Οι Έλληνες του Λονδίνου «ψηφίζουν» υπέρ της παραμονής του Ην. Βασιλείου στην Ε.Ε.

on .

Μετά από μακρά διαβούλευση, σήμερα, Πέμπτη, το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να λάβει μία απόφαση που θα αλλάξει το μέλλον της Ευρώπης. Μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., το λεγόμενο Brexit, θα δημιουργήσει οικονομικούς και πολιτικούς τριγμούς με άγνωστες συνέπειες στον πυρήνα της Ευρώπης. Κάποιοι εικάζουν ότι οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις θα ενισχυθούν από ένα Brexit, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως χωρίς την Αγγλία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα προωθήσει την ολοκλήρωση πλέον
ανεμπόδιστα. Αναμφίβολα όμως ένα Brexit θα προξενούσε πλήγμα στην οικονομία και των δύο πλευρών και όχι μόνο, και δη σε μία περίοδο όπου οι αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη μειώνουν διαρκώς το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομική «πίτα».
Οι Έλληνες του Λονδίνου στεκόμαστε συνειδητά και ενεργά υπέρ της Παραμονής και στηρίζουμε την εκστρατεία του στρατοπέδου του Remain, όχι μόνο γιατί απευχόμαστε την καταστροφή και στη νέα χώρα διαμονής μας, όχι μόνο γιατί διαπιστώσαμε και διαπιστώνουμε το τίμημα των αντιευρωπαϊκών κορώνων και αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων στη δική μας χώρα και τα αποτελέσματα των εσφαλμένων πολιτικών στις οποίες ωθεί ο αντιευρωπαϊσμός, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι η παραμονή είναι η καλύτερη όδος για την Αγγλία και η ευμενέστερη έκβαση για την Ελλάδα.
Διαφωνούμε με την Αποχώρηση. Παραθέτω δύο επιχειρήματα που υποστηρίζουν τη στάση αυτή, μετατοποθετώντας τα προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα των Ιωαννίνων με σκοπό την άμεση εκτίμηση της σοβαρότητάς τους από όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη ζωή στο Η.Β.:
• Μία εκ των κορυφαίων βιομηχανιών του Η.Β. είναι η εξαγωγή υπηρεσιών στην Ευρώπη, δη συμβουλευτικών υπηρεσιών σε διάφορους τομείς όπως το management, τα οικονομικά, οι κατασκευές και πολλά άλλα. Μία αποσύνδεση του Η.Β. από την Ευρωπαϊκή αγορά θα εξανάγκαζε σε μετανάστευση ολόκληρη αυτή τη βιομηχανία με τεράστιες οικονομικές απώλειες. Όπως για παράδειγμα εάν όλα τα γραφεία μηχανικών, δικηγόρων, οικονομολόγων κ.α. των Ιωαννίνων είχαν τον κύριο όγκο των πελατών τους στη γειτονική Ιταλία και ξαφνικά αποφασιζόταν να διαλυθούν οι οικονομικές σχέσεις με αυτή τη χώρα.
• Μία ακόμη μεγάλη βιομηχανία του Η.Β. είναι το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσής του, το οποίο συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ε.Ε., με μεγάλα έσοδα για τη βρετανική οικονομία, η οποία και στη συνέχεια συνεχίζει να τους αξιοποιεί πολλαπλασιάζοντας το κέρδος της. Μία αποχώρηση θα προκαλούσε δραματική μείωση των φοιτητών από χώρες της Ε.Ε και θα στερούσε από τη βρετανική οικονομία επιστήμονες τους οποίους έχει ανάγκη για την ανάπτυξή της. Πιστεύω, δε, ότι οι επιπτώσεις στην πόλη μας εάν ξαφνικά αποχωρούσαν πάνω από τους μισούς φοιτητές είναι προφανείς.
Παράλληλα, στηρίζουμε την Παραμονή διότι:
• Μία Βρετανία με στέρεη και αδιαμφισβήτητη βάση εντός Ε.Ε. θα μπορέσει να αναδειχθεί ξανά σε ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης. Μέσω της περεταίρω ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης η Βρετανία θα επηρεάσει περισσότερο την Ευρώπη ενώ θα είναι σε θέση να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
• Μία θετική ψήφος σήμερα θα δώσει νέα ώθηση αξιοπιστίας στην κοινή αγορά και μεγαλύτερη πολιτική ισχύ στην παγκόσμια σκακιέρα, ενισχύοντας και την Ε.Ε. και το Η.Β. Θα στείλει ένα μήνυμα συνοχής της ευρωπαϊκής οικογένειας και ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σε μία εποχή οικονομικής και πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας παγκοσμίως, στην οποία η Ευρώπη για να επιβιώσει θα πρέπει να είναι ασφαλές λιμάνι για επενδύσεις και στιβαρή δύναμη.    
Όσον αφορά την Ελλάδα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα μας το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να ζήσει τις επιπτώσεις μίας ακόμη κατάρρευσης της διεθνούς οικονομίας.

* Ο Γιαννιώτης Μιχάλης Κ. Ντιναλέξης, είναι Πολιτικός Μηχανικός & Μηχανικός Περιβάλλοντος, MEng Imperial College London, Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λονδίνου.