Πού απαγχονίστηκε τελικά o Αγ. Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων!

on .

- Tου ΦΩΚΙΩΝΑ ΚΑΨΑΛΗ

Στο έμπα του Κάστρου μας, δεξιά της κεντρικής πύλης, υπάρχει το από ετών ανεγερθέν εικόνισμα του Αγ. Γεωργίου, με όλα τα συμπαρομαρτούντα για την αφή κεριών.

Ως εδώ, ουδέν το μεμπτόν. Πλην, όμως, στο ίδιο σημείο, συμπεριλαμβάνεται και μια εντοιχισμένη πλάκα, που πληροφορεί τον ανύποπτο περαστικό, πως εκεί απεγχονίσθη ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων.
Τούτο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κρίνεται πέρα

για πέρα λανθασμένο. Γιατί, σε μας, τους παλαιούς Γιαννιώτες, επικρατούσε παραδοσιακά η άποψη, πως ως τόπος μαρτυρίου του Αγίου είναι η δεξιά κόγχη του Κάστρου, αρχή και αριστερά της σημερινής οδού Εθνικής Αντιστάσεως, έναντι, όπως λέγαμε τότε, του φούρνου Τζαπαλίκα. Αυτά τα γνωστοποιήσαμε δια της εφημερίδας μας και κατά το παρελθόν αλλά ουδείς τα έλαβε υπόψιν (Μητρόπολη - Δήμος). Γιατί άραγε; Για να μη χαθεί, ίσως, ο οβολός των κεριών στη θέση διοδίων του Κάστρου μας;
Είναι όμως δυνατόν για χρησιμοθηρικούς λόγους να περιγελούμε τους περαστικούς σχετικά με τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου μας; Ο νέος Μητροπολίτης μας, ας εξετάσει το θέμα για την ορθότητα ή μη των απόψεών μας.

Πλαστικά λουλούδια
Με την πληθυσμιακή αποψίλωση της υπαίθρου και «την κάθοδο των Μυρίων, των μωρίων και των κακομοιρίων» στις πόλεις, είχαμε συν των άλλων εθνικών συνεπειών και μια πλημμυρίδα αποθέσεως πλαστικών λουλουδιών στα νεκροταφεία, ενίοτε δε και σε κάποιες εκκλησίες σε στολισμό εικόνων.
Τούτ’ η χωριατοειδής συνήθεια είναι προσβολή για τα εκλιπόντα πρόσωπα και τον πολιτισμό, διότι μεσολαβεί το ψεύτικο και απατηλό. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που είχαν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη πολιτισμού, κατεβόδωναν, όπως όλοι γνωρίζουμε, τους νεκρούς με ιδιαίτερες τιμές και σεβασμό. Τα δε ταφικά τους μνημεία, είναι ιδιαίτερα προσεγμένα και με πλούτο κτερισμάτων.
Πώς, όμως, εμείς απ’ όλες αυτές τις πολιτιστικές συνήθειες, καταλήξαμε στα πλαστικά και ευτελή; Αυτό δεν φανερώνει γύμνια πολιτιστικού ήθους και ασέβεια; Ύστερα, κι από οικολογικής απόψεως, τι σας λέει αυτός ο καταιγισμός των πλαστικών; Δε μπορούμε, τουλάχιστον, από τα νεκροταφεία να τα αποτρέψουμε;
Αναρωτιέμαι, αν οι «γύφτοι» του Χαλεπίου, έδειχναν αυτή την ασέβεια ψεύτικων λουλουδιών προς τ’ αποβιώσαντα πρόσωπά τους! Θα θέλαμε λοιπόν ν’ αποσπασθεί η προσοχή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας και σε αυτό το θέμα.