ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Η χειρότερη πόλη της Ελλάδος από πλευράς υποδομών!

on .

Μία ευχάριστη έκπληξη προχθές στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων! Μία ομάδα μαθητών δημοτικού σχολείου, με κίτρινα γιλεκάκια και με τις οδηγίες των εκπαιδευτών τους καθάριζαν τις πινακίδες οδικής κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της εβδομάδας οδικής ασφάλειας. Απαραίτητη εκπαίδευση όλων μας, η οποία πρέπει να αρχίζει από το σχολείο και αξιέπαινη πράγματι η προσπάθεια των μαθητών και του σχολείου τους.
Ως εδώ όλα καλά. Οι πινακίδες όμως, όπως είναι αυτονόητο, έχουν σκοπό να μας πληροφορούν, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία μας, πρέπει προ παντός να εφαρμόζονται από τους κυκλοφορούντες αυτά που υποδεικνύουν και βεβαίως να τιμωρούνται οι παραβάτες.
Τι συμβαίνει όμως στην πράξη; Ουδείς κατά κανόνα τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη, ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων. Στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, παραδείγματος χάριν, μπροστά από το χώρο όπου γίνονται οι παρελάσεις, μπροστά από την Όαση και τον υπαίθριο χώρο στον οποίο εξυπηρετεί το ζαχαροπλαστείο ”Διεθνές” κλπ. υπάρχει σειρά πινακίδων, τις οποίες καθάριζαν οι μαθητές που προανέφερα, και οι οποίες δείχνουν στους οδηγούς με παραστατικό τρόπο, ότι απαγορεύεται τόσο αυστηρά η στάθμευση κατά μήκος του δρόμου αυτού, ώστε τα οχήματα που τυχόν σταθμεύουν εκεί, μεταφέρονται με γερανό, συν τις οικονομικές συνέπειες που αυτό σημαίνει για τον οδηγό. Απαγορεύεται δηλαδή στα σημεία αυτά ακόμη και η στιγμιαία στάθμευση. Καθημερινώς όμως και σε όλο το μήκος της λεωφόρου που προανέφερα, είναι σταθμευμένα αυτοκίνητα χωρίς απολύτως καμία συνέπεια για τους οδηγούς, σαν να πρόκειται για κανονικό χώρο στάθμευσης.
Έχω δε την εξής απορία: Τι να έλεγαν άραγε οι εκπαιδευτές των παιδιών αυτών, όταν τα έβαζαν να καθαρίσουν τις πινακίδες αυτές, οι οποίες έδειχναν ότι απαγορεύεται εντελώς η στάθμευση στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ ήταν, από τη μια άκρη ως την άλλη, σταθμευμένα αυτοκίνητα, χωρίς καμία επίπτωση για τους παραβάτες; Ποιο δίδαγμα κυκλοφοριακής αγωγής μπορούσαν να πάρουν οι μαθητές από το θέαμα και την κατάσταση αυτή; ”Οι πινακίδες είναι για να παραβιάζονται”; Μήπως μπορεί να μας απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος, αν βέβαια έχει το χρόνο να ασχοληθεί με το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης; Γιατί όταν υπάρχουν στο πιο κεντρικό σημείο αυτής και ακριβώς κάτω σε ένα από τα πιο αυστηρά απαγορευτικά σήματα οδικής κυκλοφορίας, σειρά σταθμευμένων αυτοκινήτων, τι μπορεί να σκεφτεί κανείς; Ασχολείται κάποιος στην πόλη μας με τα θέματα αυτά; Το όλον θέαμα άλλωστε είναι και γελοίο, πιο πολύ φαντάζομαι για επισκέπτες της πόλης μας, Έλληνες και ξένους. Θα ήταν πολύ προτιμότερο να μην υπάρχουν καθόλου οι ανωτέρω πινακίδες, παρά να αγνοούνται με σαδιστικό τρόπο, χωρίς καμία συνέπεια για τους παραβάτες και κανείς να μην κάνει τίποτα. Ευτυχώς που καθάρισαν μερικές από αυτές οι μαθητές, για να είναι τουλάχιστον διακοσμητικά αντικείμενα.
Δε φαίνεται βέβαια μόνο στην ανωτέρω περίπτωση η παντελής αναποτελεσματικότητα, δε θέλω να πω αδιαφορία ή ανικανότητα, της Δημοτικής Αρχής. Παρακολουθώ ως απλός πολίτης το κυκλοφοριακό θέμα, καθώς και θέματα υποδομών, σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη και αν επισκέπτομαι. Το συμπέρασμά μου είναι ότι οι δημοτικοί μας άρχοντες έχουν καταντήσει την πόλη μας να βρίσκεται δυστυχώς στην τελευταία θέση! Δεν συνάντησα πόλη στην οποία να παραβιάζονται σε τέτοιο βαθμό οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας, δεν συνάντησα πόλη με σχεδόν μονίμως σταθμευμένα αυτοκίνητα ακόμη και στις στάσεις των λεωφορείων, δεν συνάντησα πόλη στην οποία να κινδυνεύεις σε τέτοιο βαθμό να περάσεις από μια διάβαση πεζών, ούτε κάποια πόλη με τόσα χαλασμένα ή ανύπαρκτα πεζοδρόμια και με τόσα σταθμευμένα αυτοκίνητα επ’ αυτών…
Ας κάνουν τον κόπο οι δημοτικοί μας άρχοντες να παρατηρήσουν τα θέματα αυτά και γενικότερα τις υποδομές, σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη: Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βέροια, Καστοριά, Κατερίνη… Θα διαπιστώσουν, αν δε το γνωρίζουν, ότι τα Γιάννενα καταλαμβάνουν την τελευταία θέση. Η χειρότερη πόλη της Ελλάδας από πλευράς υποδομών. Πώς το ανέχονται άραγε αυτό; Όταν η πόλη μας βρίσκεται σε ένα τέτοιο φυσικό περιβάλλον, όπου θα μπορούσε να είναι σε όλα η ομορφότερη επαρχιακή πόλη;