Να γίνει ανοιχτή συζήτηση για τη σωτηρία της Λίμνης!

on .

Η εμπειρία μας λέει ότι πολλά πράγματα έχουν βαρύτητα όταν έχουν μαζικό χαρακτήρα. Με ατομικές πρωτοβουλίες κάποιων, δε γίνεται τίποτε! Ακόμη και γραφικούς θα τους καταχωρήσουν.
Για την πρόσφατη, πριν μερικές μέρες ρύπανση στην Λίμνη μας, που ακόμη συνεχίζεται, όλοι  πρέπει να ταράξουμε  τα νερά προς κάθε κατεύθυνση.
«Αφήστε, να μη ταράζουμε τα νερά»… αυτό γίνεται τώρα. Εγώ προσωπικά αυτό το μήνυμα λαμβάνω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση!
Δυστυχώς, πρέπει με δυναμικό τρόπο να αντιδράσει συνολικά η Κοινωνία  των Ιωαννίνων και το θέμα αυτό πρέπει να ενισχυθεί  από τα M.M.E. της πόλης μας,  τον Τύπο, την τηλεόραση αλλά και το διαδίκτυο.
Με καφέδες και τσάι στις ημερίδες και συναντήσεις δεν λύνονται τα προβλήματα. Θέλει πρωτοβουλίες που να μη θολώνουν τα νερά αλλά να τα ταρακουνούν.
Εγώ λοιπόν προτείνω να συγκαλέσει ο Φορέας Λίμνης Παμβώτιδας σε σύσκεψη, όλους τους φορείς, Βουλευτές - Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Περιφέρεια - Δήμο - Πανεπιστήμιο - ΤΕΕ - ΓΕΩΤΕ - ΕΕΤΕΜ - Σύλλογο Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Περιβαλλοντικές και Τεχνικές Εταιρείες - Αθλητικούς Συλλόγους (Κωπηλασίας, Ιστιοπλοΐας, Σκί, δρομείς), τα Σωματεία Ξενοδόχων και Εστίασης -  Αναψυχής, Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο, Δικηγορικό και Ιατρικό Σύλλογο, Εκπαιδευτικούς,  τους  πολίτες, ώστε να τεθεί  συγκεκριμένα το ζήτημα της προστασίας της Λίμνης.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι με την υποβάθμιση της Παμβώτιδας υποβαθμίζουν ταυτόχρονα και τις επιχειρήσεις τους! Και πρέπει όλοι να συμμετάσχουν. Το κάλεσμα να μην περιοριστεί στους άμεσα υπευθύνους και αρμόδιους.  
Στην ανοικτή συζήτηση και συγκέντρωση να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης αυτών που θα αποφασισθούν και θα δημοσιευτούν, ώστε να είναι πρακτικά δεσμευμένοι  με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν.
Με τον τρόπο αυτόν να υποχρεωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δρομολογήσει κάποια θέματα και ουσιαστικά να αποτελέσει τον συνδετήριο κρίκο της διεκδίκησης της υλοποίησης συγκεκριμένων βημάτων, που πρέπει να τεθούν και στην κεντρική εξουσία της χώρας. Όχι αερολογίες αλλά συγκεκριμένα βήματα!
Ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, που είναι ο άμεσα αρμοδιότερος στη διαχείριση της λίμνης, να καλέσει ανοικτά σχήματα που να προτείνουν λύσεις για το θέμα. Οι λύσεις αυτές να συνοδεύονται από χρόνους, κόστη και αποτέλεσμα. Μετά από την αξιολόγηση των προτάσεων να αποφασισθεί τι θα πρέπει να γίνει.
Σε αυτή την απόφαση επίσης να τεθεί σοβαρά το ζήτημα της πρωτοβάθμιας επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων που εισέρχονται στη Λίμνη, μέσω των δικτύων όμβριων, ρεμάτων και στραγγιστικών τάφρων (τα γνωστά άλλωστε θέματα, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει  εφαρμόσει).      
Αν δεν υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του θέματος, δε θα υπάρξει  λύση ποτέ, καθώς ο ρυθμός με τον οποίο η Λίμνη μέσω των φυσικών μηχανισμών της «αυτό – καθαρίζεται» είναι μικρότερος από αυτόν με τον οποίο επιβαρύνεται.
Αν δε σταματήσουν να πηγαίνουν στη Λίμνη αυτά που πηγαίνουν, με το ρυθμό που πηγαίνουν, τα άσχημα αποτελέσματα θα είναι ορατά με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

***
Αγαπητοί συμπολίτες, η Λίμνη παρουσιάζει σειρά από μεγάλα προβλήματα.  Είναι καιρός να μην μας λένε μόνο τι πρέπει να κάνουμε, αλλά να κάνουμε και κάτι έμπρακτο, να γίνουν κάποια έργα. Φτάνει η πολύ θεωρία. Πιστεύω ότι  είναι καλύτερα  άμεσα να γίνει η ανοικτή αυτή  συζήτηση, ώστε να παρουσιαστούν μια σειρά από δεδομένα και από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αποφασίσει η Κοινωνία των Ιωαννίνων τι θα κάνει.
Και εάν ο Φορέας Διαχείρισης δεν μπορεί να αναλάβει, ας αναλάβει όποιος άλλος θέλει από τους αρμοδίους τοπικούς παράγοντες. Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε όλους.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Συγκοινωνιακών – Υδραυλικών Έργων Υποδομής.