Προσφυγικές περιπλανήσεις…

on .

- Ένας μέτοικος, αναπόφευκτα γίνεται κοινωνός του προσφυγικού γεγονότος που μας περιβάλλει αυτή την περίοδο. Και παράλληλα προς την καθημερινή ειδησεογραφία, δεν μπορεί να μη περιπλανηθεί και στη δική του προσφυγική εμπειρία που τον έφερε στη «μικρή μας πόλη», που τότε χώρεσε υπερβολικά πολλούς  πρόσφυγες ανταρτόπληκτους εκείνης της μιας «άλλης Αριστεράς» και τότε!
- Και τώρα, σαν και τότε, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με κάποιους  καταυλισμούς, και γύρω από τα Γιάννενα, αριθμούν σήμερα, κάποιες τέτοιες δομές, μέσα στα πλαίσια των «σχεδιασμών»  Αριστερής ιδεολογικής έμπνευσης και πρακτικής  στρατιωτικού τύπου, του μόνου κρατικού μηχανισμού που λειτουργεί ακόμη αξιόπιστα στη χώρα!
- Περιπλανώμενος και διαλογιζόμενος, και αναλύοντας, τα σημερινά γεγονότα, και διασταυρώνοντας αυτά με τις τότε  αναμνήσεις της προσφυγικής μας ανάμνησης και δοκιμασίας, έκανα μια σειρά από συγκρίσεις που τις βρίσκω ερευνητικά γοητευτικές και πολιτικά παράλληλες.
- Βρίσκω, πως και οι σημερινοί πρόσφυγες, κυρίως οι εκ Συρίας, που μονιμοποιούνται πλέον  στον τόπο μας,  είναι και αυτοί, κατά μια απλή ιστορικά, παράλληλη εκτίμηση, «ανταρτόπληκτοι» μιας νέας εποχής, που θα μπορούσαν  να ονομαστούν και αυτοί «συμμοριόπληκτοι», όπως εμείς τότε, αφού είναι θύματα των συμμοριών των βάρβαρων τζιχαντιστών!
- Το πρόβλημα αντιμετωπίσεως των σημερινών προσφύγων, που παραμένουν στη χώρα μας εγκλωβισμένοι με τα σύνορα κλειστά, ανέλαβε να το λύσει πρακτικά ο Ελληνικός Στρατός, με προχωρημένες μάλιστα πρακτικές, με «διοικητές» των καταυλισμών αξιωματικούς, και υπηρετικό προσωπικό «πρώτης γραμμής της… μάχης», τους στρατιώτες, και  επιμελητεία  συσσιτίου τα μοντέρνα «κέτερινγ! Μαζί, και όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΣΥ, στην διάθεση των ασθενών προσφύγων.  
- Παράλληλα κάποιες δομές, επιδοτούμενες από ξένες πηγές, καλούμενες Μ.Κ.Ο.  και περίεργους «αλληλέγγυους», απίθανων προελεύσεων, κινούνται ανέλεγκτα από την Κρατική εξουσία, προσφέροντας ποικίλα αριστερόλεκτα «καθρεφτάκια»!
- Έτσι, με αυτές τις συγκριτικές προσεγγίσεις, έχουμε μια ομοιόμορφη διαχρονική επανάληψη με τον χειρισμό μιας άλλης ανταρτοπληξίας, φιλοξενούμενης σε καταυλισμούς, και υπό την ένοπλη τότε προστασία του Στρατού, στους δικούς μας συμμοριόπληκτους
- Οι αποκαλούμενες Μ.Κ.Ο.  οι «Αλληλέγγυοι», και οι «προμηθευτές»,  επιδοτούμενοι ποικιλοτρόπως  και άγνωστο πως και πόσο, και χωρίς… Φ.Π.Α., αντικατέστησαν μια δυναμική τότε, και μέχρις αυτοθυσίας παρουσία πραγματικών εθελοντικών ομάδων, της Εκκλησίας, των Προσκόπων και Οδηγών, του «Ερυθρού Σταυρού», της «Ελληνοπούλας» της «Μέριμνας», της «Βασιλικής Πρόνοιας», των «Φίλων του Στρατού», της Κρατικής Πρόνοιας, των επαγγελματικών τάξεων και πολλών κλαδικών φορέων.
- Σήμερα, στη περιοχή μας καταυλισμοί προσφύγων λειτουργούν,  στην Μαθητική Εστία Δολιανών, της τέως «Βασιλικής Πρόνοιας» της Φρειδερίκης, στη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου του τέως Ιδρύματος Νεότητας «Βασιλεύς Παύλος», σε έκταση του παλαιού αεροδρομίου Κατσικά, σε αντίσκηνα όπου επί Σαμαρά υπουργού Εξωτερικών φιλοξενήθηκαν οι Βορειοηπειρώτες του κύματος προσφύγων του 1990-1991, με πλήρη οργάνωση σε εγκαταστάσεις. Στον ίδιο χώρο είναι ακόμη όρθια και λειτουργικά εύκολα να χρησιμοποιηθούν τα τολ του «Ιδρύματος Παλιννοστούντων», με πολλές ευκολίες από τότε. Ετοιμάζεται η παλαιά Παιδόπολη «ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» της τέως «Βασιλικής Πρόνοιας» της Φρειδερίκης. Κάτι ανάλογο είναι και με τη δομή φιλοξενίας στην Κόνιτσα. Είναι ασφαλώς μια κατάσταση όπου η «Πρώτη φορά Αριστερά», μη μπορώντας να λύσει με τις ιδεοληψίες το πρόβλημα, αντιμετωπίζει μια ελάχιστη προσφυγική παρουσία, «ανταρτόπληκτων», (συνολικά 40.000), μπροστά σε εκείνη την τραγική περίπτωση των συνολικά 700.000 ανταρτόπληκτων που δημιούργησαν οι σύντροφοί μιας τότε άλλης Αριστερής επιχείρησης. Είναι πράγματι μια επανάληψη ενός ιστορικού ανάλογου, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες για τον λαό. Σήμερα μοιάζει με…. φάρσα.
- Στην περιοχή μας, σήμερα, κατά μια περίεργη ιστορική συγκυρία οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις, κατάλοιπα μιας δομής, της «Βασιλικής Πρόνοιας», η οποία τότε ήταν στην «πρώτη γραμμή» αντιμετωπίσεως του μεγάλου κοινωνικού κύματος ανταρτόπληκτων προσφύγων στην Ήπειρο. Τότε η Αριστερά ήταν  στα «κάγκελα» μιας εκτροπής που την πλήρωσε πολύ η περιφέρεια της  Ηπείρου, (και τότε μια άλλη φορά Αριστεράς), να είναι απέναντι στους αστούς αλλά και στους αγρότες.
- Είναι πράγματι επικοινωνιακά παράδοξο, να τρέχει σήμερα ένας αριστερός διαχειριστής της προσφυγιάς, να επείγεται να συντηρήσει μια Δομή (ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ) της «Βασιλικής Πρόνοιας» για να στεγάσει τους  σημερινούς «ανταρτόπληκτους».
- Από αυτή την προσφυγική αναδρομή έχει καταγραφεί και η τότε επίσκεψη στην πόλη μας του τότε υφυπουργού Πρόνοιας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έδωσε εντολές για άμεση αποστολή βοήθειας από το Υπουργείο, αλλά σε σύσκεψη αποφασίστηκε να στεγαστούν αμέσως οι ανταρτόπληκτοι ακόμη και σε σχολεία, αλλά και αποφασίστηκε να γίνουν επιτάξεις οικιών, ακόμη και δωματίων σε σπίτια για την στέγαση προσφύγων. -Προσωπικά θυμάμαι που κοιμήθηκα ένα βράδυ στην Καπλάνειο στο πάτωμα, με μια κουβέρτα, ένα βράδυ στο πάτωμα στο σαλόνι του ξενοδοχείου «Αβέρωφ», και ένα βράδυ σε επιταγμένο δωμάτιο σπιτιού,  μεγαλεμπόρου των Ιωαννίνων.
- Αυτές είναι κάποιες, μερικές, παράλληλες αναμνήσεις και εμπειρίες από μια προσφυγιά, της ανταρτοπληξίας, μιας εποχής που η χώρα ήταν σε μεγάλη κρίση, και στην πόλη, διατέθηκαν  ακόμη και σχολεία να στεγάσουν πρόσφυγες, να χρησιμοποιηθούν εγκαταλειμμένοι χώροι, πολλοί καταυλισμοί μέσα στην πόλη, επίταξη ακόμη και δωματίων σε ιδιωτικά σπίτια. Κι άλλα θυμάται ο περιπλανώμενος μέτοικος.
- Και η περιπλάνηση συνεχίζεται…
ο  μέτοικος