Συνέχεια στα μονοπάτια των αναδρομών του Ομπάμα…

on .

- Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, έδωσε σε πολλούς την αφορμή για σχόλια, αναλύσεις και….προφητείες για επόμενα νέα που αναμένονται.
- Ο μέτοικος στη συνέχεια της περιπλάνησης της περασμένης Δευτέρας έχει τσεκάρει και μερικά ακόμη να προσθέσει.
- Όσα είπε στις δηλώσεις του και στην ομιλία του στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ήταν μελετημένα και με νόημα. Εκείνο το ξεκίνημα με το  απλοϊκό, και φαινομενικά πηγαίο, «γειά σας», δεν ήταν χωρίς νόημα. Το άκουσμά του παρέσυρε  σε ένα τραγούδι της μεγάλης Βέμπο:                                      
    Γειά σας, χαρά σας, Μωραϊτες αδελφοί
    και σεις κοπέλες γειά σας
    τη λευτεριά η πατρίδα μας
    χρωστάει  στη λεβεντιά σας!
- Το τραγούδι έχει λίγο από το 21, και θα μπορούσε να ένταχθεί σε όσα άλλα είπε για την επανάσταση του Γένους. Όμως το τραγούδι αυτό της Βέμπο έχει και έναν στίχο  πού δεν αρέσει στην Αριστερά.  Να το ήξερε ο συντάκτης του λόγου;

- Η γνώση της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας από τον Ομπάμα, πράγματι εντυπωσίασε, και η περιήγηση στην Ακρόπολη και το Μουσείο, ήταν ένα προσκύνημα στην ιστορία, τον πολιτισμό και την Ελλάδα, και είχε ένα  επικοινωνιακό νόημα και μήνυμα για τους κυβερνητικούς.  Δεν θυμάμαι να έγινε κάποιο τέτοιο από τους κυβερνητικούς της Αριστεράς, ούτε από τον πρωθυπουργό ή έστω από τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού. Η προβολή, αμέσως μετά την αναχώρηση του Ομπάμα από τη χώρα μας, του σποτ  της περιήγησης στην Ακρόπολη, και στο Μουσείο, που αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδα, ήταν ό,τι καλύτερο για τον τουρισμό μας, και μπορεί να θεωρηθεί και σαν μια έμμεση υπόδειξη, μιας οικονομικής δράσης,  για έναν δρόμο της ανάπτυξης. Να το κατάλαβαν στην «πρώτη φορά Αριστερά»;
- Εκείνο όμως που εντυπωσίασε πολύ, ήταν η συνεχής αναφορά στην ομιλία του, της λέξης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ίσως μια «στατιστική» μέτρηση αυτής της λέξης στην ομιλία του, θα έδινε το μέγεθος της βοήθειας που άφησε ο Ομπάμα στην Ελλάδα. Η λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, και η αναφορά στον Περικλή, ήταν το μεγαλύτερο «καρφί» για την «πρώτη φορά Αριστερά», τόσο σαν υπόδειξη για το θησαυρό της πολιτισμικής μας παρακαταθήκης, κυρίως όμως, ήταν ένας έμμεσος ψόγος για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μη διδάσκεται στη Μέση Εκπαίδευση ο «Επιτάφιος του Περικλή».
- Στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Ομπάμα, «μελέτησε» με προσοχή κάποια εκθέματα. Στάθηκε σιωπηλός στην προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάτι ασφαλώς θαύμαζε από την μεγάλη πορεία του Μεγάλου στρατηλάτη. Τον εκπολιτισμό. Ήταν σίγουρα διαβασμένος. Και ήταν και ένα ακόμη μήνυμα για την «πρώτη φορά Αριστερά», που πήρε την απόφαση  να μη διδάσκεται η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γυμνάσια.
- Η διαπίστωση ότι ο Ομπάμα έχει μελετήσει την Ελληνική ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό,  βγαίνει και με όσα ανέφερε για το γράμμα που έστειλε ένας Έλληνας κατά την επανάσταση του 1821, σε πρόεδρο των ΗΠΑ και ζητούσε βοήθεια για τον αγώνα των Ελλήνων. Δεν είπε τίποτε για τον Έλληνα αυτόν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
- Η έρευνα στο διαδίκτυο, προσιτή σε όλους μας πληροφόρησε, ότι ο επιστολογράφος ήταν ο διδάσκαλος του Γένους Αδαμάντιος Κοραής, και την επιστολή του την έστειλε στις 31/10/1823 στον τέως τότε τρίτο πρόεδρο των ΗΠΑ (1801-1809) Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος ήταν και ο συντάκτης της Διακήρυξης των ΗΠΑ.   
- Η μελέτη αυτής της αλληλογραφίας Κοραή-Τζέφερσον, δείχνει την αγωνία του μεγάλου Έλληνα διανοητή, του Κοραή, για τον αγώνα των Ελλήνων (αλήθεια ποιος σύγχρονος Έλληνας «διανοητής» και «δημοκράτης» έστειλε, αυτή την περίοδο του αγώνα για την οικονομική πορεία της χώρας, σε κάποιον παράγοντα του πλανήτη για βοήθεια;). Πέραν όμως αυτού η απάντηση (7 σελίδες) του Τζέφερσον είναι γεμάτη από πληροφορίες για τον τρόπο που οργανωνόταν τότε η διοίκηση του νέου κράτους των ΗΠΑ.     
- Η κατακλείδα της απαντητικής επιστολής του Τζέφερσον δίνει και το πόσο οι πρωτοπόροι ηγέτες των ΗΠΑ ήταν ποτισμένοι με τον Ελληνικό Πολιτισμό, κάτι, σαν αυτό που είδαμε και με τον Ομπάμα. Η κατακλείδα της επιστολής  αποτελεί ένα ιστορικό πειστήριο, για τον αγώνα των Ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία τους και να στήσουν την κρατική υπόσταση. Αυτό το τμήμα της επιστολής του Τζέφερσον  μας φέρνει επίσης πόσο ποτισμένη ήταν η σκέψη των πρωτοπόρων των ΗΠΑ, από τις ιδέες των Αρχαίων Ελλήνων. Να τι γράφει:
    «στην περίπτωση κατά την οποία θα Σας παράσχουν έστω και μία μόνον ιδέα που θα μπορεί να τους χρησιμεύσει, θα το θεωρήσω απότιση φόρου τιμής στα πνεύματα του Ομήρου, του Δημοσθένους και του λαμπρού αστερισμού των σοφών και ηρώων, που το αίμα τους ακόμη εξακολουθεί να τρέχει στις φλέβες Σας και που οι αρετές τους παραμένουν ακόμη σαν ένα βαρύ χρέος πάνω στους ώμους των σημερινών και των μελλοντικών φυλών της ανθρωπότητος
    Και ενώ απευθύνω στον ουρανό τις θερμότερες ικεσίες για να επανακτήσουν οι συμπατριώτες Σας την ελευθερία και την επιστήμη των προγόνων τους, επιτρέψτε μου να Σας προσφέρω τη διαβεβαίωση της εγκάρδιου εκτιμήσεως και του υψηλού σεβασμού που τρέφω για Εσάς προσωπικώς.
Τόμας Τζέφερσον.
- Εδώ τελειώνει η περιπλάνηση του μέτοικου, στα χνάρια του οδοιπορικού του Ομπάμα, το οποίο συνεχίζει την πορεία του πάνω στην ιδέα της Δημοκρατίας, που θεμελίωσαν οι πρωτοπόροι των ΗΠΑ.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος