Τα πολυθρύλητα Γιάννενα υποδέχονται την Ευρώπη!

on .

Ο θρυλικός «Άγιαξ της Ηπείρου, ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε «να βγει στην Ευρώπη» και υποδέχεται στην πρωτεύουσα της ευάνδρου Ηπείρου «στους ξακουστούς Ζωσιμάδες» την Νορβηγική Οντ Γκρένλαντ. Μόλις κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια του Ευρωπαϊκού αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα, παρατηρήθηκαν μεγάλες ουρές για ένα... πολύτιμο χαρτάκι. Οι Ηπειρώτες φίλαθλοι και όχι μόνο, θα δώσουν βροντερό «παρών» και το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες» θα είναι γεμάτο στον ιστορικό αυτό ποδοσφαιρικό αγώνα.
Εξάλλου η Νορβηγική Οντ οργανώνει εκδρομή στην πόλη των θρύλων και των παραδόσεων. Μάλιστα η ομάδα ανακοίνωσε και τις τιμές των εισιτηρίων για τη ρεβάνς με τον ΠΑΣ Γιάννινα που θα γίνει στις 21 Ιουλίου στο Σκιέν της Νορβηγίας.
Με την ευκαιρία αυτή αξίζει να αναφέρουμε μερικά σπάνια αξιοθέατα για τα Γιάννινα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την αρχαία Ελλάδα και την εντυπωσιακή ιστορία της. Έχουμε την ξακουστή λίμνη Παμβώτιδα και στο κέντρο της λίμνης το μικρό γραφικό Νησί. Στην άκρη της λίμνης δεσπόζει το σπουδαίο Μοναστήρι Δουραχάνης με την ιδιαίτερα μεγάλη προσφορά του και βέβαια μέσα στο γραφικό Νησί έχουμε Μοναστήρια γεμάτα ιστορία και σπάνια ομορφιά. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε το περίφημο Σπήλαιο του Περάματος (κοντά στη λίμνη) που έχει σπάνιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων σχημάτων και θεωρείται από τα ωραιότερα του κόσμου.
Και βέβαια θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε τα οχυρά από την σπουδαία μάχη του Μπιζανίου, αλλά και τα καταπληκτικά κέρινα ομοιώματα του μεγάλου καλλιτέχνη Παύλου Βρέλλη. Επιπλέον, λίγο έξω από τα Γιάννινα (τώρα με την Εγνατία είναι σύντομη η διαδρομή και έχει πολλούς επισκέπτες, ντόπιους και ξένους) έχουμε το ξακουστό Μαντείο της Δωδώνης με το Ιερό του Δία και το αρχαίο Θέατρο. Για την αρχαία Δωδώνη ο μεγάλος Σταγειρίτης Φιλόσοφος και δάσκαλος του Μ. Αλεξάνδρου Αριστοτέλης υπογραμμίζει: «...περί την Ελλάδα των αρχαίων. Αύτη δ’ εστίν η περί Δωδώνην και τον Αχελώον... ώκουν γαρ οι Σελλοί ενταύθα και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί νυν δ’ Έλληνες».
Ακόμη τα Γιάννινα έχουν λαμπρό Πανεπιστήμιο, Νοσοκομεία και άλλα Πνευματικά Ιδρύματα και υπήρξαν πατρίδα του Αθ. Τσακάλωφ (ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας), του Γεωργίου Σταύρου (ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας), του γνωστού ποιητή Βηλαρά και βέβαια πατρίδα των Εθνικών Ευεργετών, όπως υπογραμμίζει και το παρακάτω τραγούδι:

ΤΗΣ ΞΑΚΟΥΣΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Καλώς μας ήρθατε παιδιά στην άγια την Πατρίδα
μετά από χρόνια δύσκολα εκεί μακριά στα ξένα...
Τον Ηπειρώτη τον καλό τα ξένα δεν τον κλέβουν
μόνο γυρίζει μιαν αυγή, μια βλογημένη ώρα
και φέρνει τον ιδρώτα του τα πλούσια τα καζάντια
βοήθεια για τους εδικούς, βοήθεια για τη χώρα.
Τα χρυσωμένα γράμματα τους Ευεργέτες δείχνουν...
Αρσάκης ο Απόστολος, οι αδελφοί Ριζάρηδες,
Ζάππα και  Ζωσιμάδες, Μελάς, Ρίγγας και
Σταύρου, Σίνας Γεώργιος και γιος, Καπλάνης
και Δομπόλης, Στουρνάρας ο Νικόλαος και Γιώργος
Χατζηκώστας, Μπάγκας, Τοσίτσα αδελφοί,
Αβέρωφ και Ζωγράφος... Και τόσοι άλλοι ανώνυμοι
και άγνωστοι σε μένα που εύανδρο και ξακουστή
την Ήπειρο ονομάσαν, όλα παιδιά της ζηλευτά,
στον κόσμο ξακουσμένα.