Επικίνδυνα λάθη στο προσφυγικό…

on .

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα. Το 2015 η κυβέρνηση άφησε αφύλακτα τα σύνορα με την Τουρκία και δεν άσκησε καμία πίεση στην Άγκυρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών, προσφυγικών ροών.
Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές από 75.000 άτομα το χρόνο που ήταν επί κυβέρνησης Σαμαρά σε περίπου 1 εκατομμύριο άτομα το 2015 επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Ψεύτικος ανθρωπισμός
Το 2015 ήταν η χαρά των διεθνών κυκλωμάτων που διαχειρίστηκαν με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ την προώθηση των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ε.Ε. μέσω Ελλάδας και του τουρκικού κράτους και παρακράτους. Η Τουρκία άσκησε φοβερή πίεση στην Ε.Ε. για να εξασφαλίσει πρόσθετα ανταλλάγματα με τη μορφή της αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες, την υπόσχεση για κατάργηση της βίζας και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το τουρκικό παρακράτος είχε, σε μεγάλο βαθμό, τον έλεγχο των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών και λειτούργησε αποσταθεροποιητικά σε ό,τι αφορά νησιά του Αιγαίου με στρατηγική σημασία.
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προσπάθησε να δικαιολογήσει την πολιτική που ακολούθησε προβάλλοντας έναν ψεύτικο ανθρωπισμό και παρουσιάζοντας τη διευκόλυνση της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία μέσω Ελλάδας σαν απόδειξη της αλληλεγγύης της Ελλάδας σε όσους δοκιμάζονται από πολέμους, εμφυλίους και άλλες καταστροφές.
Η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα transit ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών συνέβαλλε στην κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση στις χώρες υποδοχής, την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Η κοινωνία τους αντέδρασε αρνητικά στα μεγάλα προσφυγικά, μεταναστευτικά ρεύματα και οι δυνάμεις της σκληρής και άκρας Δεξιάς ενισχύθηκαν εντυπωσιακά. Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών απάντησαν ύστερα από κάποιες ταλαντεύσεις στην πολιτική Τσίπρα κλείνοντας τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο και πρωταγωνιστώντας στην αναβάθμιση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Η δεύτερη πράξη  
Τώρα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για νέα δραματική επιδείνωση της κατάστασης σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.
- Πρώτον, η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική για τον έλεγχο και τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών και έχει δώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στις ΜΚΟ που αντιμετωπίζουν το ζήτημα με τα δικά τους κριτήρια ενώ χρηματοδοτούνται με τα 2/3 των ευρωπαϊκών κονδυλίων που πηγαίνουν στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
- Δεύτερον, η πολιτική της μείωσης των ροών στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Τουρκία η οποία έχει μπει, εξαιτίας των αντιδημοκρατικών επιλογών του κ. Ερντογάν, σε πορεία σύγκρουσης με την Ε.Ε. Ήδη η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ασκεί πίεση στις κυβερνήσεις για το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας έως ότου επανέλθει η δημοκρατική ομαλότητα στη γειτονική χώρα.
- Τρίτον και σημαντικότερο, η καγκελάριος Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ετοιμάζονται να σκληρύνουν την πολιτική τους στο προσφυγικό – μεταναστευτικό για να προστατευθούν από την πολιτική άνοδο του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» το οποίο κινείται στα δεξιά των χριστιανοδημοκρατών και ζητεί αυστηρό περιορισμό του αριθμού των προσφύγων. Σύμφωνα με τις θέσεις που πρόκειται να εγκρίνει το επικείμενο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος η Γερμανία θα υιοθετήσει το μοντέλο της Αυστραλίας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες προέρχονται από τη Βόρειο Αφρική και διασώζονται στη Μεσόγειο δεν θα προωθούνται στην Ε.Ε. αλλά θα επιστρέφουν υποχρεωτικά σε αφρικανικά εδάφη, σε ασφαλείς καταυλισμούς που θα ελέγχονται από τον ΟΗΕ και διάφορες διεθνείς οργανώσεις. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι θέσεις των Χριστιανοδημοκρατών θεωρούν αυτονόητη τη συνέχιση της συμφωνίας με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και δεν προβλέπουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις για όσους θα συνεχίσουν να έρχονται μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Εάν δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κρίση του προσφυγικού – μεταναστευτικού θα περάσει σε διάστημα λίγων μηνών σε νέα φάση κλιμάκωσης στην Ελλάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ