Ο Πάπας Φραγκίσκος και η επίσκεψη στη Λέσβο…

on .

Ανακοινώθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στις Αθηναϊκές εφημερίδες ότι το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. Ως γνωστόν, η Λέσβος είναι ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχει σηκώσει μεγάλο μερίδιο στη διαχείριση του  προσφυγικού.
Ο Πάππας ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη και να δεχθεί ένα ηχηρό μήνυμα για το προσφυγικό. Συγκεκριμένα, ο κ Παυλόπουλος στην πρόσκλησή του προς τον Πάπα επισημαίνει ότι «απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των λαών της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της δραματικής καταστάσεως και είμαι βέβαιος ότι η δική Σας συμβολή μπορεί να είναι εξαιρετικά καθοριστική».
Ταυτόχρονα, προσκλήθηκε στην συνάντηση αυτή και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Η ταυτόχρονη παρουσία του πνευματικού ηγέτη των ρωμαιοκαθολικών και του Οικουμενικού Πατριάρχη σε ελληνικό έδαφος και μάλιστα στη Λέσβο, μια από τις εκκλησιαστικές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στην Ελλάδα, έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία. Πόσω μάλλον όταν συνδέεται με τη σημερινή προσφυγική κρίση, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών που βιώνει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά η συνάντηση αυτή Πάπα - Οικουμενικού Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ανακοινώθηκε ακόμα ότι ο πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στη Λέσβο αεροπορικώς και αφού παραμείνει εκεί για τέσσερις ώρες (μόνο τέσσερις, γιατί άραγε;) θα επιστρέψει αυθημερόν.
Έτσι πληφορούμεθα ότι «ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθούν τα hotspots του νησιού, θα συνομιλήσουν με τους πρόσφυγες και θα προσευχηθούν για όλους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το Αιγαίο» (Καθημ. 9-4).
Από την ιστορία είναι γνωστό ότι το 1054 στη Φλωρεντία ήταν η τελευταία συνάντηση πρωθιεραρχών της Λατινικής Δύσης και της Ελληνικής Ανατολής. Έκτοτε οι σχέσεις των δύο εκκλησιών ήταν αρνητικά φορτισμένες.
Πρώτη συνάντηση του Πάπα Παύλου του ΣΤ’ και του Πατριάρχη Αθηναγόρα έγινε στα Ιεροσόλυμα το 1964. Δηλαδή, ύστερα από 525 χρόνια.
Στις 25 και 26 Ιουλίου 1967 ο Πάπας Παύλος ο ΣΤ’ επισκέφθηκε το Φανάρι και συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη. Τότε το περιοδικό ΑΛΦΑ είχε πρωτοσέλιδη εικονογράφηση (φωτό) όπου ο Χριστός ευλογεί τους δύο προκαθημένους, Παύλον και Αθηναγόραν για τη ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ, όπως ονομάστηκε η κίνηση αυτή των Πρωθιεραρχών.
 Στην Ελλάδα επί αρχιεροσύνης του μακαριστού Χριστόδουλου έλαβε χώρα επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη του Β’ το 2001 και αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Πάπα στη χώρα μας, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Τότε ο Ποντίφικας, αφού προσευχήθηκε στο βράχο του Αρείου Πάγου όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό για τα εγκλήματα των καθολικών απέναντι στους ορθοδόξους, αναφερόμενος στην Άλωση της Κων/λεως το 1204 από τους Σταυροφόρους. Η δημόσια αυτή συγγνώμη του Πάπα, είχε χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη νίκη του Ελληνισμού μετά το 480 π.Χ..
Έτσι, λοιπόν, μετά την ιστορική αναδρομή, θεωρείται ως σημαντικό γεγονός η ενεργοποίηση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην περίθαλψη των προσφύγων και παραμένει η απορία, γιατί έδωσαν άδεια παραμονής ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ στον Πάπα Φραγκίσκο και καλείται αμέσως να φύγει όπως ήρθε αεροπορικώς.
Μήπως… είναι φορέας κάποιου επικίνδυνου μεταδοτικού νοσήματος και κινδυνεύει η Πατρίδα μας;