Η κυβέρνηση φτιάχνει τη δική της διαπλοκή!

on .

• Η αντιδιαπλεκόμενη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δεν με πείθει. Θεωρώ ότι οι καταγγελίες που κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη κατά της διαπλοκής είναι επιλεκτικές και αποσκοπούν στη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής, που θα έχει την έγκριση του Μαξίμου και θα συνεννοείται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με αυτό.
Η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε την αντιδιαπλεκόμενη επιχειρηματολογία της επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο από τη χορήγηση των ραδιοσυχνοτήτων και την επιπλέον φορολογία των τηλεοπτικών σταθμών. Ο στόχος είναι σωστός αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των διαφημιστικών εσόδων των καναλιών και τα υποχρεώνει σε συσσώρευση ζημιών. Είναι δύσκολο λοιπόν να βγάλεις χρήμα για το Δημόσιο από έναν κλάδο που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και οι προβλέψεις για αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχει κάνει η κυβέρνηση στον οικονομικό της προγραμματισμό μπορεί να οδηγήσουν σε μνημονιακά ισοδύναμα μέτρα. Υπάρχει λοιπόν σοβαρή πιθανότητα να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες τις υπερβολικές κυβερνητικές φιλοδοξίες σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση δημόσιων εσόδων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τηλεοπτική ισορροπία
Παρά τις κυβερνητικές διαμαρτυρίες για διαπλεκόμενα ΜΜΕ που υπονομεύουν το κυβερνητικό έργο και στέκονται εμπόδιο στο μεταρρυθμιστικό έργο της, υπάρχει σε γενικές γραμμές πολιτική ισορροπία στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια.
Δύο από αυτά, ο Alpha και το Star, είναι με το μέρος της κυβέρνησης. Ο Alpha μάλιστα αξιοποιεί τον κ. Λαζόπουλο σαν λάβαρο ενός πολιτικού αγώνα υπέρ του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό άλλωστε οι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να μην θίγουν ζητήματα που έχουν σχέση με συμφέροντα που μπορεί να αφορούν την ιδιοκτησία αυτών των τηλεοπτικών σταθμών.
Ο ΑΝΤ1 έχει μια εικόνα πολιτικής ουδετερότητας, η οποία συμπληρώνεται από συγκεκριμένες φιλοκυβερνητικές παρεμβάσεις. Η ιδιοκτησία του μπορεί να είναι από τους χαμένους της αλλαγής του τηλεοπτικού τοπίου, γιατί αν ισχύσουν οι κανόνες που διαφημίζει ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς θα βρεθεί σε δύσκολη θέση το Μακεδονία TV που ελέγχεται από την ιδιοκτησία του ΑΝΤ1.
Τo Mega, το οποίο αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους σαν το κανάλι της διαπλοκής, βρίσκεται απέναντι από την κυβέρνηση στα περισσότερα ζητήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως επιχειρεί ανοίγματα, ίσως για να έρθει σε κάποια συνεννόηση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα εργολαβικά συμφέροντα, φανερά και κρυφά, που βρίσκονται πίσω από το Mega, και αποτελούν, θεωρητικά, τον βασικό στόχο της αντιδιαπλεκόμενης κυβέρνησης, εξυπηρετούνται άριστα από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπίρτζης, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, προσφέρει άφθονο δωρεάν δημόσιο και ευρωπαϊκό χρήμα στους εθνικούς εργολάβους, για να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις εθνικές οδούς, οι οποίες έχουν ιδιωτικοποιηθεί σε όφελός τους για πάνω από 30 χρόνια. Δημιουργείται λοιπόν το λογικό ερώτημα πώς μια αντιδιαπλεκόμενη κυβέρνηση «μπουκώνει» με δημόσιο χρήμα και άλλες διευκολύνσεις αυτούς που καταγγέλλει για διαπλοκή.
Τέλος, ο ΣΚΑΪ τοποθετείται σε ιδεολογική και πολιτική βάση εναντίον των περισσότερων επιλογών της κυβέρνησης χωρίς η ιδιοκτησία του να έχει επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα εκτός της ναυτιλίας, η οποία είναι παγκοσμιοποιημένη στη λειτουργία της.

Ελιγμοί χωρίς συνέχεια
Στην προσπάθειά της να επιβάλει το δικό της διαπλεκόμενο σύστημα, η κυβερνητική ηγεσία καταφεύγει σε ελιγμούς που δεν προβλέπεται να φέρουν θετικό επικοινωνιακό και πολιτικό αποτέλεσμα.
Τα λεφτά που υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσει το Δημόσιο από την αντιδιαπλεκόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης αποδεικνύονται ανύπαρκτα. Ο πόλεμος κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων –εργολαβικών, πετρελαϊκών και άλλων- τον οποίον επίσης επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την πολιτική της, είναι και αυτός ανύπαρκτος με βάση την πολιτική που ακολουθεί και τις αποφάσεις των υπουργών της. Η εμφάνιση στον τηλεοπτικό ορίζοντα ενός Τούρκου καναλάρχη ή η προοπτική αδειοδότησης ενός σχήματος στο οποίο θα κυριαρχούν δύο γνωστοί εκδότες υποστηρικτές της κυβέρνησης δεν επαρκεί για να δικαιολογηθεί η ένταση της αντιπαράθεσης.
Τέλος, προβληματισμό δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει ουσιαστικά το ΕΣΡ και να δώσει βασικές αρμοδιότητές του, όπως είναι ο προσδιορισμός του αριθμού των ιδιωτικών καναλιών που πρέπει να λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο, στη Βουλή. Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση θα πέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αποτέλεσμα να δικαιωθούν όσοι σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να κατοχυρώσει τα συμφέροντά τους κινούμενη επιθετικά και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εναντίον τους.