«Γόρδιος δεσμός» το πρόβλημα απορριμμάτων της Λευκάδας!

on .

• Σε σύγχρονο «Γόρδιο Δεσμό» έχει μετατραπεί το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων της Λευκάδας! Οι ευθύνες των τοπικών Αρχών της, αντικειμενικά είναι δεδομένες, ωστόσο αυτή την περίοδο, από την απόδοσή τους, προέχει η επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει το γειτονικό νησί.
Η πρόθεση της Κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει μέσω των ΧΥΤΑ της Ηπείρου, προκαλεί την εύλογη αντίδραση των Φορέων Διαχείρισης και υπό τη νέα μορφή τους, τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που εκτιμά ότι οι σημερινοί διαθέσιμοι ΧΥΤΑ, δεν επαρκούν για την κάλυψη και των αναγκών της τουριστικής Λευκάδας.
Οι χειρισμοί του Υπουργού Εσωτερικών (και εκλεγόμενου στη γειτονική της Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανία) Παναγιώτη Κουρουμπλή, αποδεικνύονται πρόχειροι και «εκβιαστικοί», υπό την έννοια, της αναζήτησης «εδώ και τώρα» λύσης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη λειτουργία των ήδη κορεσμένων ΧΥΤΑ. Το ερώτημα που προκύπτει, είναι  γιατί η μεταφορά των απορριμμάτων στην Ήπειρο να θεωρείται ως η μόνη εφικτή λύση και να μην εξετάζεται και η περίπτωση της   Αιτωλοακαρνανίας  και γενικότερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, την οποία ως φαίνεται επιθυμεί να διατηρήσει «αμόλυντη» ο Υπουργός.
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα απαιτείται να βρεθεί μια μέση λύση. Γειτονική περιοχή είναι η Λευκάδα, σε αυτή έχουν παραθεριστικές κατοικίες ή και μικρά τουριστικά συγκροτήματα αρκετοί Ηπειρώτες- και ειδικά Γιαννιώτες- και  ως εκ τούτου είμαστε κάτι περισσότερο από γείτονες. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με μονομερείς αποφάσεις. Πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό στην Κυβέρνηση, ότι η άρνηση των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου να δεχθούν τα απορρίμματα της Λευκάδας, δεν είναι απόρροια στείρας άρνησης, αλλά προέρχεται από αντικειμενικούς λόγους.
Αν αποδειχθεί επιστημονικά ότι από την μεταφορά τους, δεν θα υπάρξει πρόβλημα σήμερα των ΧΥΤΑ και αύριο των ΧΥΤΥ της Ηπείρου,  τότε πιστεύουμε ότι η συζήτηση μπορεί να γίνει σε νέα βάση. Και μόνο τότε θα λυθεί και ο «Γόρδιος δεσμός»...
Π.Λ.