Προετοιμάζοντας το άλλοθι της φυγής…

on .

Έστω και αργά, όλο και περισσότεροι  Συριζανελ χειραφετούνται πολιτικά και αποδέχονται  ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω επενδύσεων, είναι μονόδρομος για να βγει η χώρα  από την Κρίση.
Είναι δε κοινά αποδεκτό ότι η ανάπτυξη της Οικονομίας πέρα της ανάγκης ύπαρξης πόρων, απαιτεί πρωτίστως αξιόπιστο Κράτος με Θεσμούς να λειτουργούν άψογα και ομαλή πολιτική ζωή.
Περιβάλλον  εμπιστοσύνης  που  να  μπορεί  να  ανθίσει η επιχειρηματική δράση. Υπάρχει το περιβάλλον αυτό σήμερα στη χώρα; Αν όχι, οι Κυβερνώντες θέλουν, και αν ναι, μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Αγορών;
Χάσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 με καταστροφικές συμπεριφορές, όταν η Κυβέρνηση  χτυπούσε τα νταούλια και τους ζουρνάδες για να χορέψουν οι Αγορές, σύμφωνα με τις επιθυμίες της. Αποτέλεσμα; Αντί να σηκωθούν οι Αγορές, σηκώθηκαν οι καταθέσεις από τις Τράπεζες και παγιδευμένη σύρθηκε στα capital controls και επιδείνωσε τραγικά την Οικονομία.
Το ότι απεδέχθη ο κ. Τσίπρας τις ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ του, δεν σημαίνει ότι εξαλείφτηκαν και οι συνέπειες που προκάλεσε στον Ελληνικό Λαό. Τουναντίον. Για 99 χρόνια την Κρατική περιουσία θα διαχειρίζεται ένα Ταμείο με Γάλλο Πρόεδρο και με εκπροσώπους των δανειστών, που διαθέτουν δικαίωμα «veto» στις αποφάσεις του. Φόρτωσε στην χώρα το τρίτο Μνημόνιο που δεν χρειαζόταν, μαζί με 100 περίπου δισ. ευρώ πρόσθετα βάρη.
Ούτε φυσικά οι αγορές πείσθηκαν για τις πραγματικές προθέσεις του. Η «δημιουργική» ασάφεια των λόγων της πρώτης περιόδου, έχει μετεξελιχτεί σε καταστροφική ασάφεια θέσεων και πολιτικής.
Ο κ. Τσίπρας μοιάζει με διευθυντή ορχήστρας που συνεχώς παράγει «φάλτσα». Δεν μπορεί να διευθύνει λόγω ικανότητας; Είναι γεγονός ότι κάθε Υπουργός επηρεάζεται από τις ειδικότερες θέσεις της συνιστώσας από την όποια προέρχεται και τις μεταφέρει στην Κυβερνητική πρακτική.
Η περίπτωση της COSCO είναι χαρακτηριστική. Κωμικοτραγική. Άλλο κείμενο υπέγραψαν  με τους Κινέζους και άλλο έφεραν στη Βουλή για επικύρωση! Η επένδυση του Ελληνικού την τελευταία στιγμή, παρά λίγο να τιναχθεί στον αέρα γιατί, ο Υπουργός Πολιτισμού ήθελε να παρεμβαίνει επί παντός επιστητού στο έργο, προβάλλοντας αρχαιολογικό ενδιαφέρον στο χώρο.       
Το κωμικοτραγικό συνεχίζεται με τα κλάματα των Υπουργών, όταν υπογράφουν συμβάσεις και συμφωνίες εκτός γραμμής συνιστώσας.Το τραγικό όμως είναι ότι κινούνται αυθαίρετα και αντισυνταγματικά, εναντίον των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, όταν θέλουν να στήσουν το δικό τους ολιγοπώλιο ενημέρωσης.
Αλήθεια, τι θεσμικό περιβάλλον προδιαγράφει η Κυβέρνηση για τον μελλοντικό επενδυτή στην χώρα, όταν η ίδια η Κυβέρνηση στρέφεται εναντίον του ΣτΕ και μάλιστα με αστείες αιτιάσεις;
Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό!
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι η Ανάπτυξη, με τέτοιες συνθήκες, δεν έρχεται. Άρα η Κρίση δεν φεύγει. Έτσι προετοιμάζεται.
Ιδρύει την νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη τόσο του κόμματος, όσο και της Κυβέρνησης, ώστε να διαχυθεί η ευθύνη και στο Κόμμα για τα επερχόμενα. Επί πλέον, προσπαθεί με την ρητορική του να συνδέσει το θέμα του Χρέους με την δεύτερη αξιολόγηση. «Εμείς τηρούμε την συμφωνία να την τηρήσετε και εσείς», παραγνωρίζοντας ότι κατά τον κ. Δραγασακη και τα υπογραφέντα, η οριστική αντιμετώπιση του χρέους προβλέπεται το 2018!
Μήπως προετοιμάζει το ΑΛΛΟΘΙ, προ της επερχόμενης καταστροφής ενός τέταρτου Μνημονίου; Μήπως ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την εξουσία, με το επιχείρημα ότι οι κακοί Ξένοι δεν τήρησαν την συμφωνία και θέλουν ανανέωσή της με τον Ελληνικό Λαό;
Όπως και να έχει το θέμα, η χώρα πράγματι χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση που θα σέβεται την Δημοκρατία και τους Θεσμούς, και με μεταρρυθμίσεις να κάνει το Κράτος ευέλικτο με αναβαθμισμένο τον εποπτικό και ελεγκτικό του ρόλο, ώστε να δημιουργήσει σωστό και  σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Μόνο έτσι θα ξεφύγει η Ελλάδα από το τέλμα, μέσα στο οποίο βουλιάζει. Εθνικά, Ηθικά και Οικονομικά…

Γιώργος Τρυφωνίδης