«Ληστεία»… μετά φόνου!

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Κατά καιρούς διαβάζουμε στον Τύπο πώς στήνουν τις ληστείες οι συμμορίες και «ξαφρίζουν» τους ανυποψίαστους πολίτες. Οι διαρρήξεις σε πολυτελείς και όχι μόνο κατοικίες, έχουν γίνει επιδημία και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο κόσμος φεύγει για διακοπές, το φαινόμενο παίρνει μεγάλες διαστάσεις! (Μη… νομίζετε, 2 στους 10 Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν ακόμη διακοπές…).
«Χτυπούν» βέβαια οι συμμορίες, στοχευμένα σπίτια που ξέρουν ότι υπάρχει μπόλικο χρήμα και κοσμήματα μεγάλης αξίας! Πα-

ρακολουθούν οι ίδιοι σπίτια και άτομα και τις κινήσεις των υποψηφίων θυμάτων, ώστε να είναι σίγουροι πως δεν θα «στραβώσει» τίποτε και πάει η προσπάθειά τους χαμένη…
Οι διαφορές ανάμεσα στις συμμορίες που κλέβουν και στα οικονομικά επιτελεία της εκάστοτε Κυβέρνησης στη χώρα μας, είναι τεράστιες. (Άσχετα αν… κάνουν την ίδια δουλειά!). Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ταυτίσουμε ανθρώπους των οικονομικών υπουργείων, οι οποίοι εκτελούν εντολές και εφαρμόζουν ψηφισμένους νόμους της Ελληνικής Βουλής, με τους κοινούς κλέφτες! Το Κράτος, κάνει… νόμιμες «βουτιές» στο πορτοφόλι του Έλληνα, ενώ αυτοί…
Βέβαια και οι πολίτες, σε ένα μικρότερο βαθμό, κλέβουν το Κράτος (ο κλέψας… του κλέψαντος!). Και το Κράτος, για να… εξισορροπίσει την κατάσταση, «ρουφάει» το αίμα, από όλους τους υπόλοιπους νομοταγείς πολίτες!
Οι συμμορίες «ξαφρίζουν» ανυποψίαστους πολίτες, ενώ το Κράτος τους… υποψιασμένους και… με το νόμο! (Όσοι δεν έχουν περιθώρια φοροδιαφυγής… καλοπερνάνε!).
Ειδικότερα, την τελευταία εξαετία, το Κράτος λειτούργησε, χειρότερα και από συμμορία. Μέχρι και η Λαγκάρντ… μας λυπήθηκε και δήλωσε πως στην Ελλάδα πήραμε πολλά μέτρα σε λίγο χρόνο!
Έτσι, καταληστεύτηκαν τα εισοδήματα των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, των συνταξιούχων!
Το μόνο… θετικό, στην περίπτωση της «ληστείας» του Κράτους, προς τους πολίτες, είναι ότι τους αφαίρεσε μεν το μισό σχεδόν εισόδημα (ακόμη… και κέρματα μάζευε!), αλλά μέχρι εκεί… Δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα (άμεσα…).
Ενώ στις διαρρήξεις των συμμοριών, πολλές φορές, έχουμε ληστεία… μετά φόνου! Οι συμμορίες χτυπούν πάντα σε στοχευμένα σπίτια, ενώ το Κράτος «χτύπησε»… στο σταυρό, επί δικαίων και αδίκων, γιατί πίεζαν αφάνταστα οι δανειστές!
Αλλά, μήπως και οι δανειστές… δεν είναι ληστές; Ασφαλώς, και… με πτυχίο!
•••
• Υστερόγραφο: Είναι εκτός θέματος, αλλά δεν μπορώ να μην το γράψω. Είμαστε φιλόξενοι οι Ηπειρώτες, αυτό το γνωρίζουν όλοι. Αλλά, όχι να «φιλοξενήσουμε» και τα σκουπίδια των Ιονίων νήσων! Ε, για όνομα!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.