Αρκεί να απαλλαγεί…

on .

Αν, από το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο και κατ’ επέκτασιν και από την ελληνική οικονομία, απουσίαζαν οι λέξεις «δόσεις» και «νούμερα», σίγουρα η ζωή των Ελλήνων, θα ήταν καλύτερη…
Οι δόσεις είναι, φαινομενικά, μια οικονομική διευκόλυνση του δανειστή προς τον δανειζόμενο, ενώ όταν αναφερόμαστε στα «νούμερα», μπορεί να είναι αριθμοί, αλλά… και πρόσωπα!
Ο δανειστής, μπορεί να έχει και άλλα προσωνύμια, που δείχνουν ξεκάθαρα την ποιότητά του… (Ληστής, τοκογλύφος, τραπεζικό κοράκι, αχόρταγος…).
Αυτός σε βάζει… στο λούκι, εκμεταλλεύεται την οικονομική σου αδυναμία, σε «ξεζουμίζει», είτε σαν δανειζόμενη κρατική οντότητα, είτε σαν άτομο!
Και ενώ οι «προθέσεις» του, δεν φαίνονται εξαρχής, στην ουσία, σου «ρουφάει το αίμα», εισπράττοντας κεφάλαιο, τόκους και… πανωτόκια και σίγουρα «υποθηκεύοντας» τη ζωή σου και το μέλλον σου!
Αν λοιπόν το «κλίμα», ήταν πιο υγιές, υπήρχε καλύτερο «κουμάντο» στη χώρα, αλλά και στα νοικοκυριά ξεχωριστά, αν είχαμε, ως κανόνα, την ολιγάρκεια και την αυτάρκεια, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Γιατί, σαν σε πάρει ο κατήφορος, δύσκολα ξεμπλέκεις…
Έτσι, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τον υπερδανεισμό κράτους και πολιτών, ξέφυγε η κατάσταση… (Τα διακοποδάνεια, το μεγαλύτερο τραπεζικό αίσχος, έκανε θραύση στην Ελλάδα! Οι βουτιές στις παραλίες της Μυκόνου, έχοντας μεσ’ στα μάτια σου, τη… θέα ενός κώλου, πληρώνονται και μάλιστα με υψηλό τόκο!).
Και όταν έρχεται η στιγμή, να περάσει ο λαός και η χώρα, απ’ το Ταμείο, για πληρωμή, υπάρχει μεγάλη αδυναμία!
Δεν βγαίνουν τα νούμερα, οι πολίτες και η χώρα, φορτώνονται νέα χρέη, πάνω στα παλιά χρέη! Ο φαύλος κύκλος, δίνει άλλοθι στην εκάστοτε Κυβέρνηση, να φέρνει μέτρα, που… βοηθούν τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους!
Η δικαιολογία υπάρχει… Δεν βγαίνουν τα νούμερα!
Τα… νούμερα δεν βγαίνουν στο Υπουργείο Εργασίας και έτσι ο Υπουργός Κατρούγκαλος, ψαλιδίζει τις συντάξεις!
Στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Φίλης, λέει, πως τα… νούμερα βγαίνουν και δεν χρειάζονται διορισμοί! Απεναντίας, δάσκαλοι και καθηγητές, διαφωνούν και λένε πως τα νούμερα, δεν βγαίνουν.
«Κάνουν προσευχή», «σταυροκοπιούνται», με την… άδεια του Υπουργού και περιμένουν να καλύψει τα κενά στα Σχολεία!
Στο Υπουργείο Οικονομικών λένε, πως τα… νούμερα θα βγουν οριακά, με πρόσθετα φορολογικά βάρη στον Έλληνα, ο οποίος αντέχει, γιατί έχει ακόμη… λίπος! (Έλεος!).
Στο Υπουργείο ΑΝΕΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ (τι… όνομα κι αυτό, χωρίς χαρτοφυλάκιο! Και νάθελε να τα «πάρει» ο υπουργός, δεν έχει… πού να τα βάλει!).
Σ’ αυτό λοιπόν το Υπουργείο, βγαίνουν… τα νούμερα, λένε με μεγάλη βεβαιότητα. Σε… τέσσερα κανάλια, χωράνε όλα!
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως η Ελλάδα, με προσπάθεια, μπορεί να γίνει καλύτερη. Αρκεί να απαλλαγεί και από τις «δόσεις», αλλά και… από τα «νούμερα»!

* Ο κ. Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής