Άθλος η αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής!

on .

Με το Ν.4065/2012 αποφασίστηκε ο επανέλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ετών 1974-2012 των εν ζωή ευρισκομένων πολιτικών που διετέλεσαν Πρωθυπουργοί, Αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί και Υφυπουργοί καθώς και των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.
Στην Επιτροπή Ελέγχου που ανέλαβε αυτό το έργο μετείχαν, εκτός από εκπροσώπους των κομμάτων, 2 Καθηγητές Πανεπιστημίου  και 3 ανώτατοι Δικαστές, συγκεκριμένα ένας Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ένας Αρεοπαγίτης και ένας Σύμβουλος του ΕΣ.
Βάσει του νόμου η επιτροπή μπορούσε να χρησιμοποιήσει ορκωτούς ελεγκτές και δεν δεσμευόταν από το τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή φορολογικό απόρρητο. Η επιτροπή ελέγχου ξεκίνησε τις εργασίες της στις 5/10/12 και τις ολοκλήρωσε στις 31/12/14. Έλεγξε αναδρομικά 455 πρόσωπα και 4.033 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης!
Στόχος του επανελέγχου ήταν η διαπίστωση της αλήθειας του περιεχομένου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων πολιτικών, η συγκριτική ανάλυση της εν γένει οικονομικής τους κατάστασης καθώς και των συζύγων και ανηλίκων τέκνων τους δύο χρόνια πριν, καθ’ όλη τη διάρκεια άσκησης του αξιώματός τους, καθώς και 2 χρόνια μετά την λήξη της θητείας τους καθώς και η διακρίβωση, εάν κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα η απόκτηση νέων ή η επαύξηση υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων τους.
Από τον πρώτο, τον δεύτερο και τον τρίτο έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι ζήτημα αδικαιολόγητης επαύξησης περιουσιακής κατάστασης υφίσταται για 25 υπόχρεους από τους οποίους και ζητήθηκαν διευκρινίσεις. Μετά από αυτές και την προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών η επιτροπή κατέληξε πως υφίσταται οριστικά αδικαιολόγητη επαύξηση περιουσίας για 4 μόνον υπόχρεους δηλαδή για ποσοστό 0,8%! Οι εκθέσεις για αυτούς τους 4 εστάλησαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τα περαιτέρω.
Το πόρισμα της επιτροπής δημοσιεύθηκε σε δύο ημερήσιες εφημερίδες το Δεκέμβριο του 2014. Το νέο, το ότι δηλαδή, επαναλαμβάνω, από τους 455 ελέγχους και επανελέγχους πολιτικών βρέθηκαν μόλις 4, δηλαδή το 0,8%, με πρόβλημα πόθεν έσχες δεν απασχόλησε κανέναν. Όσοι το έμαθαν ή δεν το πίστεψαν ή το απέδωσαν σε συγκάλυψη!
Συμπέρασμα: τα στερεότυπα περί διαφθοράς είναι πλέον τόσο ισχυρά στη σημερινή Ελλάδα που μόνο η επιβεβαίωσή τους γίνεται ανεκτή. Ο,τιδήποτε τα διαψεύδει απλά δεν υφίσταται! Η αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής δεν είναι δύσκολο έργο, είναι άθλος του Ηρακλέους!
* Ο Κώστας Τασούλας είναι πρ. Υπουργός - Βουλευτής Ιωαννίνων Ν.Δ.