Πολιτικές που οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα!..

on .

Σε μια χώρα που έχει απολέσει το 29,32% του ΑΕΠ της, αθροιστικά τα τελευταία οκτώ χρόνια, όπου μόλις το 2014 κατάφερε να παρουσιάσει ανάπτυξη +0,65%, έπειτα από τόσους κόπους και θυσίες των Ελλήνων, συνέβη το ατύχημα της «Πρώτης φοράς Αριστεράς».
Η ανάκαμψη, που είχε αρχίσει να διαφαίνεται για την πατρίδα μας δεν ήταν συγκυριακή, ούτε προσωρινή. Βασίστηκε σε στοχευμένες μειώσεις σε ένα προϋπάρχον βαρύτατο φορολογικό πλαίσιο. Μειώσεις, που μαζί με μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επέτρεψαν στην οικονομία και την κοινωνία μας να ανασάνει. Ήρθαν όμως οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και άλλαξαν τα πάντα προς το χειρότερο.
Δυστυχώς, αντί να βγούμε οριστικά από την κρίση, οδηγηθήκαμε στην «περήφανη διαπραγμάτευση», τα «Βαρουφάκεια chicken games» και τις υποκλοπές με τελική κατάληξη τα γνωστά σε όλους μας capital controls, την τραπεζική αργία, τις ουρές στα ΑΤΜ και φυσικά, το αχρείαστο «Αριστερό Μνημόνιο» των 86 δις ευρώ.
Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς να επιστρέψουμε σε ύφεση, τόσο το 2015, όσο και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις το 2016. Συνεπώς αντί για 196 δις ΑΕΠ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας οδηγεί στα 175 δις, μια απώλεια που μεταφράζεται σε 5.000 ευρώ λιγότερα ετησίως για κάθε νοικοκυριό.
Πέραν όμως των παραπάνω, μαζί με το αχρείαστο αριστερό μνημόνιο και  τη «σκληρή» διαπραγμάτευση, ήρθαν και νέα μέτρα. Εδώ λοιπόν είναι που ξεδιπλώνεται το μέγεθος της ιδεοληψίας και του δογματισμού της Αριστεράς του κρατισμού. Ενάντια σε κάθε λογική, η κυβέρνηση επέλεξε τη συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων από το σκέλος των εσόδων. Με άλλα λόγια φόροι, φόροι και πάλι φόροι.
Ενδεικτικά:
• Αύξηση του ΦΠΑ από 23% (13% στην εστίαση επί κυβέρνησης ΝΔ) σε 24%
• Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα (συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου θέρμανσης) και τη μπύρα
• Επιβάλλεται φόρος στον καφέ, τη σταθερή τηλεφωνία, το internet, τη συνδρομητική τηλεόραση, τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και το ηλεκτρονικό τσιγάρο
• Αύξηση των τελών ταξινόμησης οχημάτων
• Κατάργηση της έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ των αλκοολούχων ποτών στα Δωδεκάνησα
• Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (έως και τριπλασιασμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες)
• Αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% σε 29% κ.ο.κ
Προκειμένου λοιπόν η κυβέρνηση να μη προβεί σε αναγκαίες μειώσεις δημοσίων δαπανών, μειώσεις που φυσικά θα άγγιζαν την «ιερή αγελάδα» του Δημοσίου και άρα την κύρια εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει τον δρόμο της φοροκαταιγίδας. Μια επιλογή αδιέξοδη, επειδή πέραν της εξάντλησης της όποιας φοροδοτικής ικανότητας της κοινωνίας, τα μέτρα αυτά νομοτελειακά θα βαθύνουν την ύφεση. Ιδιαίτερα μέτρα όπως η αύξηση ΕΦΚ στα καύσιμα, που μεταφράζεται και σε αύξηση του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους για τις επιχειρήσεις, ή όπως η αύξηση των εισφορών και φυσικά της φορολογίας των επιχειρήσεων και των μερισμάτων, πλήττουν ευθέως την όποια ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και την ικανότητα των περισσοτέρων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιβιώσουν.
Από την άλλη πλευρά, με την αύξηση του ΦΠΑ, της φορολογίας εισοδήματος, των τελών και του ΕΦΚ στα καύσιμα θα ακριβύνει η πλειονότητα των αγαθών και προϊόντων, ενώ με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ και τις νέες κύριες συντάξεις θα πληγεί άμεσα το εισόδημα μεγάλης μερίδας του λαού και ως εκ τούτου και η κατανάλωση. Ως αποτέλεσμα αυτών δυστυχώς, θα δούμε σύντομα, ακόμη περισσότερα λουκέτα και φυσικά χιλιάδες ανέργους να προστίθενται στη μακρά λίστα των ήδη υπαρχόντων.
Στο βωμό λοιπόν της εξυπηρέτησης της κομματικής πελατείας και του χρεωκοπημένου μοντέλου της μεταπολίτευσης, που μας οδήγησε στην κατάρρευση της χώρας, θυσιάζεται το μέλλον μας και η ελπίδα για έξοδο από την κρίση.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, μόνη λύση είναι η αφύπνιση της κοινωνίας. Η στροφή προς τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της δραστικής περιστολής των δημοσίων δαπανών και της σπατάλης, που σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας και τη σταθεροποίησή της σε λογικά πλαίσια, θα δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο προκειμένου να αναπτυχθεί και πάλι η οικονομία μας. Τον δρόμο αυτό μπορεί να εγγυηθεί μόνο η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με όλες εκείνες τις υγιείς δυνάμεις του ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού τόξου.

* Ο Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης είναι Υπεύθυνος Τομέα Δράσης Οικονομίας ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ιωαννίνων.