αν καταβάλλει: τις εισφορές Κατρούγκαλου, το φόρο εισοδήματος, την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης τότε το καθαρό εναπομείναν ετήσιο εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές είναι 1370,20 ευρώ, δηλαδή 114,18 ευρώ το μήνα!
Αντίστοιχα, για έναν μηχανικό με καθαρά κέρδη 2.000 ευρώ το μήνα μετά από φόρους και εισφορές το ποσό που απομένει είναι 494,20 ευρώ το μήνα! Αν παραμείνουν αυτά τα δεδομένα, το ΤΣΜΕΔΕ αντί να στείλει ειδοποιητήρια πληρωμών, καλύτερα στους φακέλους που θα ταχυδρομήσει να εσωκλείσει λουκέτα και διαβατήρια.
Οι αλλαγές στο σχεδιασμό του ασφαλιστικού είναι επιτακτικές τώρα, πριν να είναι πολύ αργά. Θα περίμενε κανείς η ευαισθησία του πρωθυπουργού να ήταν μεγαλύτερη στον εν λόγω θέμα δεδομένου ότι και ίδιος ως Πολιτικός Μηχανικός γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρώην συνάδελφοι του αλλά…ουδέν νεότερο από το δυτικό μέτωπο.
Η ταφόπλακα στις οικοδομικές δραστηριότητες, το μουδιασμένο κλίμα στις αγοροπωλησίες ακινήτων με την κατακόρυφη πτώση των τιμών της αξίας της γης, το φοβικό κλίμα για νέες επενδύσεις επιδεινώνουν τον πληγωμένο εδώ και χρόνια κλάδο των μηχανικών. Περιθώρια για περαιτέρω πιέσεις δεν υπάρχουν και η ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα υλοποιώντας τον αφανισμό των μηχανικών.
Το ενδεχόμενο να  «απασφαλίσει» το επιστημονικό τεχνικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας προκαλώντας αλυσιδωτές εκρήξεις στα μέτωπα της κοινωνίας, της οικονομίας, των ασφαλιστικών ταμείων είναι πλέον ορατό…
Τα λόγια του Αρχαίου Έλληνα ιστορικού Ξενοφώντα ας προβληματίσουν στη σωστή κατεύθυνση τους ιθύνοντες πριν είναι ήδη αργά: «Όσο γι’ αυτό που συνέβη μετά, μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι ο Θεός έβαλε το χέρι του, και επίσης μπορούμε να πούμε ότι όταν οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, κανένας δεν μπορεί να τους αντισταθεί…».
 
* Ο Πέτρος Ι. Μπούγιας  είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Msc. Εμπειρογνώμονας στον Τομέα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο πολιτικό κίνημα Ποτάμι.