Να δείξουμε στους πρόσφυγες πως δεν είμαστε «ξέφραγο αμπέλι»!

on .

- Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ,
Ομότ. Καθηγητής Φιλολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα θαλάσσια σύνορα, που κατά τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχουν (!), και εισέβαλαν στη χώρα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Και όσο ήταν ανοικτά  τα σύνορα και η Βαλκανική οδός, οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνθηκαν στο κέντρο του «παραδείσου», την Γερμανία. Όταν όμως έγινε αντιληπτό ότι, αν συνεχιζόταν αυτό, όλα τα εκατομμύρια που βρίσκονται στην Τουρκία και αλλού θα
ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο, «εντολοδόχοι» της Γερμανίας ανέλαβαν το δύσκολο έργο του κλεισίματος αυτού του δια-δρόμου,  και έτσι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας.
 Χιλιάδες από αυτούς καταυλίζονται στην Ειδομένη και άλλες χιλιάδες στο λιμάνι του Πειραιά. Πολλοί άλλοι κατανέμονται, γρήγορα και ανοργάνωτα τις περισσότερες φοράς, σε διάφορα σημεία της επικράτειας, μεταξύ των οποίων και στον Κατσικά.
Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενη παρέμβασή μας ότι από τη στιγμή που μια χώρα δέχεται στο έδαφός της πρόσφυγες, θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι συνθήκες διαμονής τους να είναι ανθρώπινες, και αυτό σημαίνει ότι οι τόποι διαμονής τους θα πρέπει να είναι οργανωμένοι, καθαροί, με τις απαραίτητες υγειονομικές υποδομές, φυλαγμένοι και ασφαλείς τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους της περιοχής, στην οποία βρίσκονται.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ή ότι είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή ότι δεν θέλει να το αντιμετωπίσει εξυπηρετώντας ίσως κάποιους άλλους υπόγειους σκοπούς. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι δεν φροντίζει για τη μετακίνησή τους σε οργανωμένους με τις ανωτέρω προϋποθέσεις καταυλισμούς, δεν ελέγχει τους διάφορους «υποκινητές» των «αλληλέγγυων» και των Μ.Κ.Ο. που ξεφύτρωσαν ξαφνικά και εκμεταλλεύονται τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των προσφύγων και παίζουν παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια, για να σέβονται οι πρόσφυγες τους νόμους του κράτους, αλλά τους επιτρέπει να προβαίνουν  σε παραβατικές πράξεις, όπως κλείσιμο δρόμων  και της σιδηροδρομικής γραμμής, πράγμα που συνεπάγεται ταλαιπωρία για τους πολίτες αυτής της χώρας και σημαντική και ίσως ανεπανόρθωτη ζημιά σε όσους ασχολούνται με το εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο, δεν λαμβάνει έγκαιρα μέτρα για να μην ξεσπάσουν επιδημίες λόγω του συνωστισμού και της ανυπαρξίας υγειονομικών υποδομών και κωφεύει στα αιτήματα των δήμων και των περιφερειών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η παραβατική αυτή συμπεριφορά, όπως π.χ. το κλείσιμο δρόμων, είναι απαράδεκτη. Είναι σαν να φιλοξενείς κάποιον στο σπίτι σου και αυτός να σου κλείνει την πόρτα και να μην σε αφήνει να μπεις ή να βγεις.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι συμπλοκές μεταξύ τους και αυτό μπορεί να γίνει με τον διαχωρισμό τους, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Θα πρέπει, επίσης, να «μάθουν» να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων και να μην τα καταπατούν από φανατισμό, όπως δυστυχώς γίνεται, όπως πληροφορούμαστε, σε μερικές περιπτώσεις, όπου φανατικοί μουσουλμάνοι ενοχλούνται,  επειδή κάποιοι χριστιανοί μεταξύ τους διαβάζουν την Καινή Διαθήκη. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων προϋποθέτει και τον αντίστοιχο σεβασμό εκ μέρους τους των νόμων και των δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας που τους φιλοξενεί. Αν αυτό δεν γίνεται, οφείλει η κυβέρνηση του κράτους στο οποίο βρίσκονται, αν σέβεται τους πολίτες της, να το επιβάλει με κάθε μέσο. Δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση σε κανένα ότι η χώρα μας είναι «ξέφραγο αμπέλι» και ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει κατά το δοκούν.