H ευρωπαϊκή πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη

on .

• Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε τις επαφές του με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικούς ηγέτες κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για να παρουσιάσει το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα ακολουθήσει.
Το πρώτο μήνυμα που πέρασε ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του είναι ότι η ΝΔ παρακολουθεί και διαμορφώνει τις εξελίξεις από θέση ισχύος.
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έχει στη διάθεση της η ΝΔ αλλά και τα επιτελεία άλλων κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να μιλάει όχι τόσο σαν εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο σαν ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η διαφορά έχει τεράστια πολιτική σημασία εφόσον οι συζητήσεις δεν περιορίστηκαν σε ανταλλαγή απόψεων για τα εκκρεμή θέματα αλλά επεκτάθηκαν και στην προοπτική της Ελλάδας και της Ε.Ε.
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δεν πήγε στις Βρυξέλλες για ένα πρώτο γύρο επαφών και συζητήσεων αλλά κυρίως για να περάσει το μήνυμα της πολιτικής ισχύος της ΝΔ ύστερα από μια περίοδο εκλογικών απογοητεύσεων και πολιτικής αποτελμάτωσης.
Οι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη έδειξαν να γνωρίζουν την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος της ΝΔ και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και να την λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό τους κρατώντας φυσικά αποστάσεις ασφαλείας από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οικονομία και προσφυγικό
Σε ότι αφορά την κατάσταση και την προοπτική της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος - μνημονίου. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες που έχει η καθυστέρηση της αξιολόγησης στην πραγματική οικονομία και για τις "κόκκινες" γραμμές που προβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς να είναι βέβαιο ότι τις εννοεί.
Κατά τον κ. Μητσοτάκη η Ελλάδα πρέπει να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της και δεν μπορεί να αποφύγει τον πρόσθετο λογαριασμό που δημιούργησαν οι πειραματισμοί Τσίπρα - Βαρουφάκη. Η ΝΔ όμως δεν συμφωνεί με το μίγμα οικονομικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα και θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Επιπλέον αντιτίθεται στις κομματικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στη δημόσια διοίκηση, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας, στις Ανεξάρτητες Αρχές, στα ΜΜΕ.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η πολιτική του υπαγορεύεται από ένα μίγμα αριστερού δογματισμού και αυταρχισμού που δεν έχει σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις ευρωπαϊκές αξίες.
Στην αντίληψη του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν γιατί θα έστελνε ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό, τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. αλλά και για τον συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια. Ζήτησε λοιπόν από τους συνομιλητές του να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση Τσίπρα στην καθυστερημένη προσπάθειά της να συμβάλλει στη μείωση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών χωρίς όμως να στραφούν κατά των καλώς εννοούμενων ευρωπαϊκών και εθνικών μας συμφερόντων.