Ο Άγ. Δημήτριος, υπόδειγμα χριστιανού μάρτυρος…

on .

Η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά σήμερα τη μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη. Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα τελείται η πανηγυρική Θεία Λειτουργία σε όλους τους ναούς της χώρας και ιδιαίτερα σε περιοχές που τις σκέπει η χάρις του Αγίου.
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.
Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα, μόλις,  σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου, κάτω από τη διοίκηση του τετράρχου Γαλερίου Μαξιμιανού, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού.
Ο Δημήτριος υπήρξε γενναίος στρατιώτης και κήρυκας του Χριστού, ιδρύοντας, μάλιστα, κύκλο νέων προς  τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Θα μπορούσαμε να πούμε κάλλιστα ότι υπήρξε ο πρώτος κατηχητής της ορθόδοξης εκκλησίας μας, καθώς έχοντας άγνοια φόβου κατηχούσε τους νέους της πόλης και τους μυούσε στο χριστιανικό δόγμα.
Η δραστηριότητα του Δημητρίου καταγγέλθηκε γρήγορα στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, με τον Δημήτριο να δηλώνει ενώπιον του αυτοκράτορα ότι είναι Χριστιανός, διότι μόνο αυτή η θρησκεία παρέχει ηθική λύτρωση και αιώνια ζωή. Τότε ο αυτοκράτορας διέταξε να φυλακιστεί ο Δημήτριος. Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας, ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο, καθώς οι ειδωλολάτρες εκμεταλλευόμενοι τη δύναμή του προκαλούσαν τους Χριστιανούς να τον αντιμετωπίσουν.
Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και ο Νέστορας νίκησε στο στάδιο τον γιγαντόσωμο Λυαίο (ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα).
Ο Διοκλητιανός όταν ενημερώθηκε για τους λόγους της ήττας του Λυαίου, έδωσε εντολή στους στρατιώτες να σκοτώσουν με τη λόγχη τον Δημήτριο και τον Νέστορα, η μνήμη του οποίοι τιμάται από την εκκλησία στις 27 Οκτωβρίου.
Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.
Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης και μάλιστα ο εορτασμός του συμπίπτει με την απελευθέρωση της πόλης. Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης  αποτελεί παράδειγμα χριστιανού μάρτυρος, κήρυκα της χριστιανικής πίστης, η χάρη του ας σκεπάζει την ορθόδοξη πατρίδα μας μέσα σε αυτές ιδιαίτερα τις δύσκολες συγκυρίες, όπου παραμένει ορατός ο κίνδυνος να χαθούν οι θρησκευτικές μας παραδόσεις και πολεμούνται διαρκώς ιδανικά που διέπουν τον ελληνισμό και την ορθοδοξία.