Εικόνες ντροπής στο αεροδρόμιο Ακτίου….

on .

➤  Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥ, πρ. Λυκειάρχη

 ● Επισκέφτηκα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όπως και πολλοί Γιαννιώτες, μερικούς τουριστικούς προορισμούς της περιοχής μας, όπως Σύβοτα, Πάργα και Λευκάδα.
Διαπίστωσα με ικανοποίηση ως Ηπειρώτης ότι ο τουρισμός στην περιοχή μας σίγουρα ανεβαίνει, αλλά και ως Έλληνας, διότι η εκτίμηση για τουριστική άνοδο σε όλη σχεδόν τη χώρα φαίνεται ότι τελικά θα επαληθευτεί για την τρέχουσα τουριστική περίοδο.
Επισκέφτηκα επίσης και το αεροδρόμιο του Ακτίου, μέσω του οποίου ο γιος μου ταξίδευε για τη Σουηδία, με τα τσάρτερ, τα οποία ως γνωστόν έχουν δρομολόγια κατά την τουριστική περίοδο και στο εν λόγω αεροδρόμιο, και προωθούν τους τουρίστες στους ανωτέρω τουριστικούς προορισμούς και όχι μόνο.
Υπόψη ότι οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου αυτού, χώροι αφίξεων, αναχωρήσεων κλπ. έχουν επεκταθεί και ανακαινιστεί πριν από μερικά χρόνια και θα περίμενε κανείς ότι θα πληρούν τις στοιχειώδεις ανάγκες ενός σύγχρονου αεροδρομίου. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα!
Θα προσπαθήσω να περιγράψω, όσο μπορέσω, τις εμπειρίες που είχα στην αίθουσα αναμονής, κατά τη μισή περίπου ώρα που παρέμεινα εκεί, μέχρι να ξεπροβοδίσω το γιο μου.
Κατ’ αρχήν, αναφέρομαι στις ανακοινώσεις, οι οποίες πολλοί σωστά ενημερώνουν κατά διαστήματα τους ταξιδιώτες στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες. Λόγω όμως της έντασης αφενός και της αντανάκλασης αφετέρου του ήχου, δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα ή ελάχιστα από αυτά που ανακοινώνονται, εκτός του ότι σε ξεκουφαίνουν.
Και  έρχομαι τώρα στις τουαλέτες, οι οποίες είναι βασικότατο κριτήριο και καθρέφτης του πολιτιστικού μας επιπέδου. Είναι επίσης οι τουαλέτες ο χώρος τον οποίο όλοι επισκέπτονται, επομένως και οι τουρίστες. Τις επισκέφτηκα και εγώ και ιδού οι εμπειρίες:
• Τα πόμολα από τις πόρτες ξεχαρβαλωμένα, όπως και οι σύρτες εσωτερικά
• Στο δάπεδο βρώμικα νερά και ακόμα χειρότερα:
• Καπάκια στο κάθισμα της λεκάνης δεν υπήρχαν καθόλου, ούτε χαρτί υγείας!
Έξω δε στην αίθουσα αναμονής έβλεπες χιλιάδες τουρίστες, άλλους να έρχονται και άλλους να αναχωρούν, αποκομίζοντας μαζί τους και τις ανωτέρω εμπειρίες!
Είναι δε απορίας άξιο: Τόσες καθαρίστριες πηγαινοέρχονται όλη την ώρα στους ανωτέρω χώρους, τόσοι αστυνομικοί, τόσοι άλλοι υπάλληλοι του αεροδρομίου. Κανένας δεν ενοχλείται από την κατάσταση αυτή; Και ο υπεύθυνος του αεροδρομίου; Διοικητής, Διευθυντής, δεν ξέρω τι τίτλο φέρει, τι κάνει; Αίσχος «Κύριοι».