Η πολύκροτη δίκη της Πρίντζου σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά

on .

Β’ ΜΕΡΟΣ

Τι είπαν στην απολογία τους οι κατηγορούμενοι
Συνιστώ στους αναγνώστες του κειμένου αυτού, να προμηθευθούν και να διαβάσουν το βιβλίο του Χρ. Τσέτση "Τα επίσημα πρακτικά της δίκης Πρίντζου" όπου εκτίθενται οι απολογίες - καταθέσεις όλων των κατηγορουμένων. Εκεί θα διαβάσουν, ότι οι ίδιοι εκθέτουν τον τρόπο που δρούσαν, πώς οργανώθηκαν, ποιος προωθούσε τις αποφάσεις τους, την λεπτομερή περιγραφή του τρόπου και του χρόνου τέλεσης των πράξεων, για τις οποίες κατηγορούνταν κ.τ.λ. Παρακάτω, εκθέτω, επιλεκτικά, μερικές μόνο χαρακτηριστικές απολογίες των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, με τις οποίες αναιρούνται, παντελώς, οι αιτιάσεις για στημένο κατηγορητήριο και χαλκευμένες και αστήριχτες κατηγορίες, όπως οι διαμορφωτές της «μυθοπλασμένης» δίκης κατασκεύασαν.
1. Ευτυχία Πρίντζου: α) μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας), ερωτηθείσα αν θέλει να προσθέσει άλλο τι προς υπεράσπισή της, είπε: "Αναγνωρίζω ότι έγινα αιτία πολλών καταστροφών ... θα παρεκάλουν να μου δοθεί η ευκαιρία να επανορθώσω". β) Στην απολογία της είπε: α) "Έγινε συνάντηση στο σπίτι της Μπίττη, όπου μετείχαμε εγώ, ο Α. Μπίττης, ο Ράπτης και ο Κόκκινος, συζητήσαμε και καταλήξαμε να κυκλοφορήσομε προκηρύξεις... και κυκλοφορήσαμε δύο φορές, τον Ιανουάριο και το Μάρτιο. Κατά τη σύσκεψη ταύτην ενεκρίναμεν και τον σχηματισμόν της Κυβερνήσεως Μάρκου". β) Οι συνεννοήσεις μεταξύ μας γίνονταν με σημειώματα. Ο Ράπτης μια φορά μου έστειλε ένα σημείωμα... περί στρατιωτικών πληροφοριών το οποίο μόλις διάβασα το κατέστρεψα. γ) Την Ζαφειριάδου την είδα μια φορά, της έδωσα ένα σημείωμα για τον Καραγεώργο να κάμη έναν πολύγραφο, δεν ξέρω αν τον έφιασε ή όχι, εντολή να βρη σπίτι για τον πολύγραφο πήρε ο Πρέντζας". δ) Μέλη της Αλληλεγγύης ήταν όλες οι γυναίκες. ε) Επί της συγκεντρώσεως των πληροφοριών συνεζητήσαμε με τον Ράπτη χωρίς να καταρτίσομε δίκτυο. Ο Τσιάντης πληροφορίας έστελνε απ’ εδώ στους αντάρτες που έπαιρνε από τον Ασπρίδ, στ) Με τον Πρέντζα συνεννοήθημεν διά τας προκηρύξεις της 23ης Μαρτίου 1948, τα συνθήματα των προκηρύξεων τα έδωσα εγώ, πιθανόν να έδωσε κι αυτός δικά του συνθήματα με μοτίβο πάνω στη σημασία της 25ης Μαρτίου, για το ζήτημα των συνθημάτων συνεννοήθημεν με τον Ράπτη, εντολάς δε παίρναμε απ’ την Αθήνα όχι για το μοτίβο των συνθημάτων, αλλά για άλλα ζητήματα. Τον μηχανισμό της αλληλογραφίας διά την σύνδεσιν με την Αθήνα κ.τ.λ. δεν τον κρατούσα εγώ. Το ζήτημα της επαφής με την Αθήνα το κρατούσε ο Τσιαντης. ζ) Χρησιμοποιούσα το ψευδώνυμο "Δανάη" και το γράμμα "Ε" στις μετακινήσεις μου και στις διανυκτερεύσεις μου έξω από το σπίτι. η) Εντολάς δι’ εκτέλεσιν υπηρεσίας του κόμματος έδωσα πολλάκις καθώς και έλεγχο εκτελέσεως των εντολών έκαμα. Ειργάσθην στο κόμμα μέχρι της συλλήψεώς μου. θ) Έδωσα σημείωμα στον Ασπρίδη να το δώσει στον Μπρέχα, όστις θα το έδιδε εις Αθήνας σε κάποιο Πάνο. ι) Αποκηρύσσω τον εμφύλιο πόλεμο, το ΚΚΕ και την ανταρσία".
2. Βουλιώτης Νικόλαος: α) Θα απολογηθώ με ειλικρίνεια για μερικές εγκληματικές πράξεις που διέπραξα και διά τας οποίας με παρέσυρε το προδοτικόν ΚΚΕ το οποίο επεδίωξε το πούλημα της Ελλάδος. β) Το 1945 εμυήθην στο ΚΚΕ από τον Καραγιάννη, ήδη ληστοσυμμορίτη και σχηματίσαμε 5άδα, αποτελούμενη απ’ αυτόν, εμένα και τρεις άλλους οι οποίοι σήμερα ευρίσκονται στο βουνό. Τον Μάρτιον 1947 οργανώθην από τον Ρακόπουλον και εσχηματίσαμεν τριάδα, ένα βράδυ, εγώ, ο Ρακόπουλος και η Αντωνία Καραμήτρου υπό την μεταμφιεσμένη Πρίντζου με μαύρο φόρεμα, μαύρο σάλι και γυαλιά συνεκεντρώθημεν στο σπίτι του Ευαγγελίδη Ερμή. Εκεί η Πρίντζου πρώτον μας μίλησε για τα οικονομικά και δεύτερον ότι κάθε νέος έχει υποχρέωσιν να πάρη το όπλον και να ενταχθή στους αντάρτες.... επομένως είναι γεγονός ότι η οργάνωσις έστελνε νέους στο βουνό. γ) Τα μάλλινα δεν προορίζοντο για τους εξορίστους αλλά για τους αντάρτες, με ποιόν δε τρόπον στέλνονταν εις τους συμμορίτας γνωρίζει η αρχηγός Πρίντζου και ο Ράπτης. δ) Η ηγεσία ήταν τριμελής, αποτελούμενη από την Πρίντζου, Ράπτη και έτερον τοιούτον τον οποίον αυτοί γνωρίζουν".
Ράπτης Κων/νος: "Πιστεύω πως την δουλειά που έκαμα ήταν η αφορμή για να γίνει ένα μεγάλο κακό στην πατρίδα μας και στους συνανθρώπους μας. Ζητώ να μου δοθεί η ευκαιρία να επανορθώσω".
Ρακόπουλος Γεώργιος: α) «Η Πρίντζου, διά της Μπελιμέζη, μου έστειλε προκηρύξεις και μου καθόριζε τον τρόπον, τόπον  και χρόνον για να τις ρίξωμε. β) Η οργάνωσις μας έδωσε εντολή διά της Πρίντζου πάνω στην ανταρσία και στον εμφύλιο πόλεμο ν’ ακολουθήσομε εξυπηρετικήν στάσιν, διότι οι αντάρτες αγωνίζωνται κατά του ιμπεριαλισμού και υπέρ της Ελλάδος και ότι με κάθε τρόπο να βοηθήσωμε τον αγώνα. γ) Αποκηρύσσω την ανταρσία και το κόμμα το οποίον είναι προδοτικό και άτιμον. Μετανοώ διά τα εγκλήματα που έκαμα, η ανταρσία είναι η καταστροφή της Ελλάδος και υποκινείται από τους Σλάβους οι οποίοι θέλουν να την υποδουλώσουν. ε) Τον Δεκέμβριον του 1947 κατά την συνάντησίν μας, στην οποίαν ήταν και ο Πρέντζας, η Πρίντζου μου είπε να εντείνω τας προσπαθείας μου διά την κατασκευήν μαλλίνων για τους συμμορίτας.»
Μπιτζούνης Βασίλειος: "Οι συναντήσεις μας με τον Ράπτην εγένοντο διά σημειωμάτων τα οποία μου έφερνε η Αριστούλα Καζαντζή. Ο Ράπτης μου είπε να πω στον Χατζή να γράψη στην εφημερίδα την σύλληψιν της Πρίντζου. Στο σπίτι μου έγιναν μόνον δύο συναντήσεις με τους αντάρτες".
Δήμου Ελευθέριος: "...μου είπαν να φροντίσω να βρω δωμάτιο για γιάφκα, μετ’ ολίγας ημέρας πήρα σημείωμα από την Έλλη Μαβίδου διά το οποίο με ηρωτούσαν αν βρήκα γιάφκα και την πληροφόρησα «ότι η γιάφκα βρέθηκε και ότι αυτή ήτο το μαγαζί του Χόρδου, όστις είχε δεχθεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό".
Καζαντζής Ιωάννης: "Τον Απρίλιον 1948 ο Πρέντζας με έστειλε στην Πρίντζου με το συνθηματικό "θέλω να αγοράσω χάπια για το βήχα" κατόπιν τούτου έγινε συνάντησις με την Πρίντζου και κατά ταύτην με ηρώτησε τι δουλειά κάνω και αν δύναμαι να χειρισθώ πολύγραφο ή γραφομηχανή και μου έδωσε εντολή να πω στον Πρέντζα να βρη δωμάτιο για την εγκατάσταση γραφομηχανής και πολυγράφου και το είπα στον Πρέντζα".
Μπαης Δημήτριος: "Την 22-23/3/1948 ο Ευαγγελίδης μου είπε να γράψω προκηρύξεις και έγραψα και τις παρέδωσα σ’ αυτόν".
Όλγα θυγ. Ιωάννου Πέτρου (υπηρέτρια της Πρίντζου): "Ο Μαγκλάρας πηγαινοέρχετο (στο σπίτι) με σημειώματα όταν μας έφερνε το γάλα".
Χατζής Άγγελος: α) Δεν πρόκειται ν’ αρνηθώ την συμμετοχήν μου εις την εκδικαζομένην παράνομον οργάνωσιν. β) Έγινα κομμουνιστής, δεν απέβλεψα εις προσωπικά οφέλη. Πίστευα ότι θα φθάσομε στο σοσιαλισμό όχι διά βιαίων μέσων. Όμως τα πράγματα απέδειξαν ότι διά του τρόπου μου κατέστρεψα την οικογένειάν μου, την υγείαν μου και έβλαψα την πατρίδα μου. γ) Εκείνοι που προκάλεσαν την ένοπλον στάσιν είναι οι κομμουνισταί οι οποίοι ετέθησαν επικεφαλής της ανταρσίας και επρόδωσαν την πατρίδα εις τους Σλάβους και Αλβανούς και γι’ αυτό καταδικάζω το ΚΚΕ ως υπαίτιο της όλης κατάστασης.
Οι κατηγορούμενοι αποδέχθηκαν ελεύθερα, όλες τις κατηγορίες, πράγμα που δεν επιδέχεται καμμία αμφισβήτηση ή σοβαρό αντίλογο, ότι δηλαδή τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν, ήτοι: α) Ότι, μετείχαν σε παράνομη οργάνωση και συνάμα οργανώθηκαν σε τριαδικές ομάδες, το γνωστό δηλαδή συνωμοτικό σύστημα για να μη γνωρίζουν όλοι τη δράση της όλης οργάνωσης. β) Ότι, έκαναν εράνους και τα χρήματα ή τα κατασκευαζόμενα είδη στέλνονταν στους αντάρτες, γ) Προέτρεπαν και στρατολογούσαν τους νέους να ενισχύσουν τον αντάρτικο στρατό με προκηρύξεις και άλλα μέσα. δ) Ότι, έγραφαν και κυκλοφορούσαν προκηρύξεις με περιεχόμενο προτρεπτικό σε προσηλυτισμό ή αναρχία, όπως ότι αναγνώρισαν ρητά και με σαφήνεια ότι οι πράξεις τους ήταν παράνομες και εγκληματικές και έβλαψαν τη χώρα και τους συνανθρώπους και μεταμελούνται γι’ αυτές, ζητούντες να τους δοθεί η ευκαιρία να επανορθώσουν το κακό που έκαμαν. ε) Ότι, διατηρούσαν γιάφκα όπου γίνονταν οι κρυφές συναντήσεις τους και με τους αντάρτες και γραφομηχανή και πολύγραφο για εκτύπωση των προκηρύξεων.
Όπως προαναφέρθηκε, η δίκη έγινε σε μία μεγάλη αίθουσα, η πρόσβαση σ’ αυτή ήταν ελεύθερη, ήταν γεμάτη σ’ όλες τις συνεδριάσεις και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου και η πνευματική ηγεσία της πόλης. Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους, τους καλύτερους της πόλης και δόθηκε σ’ αυτούς και στους κατηγορούμενους η δυνατότητα να εκφράσουν τις θέσεις τους ελεύθερα και με άνεση, όπως ομολογήθηκε και από τους ίδιους. Ενδεικτική η απολογία του Κων/νου Ράπτη: "Εκφράζω τας ευχαριστίας μου διά τον τρόπο της διεξαγωγής της διαδικασίας καθ’ ην τόση ελευθερία λόγου μας εδόθη".
Σ’ αυτό το κλίμα της δίκης οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν αβίαστα και με λεπτομέρεια όλες τις πράξεις του κατηγορητηρίου και ειδικώτερα όπως γράφεται στα πρακτικά "μετείχαμε σε παράνομη οργάνωση, είχαμε γιάφκα, συντάξαμε και κυκλοφορήσαμε προκηρύξεις που τα συνθήματα τα έγραφε η Πρίντζου και ο Κ. Ράπτης, αντικαταστάτης της, με τις οποίες α) "καλούσαν τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδος να προσχωρήσουν στο Δημοκρατικό Στρατό για την απελευθέρωση της Ελλάδος", β) "Παρότρυναν κάθε πατριώτη να περάσει στο Δ.Σ. για την γρήγορη απελευθέρωση". γ) "Παρότρυνε κάθε μητέρα να σχίσει κάθε φασίστα που θα θελήσει να αρπάξει το παιδί της και να το κλείσει στα στρατόπεδα της Φρειδερίκης κ.τ.λ. δ) Εντολή να βρει σπίτι για τον πολύγραφο πήρε ο Πρέντζας (απολογία Πρίντζου). ε) Πληροφοριακώς ζητούσαμε πληροφορίας περί των στρατιωτικών κινήσεων. στ) Ο Τσιαντής πληροφορίας έστελνε απ’ εδώ στους αντάρτες (απολογία Πρίντζου), ζ) Τα μάλλινα που συγκεντρώναμε δεν προορίζοντο για τους εξορίστους, αλλά διά τους αντάρτες, με ποιο δε τρόπο στέλνονταν γνωρίζει η αρχηγός Πρίντζου και ο Ράπτης (απολογία Ν. Βουλιώτη). η) Η Πρίντζου μου είπε να εντείνω τας προσπαθείας μου διά την κατασκευήν μαλλίνων για τους συμμορίτες (απολογία Ρακόπουλου). θ) Η Πρίντζου είχε αναλάβει την οργάνωσιν και είχε την ιδιότητα της αρχηγού και υπευθύνου της οργάνωσης (απολογία Ράπτη Κ.). ι) Στο σπίτι μου έγιναν δύο συναντήσεις με τους αντάρτες (απολογία Μπιντζούνη Βασ.).
(αύριο το τελευταίο μέρος)