Χαρταετός με υλικά από...μνημόνιο!

on .

Καθαρή Δευτέρα πρωί είχα μια απρόσκλητη, αλλά ευχάριστη επίσκεψη στο σπίτι μου δυο ανιψιών μου για να με προσκαλέσουν για μια εκδρομή στο ύπαιθρο. Η κουβέντα μας μεταξύ άλλων ήρθε στον χαρταετό. Μια ελαφρά μελαγχολική διάθεση διέγνωσα στα προσωπάκια τους, γιατί ήθελαν μεν να εκδράμουν, αλλά χαρταετό δεν είχαν. Απέφυγα να επεκτείνω τη συζήτηση, γιατί γνωρίζω την οικτρή οικονομική κατάσταση των γονιών των ανιψιών μου. Η αγορά χαρταετού θα περνούσε από το στομάχι των κοριτσιών! Ας μη λησμονούμε
ότι  ζούμε  σε  μια  χώρα  που  δεν  μας  ζητιανεύουν ούτε οι ζητιάνοι!
Σκεφτήκαμε να κατασκευάσουμε αυτοσχεδιάζοντας -την εποχή που ο καθένας αυτοσχεδιάζει- έναν χαρταετό. Πράγματι στο γραφείο μου είχα μεταξύ βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων το μνημόνιο Νο2 που υπέγραψε η απελθούσα κυβέρνησή μας με τους δανειστές. Το κρατούσα για ιστορικούς λόγους, δηλαδή σκεφτόμουν ότι, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύτηκε» προεκλογικώς ότι μετεκλογικώς θα το έσκιζε, καλό θα ήταν να υπάρχει, επιμένω για ιστορικούς λόγους, ένα αντίγραφό του. Όμως, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για ιστορικούς, φαντάζομαι, λόγους δεν το έσκισε, αλλά για να το έχει και ως υπόδειγμα για το δικό του μνημόνιο Νο3, αποφάσισα να σκίσω εγώ το αντίγραφο που είχα στα χέρια μου. Αρχίσαμε με τα κοριτσάκια με χαρά -εγώ με διπλή γιατί έσκισα, σε ρόλο πρωθυπουργού, το μνημόνιο- να φτιάχνουμε τον χαρταετό. Και οι τρεις μας με μανία σχίζαμε το μνημόνιο κάνοντάς το φύλλο και φτερό. Τα κορίτσια δε γνώριζαν τι έκαναν!
Πήραμε το σχοινί που είχα στο σπίτι, βγήκαμε στην αυλή να μαζέψουμε ξυλάκια και αρχίσαμε να φτιάχνουμε τον χαρταετό. Τα κοριτσάκια έβ(γ)αζαν μια έμφυτη επιδεξιότητα. Τον φτιάξαμε και αρχίσαμε να δοκιμάζουμε αν σηκώνεται. Μάταια όμως! Κάτι δεν κάναμε καλά ή κάτι έλειπε. Μου λέει η μεγαλύτερη ανιψιά μου ότι δεν φτιάξαμε καλά την ουρά του αετού, γι’ αυτό δεν πετάει. Χωρίς να χάσω χρόνο άρπαξα από το γραφείο μου το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και μια εφημερίδα που περιελάμβανε τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, τις οποίες είχε αναγνώσει στη Βουλή την πρώτη φορά αριστερά. Πρόγραμμα και προγραμματικές δηλώσεις πόσο μακράν της πραγματικότητας!
Ωστόσο, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, επειδή, ως φαίνεται, περιείχαν αέρα κοπανιστό (δηλ. αυξήσεις μισθών και συντάξεων, 13ο μισθό, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τα λοιπά γνωστά σε όλους μας), έδωσαν ώθηση στον χαρταετό μας με αποτέλεσμα να πετάξει πολύ ψηλά! Και εκεί που καμαρώναμε γιατί ο δικός μας αετός πετούσε πιο ψηλά από άλλους, από την ώθηση που είχε, ξέφυγε από το χεράκι της ανιψιάς μου και χάθηκε στους ουρανούς. Οι ανιψιές μου στενοχωρήθηκαν, όμως εγώ χάρηκα που καθαρίστηκε το γραφείο μου από το επαχθές δεύτερο μνημόνιο.
Όμως, όταν σκέφτηκα ότι κατείχα το τρίτο, αλλά επαχθέστερο μνημόνιο της αριστεράς, μου χάλασε η διάθεση. Τώρα δεν μου απομένει τίποτε άλλο από το να φτιάξω άλλον έναν χαρταετό για την καθαροδευτέρα της επόμενης χρονιάς. Όσο για ουρά, σκέφτομαι να βάλω το παράλληλο πρόγραμμα! Αλλά ως του χρόνου βλέπουμε γιατί μπορεί να μας εκπλήξει με κάτι καινούριο η κυβέρνησή μας, οπότε θα το κοτσάρω στην ουρά! Καλή Σαρακοστή!