Τα Λουτρά Καβασίλων Κόνιτσας και οι αιτιολογίες του κ. Αντιδημάρχου...

on .

Διάβασα με προσοχή την απάντηση του κ. Αντιδημάρχου Κόνιτσας, κ. Καλλιντέρη, που δημοσιεύθηκε στο φ. της 29ης Ιουλίου του Π.Λ. και αυτό είναι κάτι παρήγορο, γιατί φαίνεται ότι το θέμα των κλειστών ιαματικών λουτρών Καβασίλων είναι στα «υπ’ όψη» των.
Έτσι γνωστοποιεί ο κ. Αντιδήμαρχος, ότι προσπαθούν δύο χρόνια τώρα για την αναγνώριση από το Υπουργείο Οικονομικών του «ιαματικού πόρου Καβασίλων». Ότι υπάρχουν φορολογικές εκκρεμότητες. Ότι προσπαθούν να λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας και προσπαθούν να τύχουν οικοδομικής τακτοποίησης των κτιρίων και όλα αυτά απαιτούν πολλά χρόνια και…
Θα μου επιτραπεί όμως να επανέλθω στο κύριο θέμα, που είναι ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας στερούνται των ιαματικών θεραπευτικών υπηρεσιών των λουτρών αυτών με όσες αιτιολογίες απαριθμεί ο κ. Αντιδήμαρχος.
Τα λουτρά αυτά, φημιζόμενα για την αποκατάσταση της υγείας πασχόντων από πολλές ασθένειες (ρευματικές παθήσεις, οστεοαρθρίτιδες, δερματικές παθήσεις κλπ., κλπ.) ήταν γνωστά από την εποχή του Ηροδότου (481-410 π.Χ.). Για τη μεγάλη αξία των λουτρών αυτών μπορεί να  πληροφορηθεί κάθε ενδιαφερόμενος από το φυλλάδιο που εξέδωσε ο ζαγορίσιος γιατρός Ιωάννης Μεγγλίδης με τον τίτλο ΘΕΙΟΠΗΓΕΣ ΚΟΝΙΤΣΗΣ το 1886. Το 1870 ο Αβάς Μπέης, πρόκριτος Λεσκοβικίου ανήγειρε κατάλληλο οίκημα 15 δωματίων και λειτουργούσαν συνεχώς από 15 Απριλίου μέχρι 16 Σεπτεμβρίου. Αυτά και άλλα επί τουρκοκρατίας… Τώρα κλειστά!
Για τα λουτρά αυτά, όποιος επιθυμεί μπορεί να διαβάσει πολλά στη διδακτορική διατριβή της κ. Ιοκάστης Παναγιωτίδη με τον τίτλο «ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 1788-1913». Διαβάζοντας αυτή τη διατριβή τότε θα καταλάβουν όλοι και η Δημοτική Αρχή Κόνιτσας από ποιες ύψιστες υπηρεσίες υγείας στερούνται οι συμπολίτες μας.
Τα λουτρά αυτά λειτούργησαν έκτοτε συνεχώς και βρήκαν θεραπεία πάρα πολλοί συμπολίτες μας και όχι μόνο.
Προ ολίγων ετών χτίστηκε ένα διώροφο κυλικείο στο ισόγειο του οποίου προέβλεψαν εσωτερικές πισίνες, με πρόχειρο αναρρωτήριο, εστιατόριο και 4 υπνοδωμάτια.
Όλα αυτά από την περασμένη χρονιά δυστυχώς δεν είναι στην υπηρεσία αυτών που προστρέχουν στις μοναδικές αυτές ιαματικές πηγές και τα βρίσκουν κλειστά.
Ο κ. Αντιδήμαρχος στην απάντησή του αναφέρει πόσο κουράστηκε η Δημοτική Αρχή Κόνιτσας για να τα αναβαθμίσει ποιοτικά και ας τρέχουν όσοι τα έχουν ανάγκη σε μια μεγάλή πισίνα που ευτυχώς αφήνουν τα νερά να περνάνε από εκεί.
Θα ρωτούσαμε τον κ. Αντιδήμαρχο: Οι εσωτερικές πισίνες που κάποιοι τις πρόβλεψαν και λειτουργούσαν για δεκαετίες είναι προσβάσιμες ή μένουν κλειδωμένες, ενώ έχουν δαπανηθεί αρκετά ποσά για να γίνουν; Υπάρχει τηλέφωνο άμεσης ανάγκης; Υπάρχει δυνατότητα για λασποθεραπεία για όσους την έχουν ανάγκη, ή μήπως ο αύλακας είναι γεμάτος πέτρες και αγριόχορτα; Λειτουργούν οι ντουσιέρες για να ξεπλυθούν από τη λάσπη ή πρέπει να φύγουν με αυτή για τα σπίτια τους;
Όποιος επιθυμεί να κάνει υδρομασάζ στα υπέροχα αυτά ιαματικά νερά έχει τη δυνατότητα ή μήπως αν προσπαθήσει, θα μείνει σκαλωμένος στο κανάλι;
Τέλος, φρόντισε ο κ. Αντιδήμαρχος να βρίσκεται ένας νοσηλευτής εκεί για ώρα ανάγκης; Επομένως, ας παραδεχτούν οι κύριοι της Κόνιτσας ότι τα λουτρά Καβασίλων τα έκλεισαν εδώ και δύο χρόνια και αγωνίζονται μέρα και νύχτα μήπως και καταφέρουν να γυρίσουν και τα νερά, ώστε να μη περνάνε και αυτά από τη πισίνα. Άλλοι Δήμοι προσδοκούν οφέλη από τον ιαματικό τουρισμό. Εδώ που ο ιαματικός πλούτος τρέχει στο Σαραντάπορο για Αυλώνα δεν τον αξιοποιούμε. Τι να γίνει;