Χρέος της Πολιτείας η ενίσχυση του ακριτικού Πωγωνίου!..

on .

Από τον «Πρωινό Λόγο» της Δευτέρας (10-10-2016) πληροφορηθήκαμε ότι κλείνει το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας (Κ.Π.Μ.) Πωγωνιανής, βάζοντας «ταφόπλακα» στην επιμεθόριο περιοχή του Πωγωνίου. Το Κ.Π.Μ. Πωγωνιανής ιδρύθηκε το 1923 με την ονομασία «Εθνικών Οικοτροφείον Αρρένων Πωγωνίου».
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν από την ίδρυσή του «εν Βοστίνη», στη Βοστίνα (παλιά ονομασία της Πωγωνιανής), επιτέλεσε σημαντικό εθνικό και κοινωνικό έργο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Φιλοξένησε και περιέθαλψε προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία και την αποκομμένη Βόρειο Ήπειρο. Στεγάστηκε στο Παλιό Τουρκικό Διοικητήριο, στην είσοδο της κωμόπολης.
Αργότερα (1984) μετονομάστηκε σε «Κέντρο Παιδικής Μέριμνας» με νέους εκσυγχρονιστικούς προσανατολισμούς σε θέματα προστασίας, διαμονής και ζωής των φιλοξενουμένων. Έχει ανακαινιστεί πλήρως. Κατασκευάστηκαν νέα πτέρυγα, άνετοι κοιτώνες, υγιεινοί χώροι, σύγχρονα μελετητήρια. Αποτελεί πρότυπο λειτουργίας και το καύχημα της περιοχής του Πωγωνίου.
Από το 1923 και μέχρι την εγκαθίδρυση του Χοτζικού καθεστώτος στην Αλβανία (1945) πολλά Βορειοηπειρωτόπουλα φιλοξενήθηκαν σ’ αυτό και φοίτησαν στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής. Μετά την αποφοίτησή τους επέστρεψαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και αναδείχτηκαν ταγοί των συμπατριωτών τους. Στήριξαν και διέσωσαν, φανερά και κρυφά, την ελληνική γλώσσα και ιστορία στον αλβανοκρατούμενο Βορειοηπειρωτικό χώρο. Με την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος στην Αλβανία (1989-1990) και πάλι στο Κ.Π.Μ. φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται μέχρι σήμερα Βορειοηπειρωτόπουλα και αλβανόπουλα, τα οποία με το χρόνο προσαρμόζονται στην τοπική κοινωνία.
Από το Κ.Π.Μ. Πωγωνιανής, μετά από την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο, πολλοί διέπρεψαν στον κοινωνικό στίβο ως επαγγελματίες, επιχειρηματίες, δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί κ.λπ. Αυτό το Κέντρο με την ιστορία ενός αιώνα σχεδόν και την ανεκτίμητη προσφορά του του στην Ενιαία Ήπειρο και στο έθνος, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Κατερίνα Μιτοπούλου, αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμό του, με το αιτιολογικό ότι στο Ίδρυμα φιλοξενούνται μόνο 20 παιδιά και ότι ακόμη η μεταφορά των παιδιών στο Κ.Π.Μ. Φιλιατών θα βοηθήσει την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, γιατί στους Φιλιάτες λειτουργούν σχολεία όλων των βαθμίδων, ακόμη και νοσοκομείο! Πρόκειται για επιχείρημα νεφελώδες και έωλο. Μα, και στην Πωγωνιανή λειτουργούν σχολεία όλων των βαθμίδων και στο κοντινό Δελβινάκι λειτουργεί Κέντρο Υγείας.
Είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό για να κλείσει το Κ.Π.Μ. στην Πωγωνιανή; Έχουμε τη γνώμη και πιστεύουμε ότι διερμηνεύουμε και τις θέσεις όλων των λογικώς σκεπτομένων, ότι η κοινωνικοποίηση των παιδιών πραγματοποιείται και στο Κ.Π.Μ. Πωγωνιανής κατά τρόπο άριστο. Άλλωστε, το αποδεικνύουν οι εκατοντάδες, για να μην πούμε χιλιάδες, που φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο και διέπρεψαν και διαπρέπουν στον κοινωνικό στίβο σε πολλούς τομείς δράσεων.
Δεν θα αναφέρουμε ονόματα παιδιών, είναι πάρα πολλά, που φιλοξενήθηκαν στο Κ.Π.Μ. Πωγωνιανής, τα οποία, όχι μόνο εντάχτηκαν στο κοινωνικό σύνολο, αλλά πρόσφεραν και σημαντικές υηρεσίες στην πατρίδα. Να μου επιτραπεί να αναφέρω τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον κύριο Κάρολο Παπούλια, ο ποίος φοίτησε στα εκπαιδευτήρια της Πωγωνιανής και ανέβηκε στο ύπατο αξίωμα της χώρας.
Ο γράφων, όπως και πάρα πολλά άλλα φτωχά ηπειρωτόπουλα, φοιτήσαμε στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς για οχτώ χρόνια. Και είναι γνωστό ότι επρόκειτο για ένα αυστηρό εκκλησιαστικό Οικοτροφείο. Η εσωτερική ζωή μπορεί να ήταν δύσκολη, αλλά επωφελής για την μετέπειτα ζωή μας. Ως δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, ενταχτήκαμε αβίαστα και φυσιολογικά στην κοινωνία, στην οποία και προσφέραμε τις υπηρεσίες μας.
Είναι αστείο να φέρνει ως δικαιολογία η κ. Μιτοπούλου για το κλείσιμο του Κέντρου, ότι στην Πωγωνιανή υπάρχει πρόβλημα ένταξης των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο. Όπως είναι γνωστό, στη Μαθητική Εστία της Πωγωνιανής ιδρύθηκε και λειτουργεί Παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου» με 80 παιδιά παιδικής και εφηβικής ηλικίας, τα οποία φοιτούν στα σχολεία της Κωμόπολης (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και τους παρέχονται όλα τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής. Ο εμπνευστής και ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» πατέρας Αντώνιος, προσωπικά φροντίζει, μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, για την φυσιολογική ένταξη των παιδιών στην κοινωνία.
Η Πολιτεία έχει χρέος να δυναμώσει και όχι να αποδυναμώσει ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι η περιοχή του Πωγωνίου, που απέχει λίγα μέτρα από τα σύνορα. Το γεγονό ότι το Κ.Π.Μ. Πωγωνιανής λειτουργεί με μικρό αριθμό παιδιών, οφείλεται στο κράτος και στις τοπικές κρατικές αρχές που αδιαφόρησαν και δεν μερίμνησαν για την ενίσχυσή του με παιδιά άπορα και ορφανά από αστικά κέντρα και από άλλες περιοχές.
Επομένως, η λύση δεν είναι η κατάργησή του, αλλά η ενδυνάμωση και ενίσχυσή του με παιδικό δυναμικό, που θα δώσει νέα πνοή στο Κέντρο και στην περιοχή και θα μπορεί να επιτελεί να πραγματώνει τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.
Η Πωγωνιανή με τα εκπαιδευτικά της Ιδρύματα έχει να παρουσιάσει σημαντικότατη πνευματική και κοινωνική δράση. Πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει, πέρα από στέγαση και σίτιση, άνετη διαμονή, πνευματική τροφή, μόρφωση, ψυχαγωγία, οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και φροντίδα για ουσιαστική Παιδεία, ώστε αυτά απερίσπατα και απρόσκοπτα να μελετούν και να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, με τελική σκόπευση να γίνουν χρήσιμοι πολίτες στην ελληνική κοινωνία.
Η κατάργηση του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας, εάν τελικά, που δεν πιστεύουμε εφαρμοστεί η απόφαση της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, θα είναι ο τελικός «θάνατος» του ακριτικού Πωγωνίου.