Στην εποχή μας οι τίμιοι θεωρούνται βλάκες!..

on .

 ➤  Του ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΤΣΟΔΟΥΛΟΥ
Ιατρού στο Μέτσοβο

Ξέρω πως είσθε και σεις κουρασμένοι από την ταραχή του κόσμου. Η ασφυξία έλλειψης αρχών πνίγει εδώ και χρόνια την κοινωνία των ανθρώπων. Έφτιαξε βίλες και παλάτια κι όμως οι οικογένειες έμειναν μικρές. Κι αυτό το κύτταρο της κοινωνίας το γκρεμίσαν. Έχει ανέσεις πιο πολλές αλλά πιο λίγο χρόνο. Μείωσε τις αξίες της ζωής και αύξησε τα υπάρχοντά του. Μιλάει πολύ, αλλά αγαπάει λίγο και πιο συχνά μισεί.
Πρόσθεσε χρόνια στη ζωή, όχι όμως και ζωή στα χρόνια. Σήμερα οι άνθρωποι έρχονται μεταξύ τους πιο κοντά, όπως στο ασανσέρ, αλλά οι καρδιές τους είναι τόσο μακριά η μία από την άλλη.
Δεν υπάρχει πλέον προσέγγιση και ψυχική επαφή. Χρειάζονται χάπια ή καφέδες ώστε να κρατηθούν ξύπνιοι στη διάρκεια της μέρας. Αλλά όμως και πάλι χάπια για να μπορέσουν να κοιμηθούν τη νύχτα.
Χάθηκαν οι πραγματικές αξίες της ζωής και στη θέση τους έχουν αναγάγει την ψευτιά, την έπαρση, την απατεωνιά και την αλαζονεία. Το ατομικό συμφέρον και δυστυχώς το χρήμα έταξαν σαν σκοπό ζωής και όχι σαν μέσο για την καλυτέρευσή της. Ζούμε σε μία εποχή όπου οι ψεύτες, οι κλέφτες και οι απατεώνες είναι μάγκες, έξυπνοι, ενώ οι τιμιοι θεωρούνται βλάκες.
Για να θυμηθούμε από παλαιά ελληνική ταινία το «Αν δεν ήσουν τίμιος πως θα ήσουν βλάκας». Κοντοζυγώνει γρήγορα και ο διατροφικός εφιάλτης. Το ένα ανεβάζει την πίεση, το άλλο τη χοληστερίνη, το τρίτο το σάκχαρο. Όλα αυτά που τρώει ο άνθρωπος σιγά-σιγά τον τρώνε. Επίκαιρη η προφητεία του πάτερ Κοσμά: Θάρθει μια μέρα που ο άνθρωπος θάχει τριγύρω του κόσμου τα αγαθά κι όμως δεν θα μπορεί να αγγίξει τίποτε.
Ο άνθρωπος κολυμπάει στο θόρυβο και την ταχύτητα. Έφιαξε δρόμους πιο φαρδείς και σύγχρονους για να κερδίζει χρόνο κι όμως τώρα τρέχει πιο πολύ. Η μηχανική ζωή που ζούμε αποστραγγίζει τον άνθρωπο από όμορφα αισθήματα, όπως φιλία, αγάπη, γιατί όπως η μηχανή δεν έχει αισθήματα, έτσι κι ο άνθρωπος που την έβαλε παντού και σε όλα αυτά τη μηχανή, καταντά σιγά-σιγά κι αυτός ο ίδιος μία νεκρή και αδιάφορη μηχανή. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας βιώνει καταστάσεις που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Και για να μπούμε στο πνεύμα των ημερών, ο Ηρώδης της εποχής μας μπορεί να μην είναι βασιλιάς, μπορεί να μην φοράει στέμμα, έχει εκσυγχρονιστεί. Μπορεί να μην χρησιμοποιεί ξίφος αλλά σκοτώνει ύπουλα, σιωπηλά, με πολλούς τρόπους και ιδίως τα παιδιά. Θέλει τα παιδιά επαίτες εργασίας. Ο σύγχρονος Ηρώδης είναι η απόγνωση η ανασφάλεια και η ανεργία των νέων. Είναι η αναξιοκρατία, η ευνοιοκρατία και η αναξιοπιστία.
Είναι η αντίφαση και αναντιστοιχία των πράξεων από τα λόγια. Είναι η μαζικοποίηση, η αγελοποίηση και η δημιουργία καταναλωτικών μπουλουκιών. Είναι του τραπεζίτη η αδηφαγία και του κερδοσκόπου η αχορτασιά. Είναι η κατάχρηση στις νέες τεχνολογίες που συνθλίβουν την προσωπική μας ζωή, αλλοτριώνοντας το σώμα και το μυαλό. Είναι η κατάρρευση των παραδοσιακών θεσμών, η διάβρωση του κοινωνικού ιστού, η χαλάρωση της οικογενειακής συνοχής. Είναι το στρες και η κατάθλιψη που σε λίγα χρόνια θα αποτελεί παγκόσμια δεύτερη αιτία θανάτου.
Πώς θα προφυλαχτούμε και θα γλυτώσουμε από αυτόν τον αδίστακτο Ηρώδη, πώς θα αγγίξουμε το μήνυμα των ημερών; Μήπως θα πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς το παράδειγμα των Μάγων που δεν ξεγελάστηκαν και δεν ανέκαμψαν προς Ηρώδη; Γι’ αυτό ας αντισταθούμε και ας προσπαθήσουμε λίγο παραπάνω με ό,τι διαθέτουμε και ό,τι χαρακτηρίζει τον άνθρωπο, τη σύνεση και τη λογική.
Μην πιστεύετε πια σε αριστερές κορώνες. Αποδείχτηκαν πιο ψεύτικες από τις δεξιές. Και για να αποφύγουμε τους κινδύνους αυτούς ή πέφτουμε καταγής ή σηκωνόμαστε λίγο ψηλότερα...