Μεγαλώνει το ηθικό μειονέκτημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς!..

on .

Ένα από τα χαρακτηριστικά της κρίσης που έχει εκδηλωθεί στην Ελλάδα είναι η επιτάχυνση του πολιτικού χρόνου. Πριν 18 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ διαφήμιζε το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά ο μέσος πολίτης θεωρεί ότι μας χωρίζει τεράστια απόσταση από τις αρχές του 2015. Έχουν μεσολαβήσει τόσα πολλά με ευθύνη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε τα περί ηθικού πλεονεκτήματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς μοιάζουν μακρινά και φυσικά εξωπραγματικά.

Ο Στρατός στους δρόμους
Είναι τέτοιο το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το σχέδιο Βαρουφάκη-Γκάλμπρεϊθ προέβλεπε την ανάπτυξη του Στρατού στους δρόμους για να ελεγχθεί η λαϊκή αντίδραση που θα προκαλούσε η οικονομική καταστροφή εξαιτίας της πλήρους ρήξης με την Ευρωζώνη. Και είναι τέτοια η πολιτική ηθική του ΣΥΡΙΖΑ ώστε σήμερα ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του προσποιούνται ότι δεν ήξεραν τι ακριβώς προετοίμαζε ο κ. Βαρουφάκης, τον οποίο είχαν αναδείξει σε «Τσάρο» της οικονομίας και βασικό επικοινωνιακό και πολιτικό «ατού» της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα.

Αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή
Είναι τέτοια η αγωνιστική παράδοση του προέδρου της Βουλής κ. Βούτση ώστε δεν έχει πρόβλημα να στηρίζει την προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου στα μέτρα που δεύτερου κόμματος, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην υποστήριξη της Χρυσής Αυγής.
Από την καταγγελία της «φασίζουσας» ΝΔ, οι αγωνιστές της Αριστεράς πέρασαν πολύ εύκολα στην ανοικτή συνεργασία με τον κ. Καμμένο και τον κ. Λεβέντη και στην προσδοκία να στηρίξει τις επιδιώξεις τους η Χρυσή Αυγή. Από τη στιγμή που η ριζοσπαστική Αριστερά έχει τόσο μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα, είναι φανερό ότι δεν χρειάζεται να έχει πολιτικές αναστολές.

Χαμένοι στη μετάφραση
Το σκάνδαλο της Siemens χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσει την εντύπωση ότι μπορούσε να εξασφαλίσει την επιστροφή της ηθικής στον πολιτικό βίο και στην εξουσία. Από τη στιγμή όμως που απέδωσε η πολιτική επένδυση στη φραστική κάθαρση άλλαξαν οι προτεραιότητες των κυβερνητικών στελεχών.
Γι’ αυτό λοιπόν φρόντισαν να αναβληθεί επ’ αόριστον η δίκη της Siemensκαι να μπούμε σε περίοδο παραγραφής των αδικημάτων, μέσω της μη έγκαιρης μετάφρασης των δικογράφων από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Υποκρίνονται ότι δεν είχαν αντιληφθεί τις συνέπειες της καθυστέρησης ή ότι έχασαν τον έλεγχο μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας. Ο μέσος πολίτης αναρωτιέται εάν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία είναι ανόητοι ή ύποπτοι και κλίνει προς το δεύτερο. Η κυβέρνηση φρόντισε να εξαφανίσει το σκάνδαλο της Siemens για λόγους που έχουν σχέση με συνεννοήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενδεχομένως για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Μάχη υπέρ της νέας διαπλοκής
Το ανύπαρκτο ηθικό του πλεονέκτημα επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην προσπάθειά του να διαμορφώσει το τοπίο των ΜΜΕ σύμφωνα με τις πολιτικές επιδιώξεις του. Έδωσαν όλες τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής που ασχολείται με αυτά τα θέματα στον υπουργό που είναι ο βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού και ξεκίνησαν ένα παρασκηνιακό παζάρι χωρίς προηγούμενο. Άλλοι επιχειρηματίες που έχουν ή ενδιαφέρονται να αποκτήσουν παρουσία στα ΜΜΕ καταγγέλλονται δημόσια από κυβερνητικά στελέχη και άλλοι διευκολύνονται στην προσπάθειά τους να πάρουν την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια. Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση έχει γίνει σύνθετη και σκληρή, γι’ αυτό ορισμένα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν δημόσια τους ενδιαφερόμενους ότι μπορεί τελικά να δοθούν περισσότερες από τέσσερις άδειες, για να βολευτούν όσοι είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, με διάφορους τρόπους, την κυβέρνηση.
Από τη ρητορεία για το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς περάσαμε με εντυπωσιακή ταχύτητα σε έναν νέο κύκλο υποβάθμισης του δημόσιου βίου με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.