Δύο όπλα…

on .

Ημέτερος. Είναι η λέξη, που έχει κάνει θραύση, στην πολιτική ζωή της χώρας μας, τα τελευταία σαράντα χρόνια!
Είναι αυτός που λέμε λαϊκά, ο «δικός μου»… Άνθρωπος αφοσιωμένος, ψυχή τε και σώματι, στο κόμμα και τους πολιτικούς του παράγοντες, φυσικά με το αζημίωτο… Είναι οι περισσότερο ευεργετηθέντες και… τακτοποιηθέντες, από τα κόμματα, σε όλη τη μεταπολίτευση!
Αρχικά ξεκίνησαν οι «μπλε» ημέτεροι, στο τέλος της δεκαετίας του ’70, για να καταλάβουν, με ένα… τηλεφώνημα υπουργού, θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση και όχι μόνο!
Ο κάθε υπουργός και βουλευτής της περιόδου εκείνης, είχε την ευχέρεια να βολέψει τους «δικούς» του, να γράψει επιστολή στον ενδιαφερόμενο, με τη γνωστή φράση «κατόπιν ενεργειών μου» και να περιμένει στις επόμενες εκλογές σταυρό, από… όλο του το σόι!
Κι ύστερα, στη δεκαετία του ’80… κατέλαβαν το χώρο, οι «πράσινοι» ημέτεροι, ερχόμενοι κατά κύματα, με σημαίες αλλαγής! Ο κάθε πράσινος πολιτικός, διόριζε αφειδώς και το μόνο του πρόβλημα, ήταν η… έλλειψη καρεκλών στα γραφεία!
Τις τελευταίες δεκαετίες, τα δύο κόμματα εξουσίας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τα τεράστια λάθη τους, πλήγωσαν τη χώρα… Ο κάθε «μπλε» και «πράσινος» κόκκος στη Δημόσια Διοίκηση, στοίχισε ακριβά και ο λογαριασμός ερχόταν στο λαό…
Και ο λαός ξέρει να τιμωρεί… Το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα του 40%, άρχισε να «πνέει τα λοίσθια!» Οι ψηφοφόροι, του έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» και το εγκατέλειψαν… Στη Ν.Δ. ο λαός, έβγαλε «κίτρινη» κάρτα και της δίνει μία ακόμη ευκαιρία!
Τώρα, την τελευταία διετία, η χώρα πορεύεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (ένα… ανομοιογενές σχήμα, κόκκινο με… βαθύ γαλάζιο) και ο κόσμος δείχνει σφόδρα απογοητευμένος! Αριστερό προσωπείο, δεξιά πολιτική! Με δυο λόγια, δεν γνωρίζει η δεξιά, τι ποιεί η… Αριστερά! Και ο λαός, διαψευσμένος και… καταχρεωμένος και πάνω στην ταραχή του, χάνει… από τα χέρια του, την κόκκινη και κίτρινη κάρτα!
Μέχρι, λοιπόν, την επόμενη ετυμηγορία, του έμειναν… μόνο δύο όπλα, να τα χρησιμοποιεί αναλόγως… Πρώτον, οι σιελλογόνοι αδένες και δεύτερον, η ανοιχτή παλάμη! (Κοινώς… φτύσιμο και μούντζωμα!)
Κυβερνώντες, για να τα αποφύγετε, αλλάξτε πολιτική!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.