Ψήφος εμπιστοσύνης του ΕΛΚ στον Κυριάκο Μητσοτάκη!..

on .

• Ο εορτασμός για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΚ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο μου έδωσε την ευκαιρία να εκτιμήσω τη στάση των εκπροσώπων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς έναντι του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη. Εντυπωσιάστηκα από τον θετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την έναρξη της περιόδου Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Αλλαγή δυναμικής
Στην πολιτική συνεδρίαση που προηγήθηκε του εορτασμού των 40 χρόνων του ΕΛΚ τον τόνο για τη ΝΔ και τον πρόεδρό της έδωσε ο γραμματέας του ΕΛΚ – η θητεία του οποίου ανανεώθηκε από το συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη – Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίζ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λόπεζ Ιστουρίζ η ΝΔ μπήκε σε καλό δρόμο με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της, έχει φύγει πολύ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και κυρίως έχει την πολιτική δυναμική και την προοπτική με το μέρος της.
Τα ανώτατα στελέχη του ΕΛΚ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα γιατί δεν θέλουν να επεκταθεί η κυριαρχία του αριστερού λαϊκισμού σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ο γραμματέας του ΕΛΚ κ. Λόπεζ Ιστουρίζ που είναι και Ισπανός ευρωβουλευτής, θεωρεί ότι μία ισχυρή και ανερχόμενη ΝΔ αποτελεί εγγύηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ως ένα βαθμό και στην Ισπανία.
Το ΕΛΚ χαιρέτισε με μεγάλο ενθουσιασμό και την εκλογική πρωτιά του Δημοκρατικού Συναγερμού στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατάφερε να εφαρμόσει το μνημόνιο στην Κύπρο, η επιβολή του οποίου κατέστη αναγκαία εξαιτίας της πλήρους διαχειριστικής αποτυχίας του προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ και να βγάλει τη χώρα από αυτό χωρίς να χάσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην πολιτική.

Οι σχέσεις με Μέρκελ
Η συνάντηση των ηγετών των κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ στο Λουξεμβούργο, έδωσε την ευκαιρία για μια πρώτη αξιολόγηση στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Στη συνάντηση που είχαν ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο τις βασικές θέσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων και για ορισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τσίπρα οι οποίες προκαλούν δικαιολογημένο προβληματισμό, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως είναι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε μια περίοδο κατά την οποία πέφτει συνεχώς η εισπραξιμότητα των φόρων στη χώρα μας.
Στη συζήτηση που είχαν ο κ. Μητσοτάκης με την κ. Μέρκελ υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για να μην επαναληφθεί η απαράδεκτη κατάσταση που παρατηρήθηκε το 2015 όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία σε αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε., μέσω Ελλάδας.
Το κλίμα μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ καλό και η ελπίδα του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του ότι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά θα ασκήσει πίεση στη ΝΔ για να στηρίξει αμφιλεγόμενες επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το βασικό πλεονέκτημα του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη είναι, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω στις επαφές που είχα στο Λουξεμβούργο, η εικόνα του τολμηρού μεταρρυθμιστή που ενισχύεται από τη δυνατότητα που έχει να επικοινωνεί με άνεση τις θέσεις του και στους πιο απαιτητικούς συνομιλητές του.
Το ΕΛΚ στέκεται στο πλευρό της ΝΔ γιατί εκτός των άλλων η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά μετράει τις δυνάμεις της σε μια περίοδο κατά την οποία δέχεται μεγάλη πίεση από τον αριστερό και κυρίως τον δεξιό λαϊκισμό. Η πολιτική άνοδος της ΝΔ υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη δεν αλλάζει μόνο το συσχετισμό δυνάμεων στην Ελλάδα αλλά επηρεάζει ως ένα βαθμό και τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.