Έτσι θα τιμήσουμε τους Ευεργέτες μας!

on .

➤  Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ,
πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων

Ζούμε σε μία θλιβερή κοινωνική και πολιτική κατάσταση. Η μιζέρια, η αβεβαιότητα και η απόγνωση έχουν ριζώσει για τα καλά στην ψυχή και στο μυαλό των Ελλήνων. Και δυστυχώς οι περισσότεροι των ταγών μας σφυρίζουν αδιάφορα και προσπαθούν με ανοησίες και ψευτιές να μας πείσουν ότι νοιάζονται για εμάς. Χωρίς αμφιβολία συμπεριφέρονται ως αεί παίδες απαίδευτοι.
Παρά ταύτα, εμείς οι Γιαννιώτες και ευρύτερα οι Ηπειρώτες, μπορούμε να ακουμπήσουμε στη σημαντική κληρονομιά μας και να ανοίξουμε δρόμους ελπίδας, αρκεί να στραφούμε με τα μάτια μας και την ψυχή μας στους Ηπειρώτες Ευεργέτες.
Αυτές τις μέρες δύο σημαντικές εκδηλώσεις για τους Ευεργέτες οργανώθηκαν στην πόλη μας. Η μία από τους Αποφοίτους της Ζωσιμαίας Σχολής, όπου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Σπ. Εργολάβου, με το οποίο ο εκλεχτός συγγραφέας αποκαλύπτει τη δράση και την προσφορά των Ηπειρωτών Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους στη Ρωσία. Το ερευνητικό αυτό έργο πληγώνει, γιατί ακόμα εμείς εδώ στην πατρίδα των Μεγάλων Ευεργετών δεν μπορέσαμε να τιμήσουμε, όπως ταιριάζει, και να αξιοποιήσουμε το θαυμαστό τους έργο στο πνεύμα της προσφοράς τους.
Γι’ αυτό και θεωρώ πως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τη σιωπή μας και να αναδείξουμε αυτό το εθνικό μας κεφάλαιο των Ευεργετών. Ως τώρα σκοπιμότητες, ιδιοτελείς ενέργειες, αχαριστία και αδιαφορία των ισχυρών δεν έχουν επιτρέψει να αποδώσουμε την αξία και την τιμή σ’ αυτούς που υπήρξαν οι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και της ηπειρώτικης ψυχής σε όλο τον κόσμο. Γιατί οι Ευεργέτες μας ξεκίνησαν φτωχά παιδιά και ξυπόλυτα από τα χωριά μας για να γίνουν με τον ιδρώτα και το μυαλό τους μεγάλοι επιχειρηματίες και διαλεχτοί Δάσκαλοι του Γένους.
Έδειξαν με το ευεργετικό τους έργο το μεγαλείο του ανθρωπισμού και αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας και τη θεμελίωση του νεοελληνικού κράτους. Δεν είναι στην πρόθεσή μου να υπενθυμίσω σήμερα την προσφορά τους στην Ελλάδα και στις χώρες όπου έζησαν και έδρασαν. Θέλω να καταθέσω και εγώ τις σκέψεις μου για να ενισχυθεί η πρόταση του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής και η πρωτοβουλία του Δήμου της Ζίτας για τη δημιουργία Μουσείου Ευεργετών.
Η συγκεκριμένη πρότασή μου έχει ως εξής: Επειδή οι άρχοντες της περιοχής μας, πολιτικοί και πνευματικοί, δεν έχουν δείξει κανένα απολύτως ενδιαφέρον, να συσταθεί μία Επιτροπή από πρόσωπα με κύρος κοινωνικό και με γνώσεις, η οποία να ξεκινήσει την προσπάθεια ίδρυσης Μουσείου Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους στα Γιάννινα. Ενδεικτικά και μόνο προτείνω τους παρακάτω συμπολίτες: Τ. Παπασταύρο, πρ. Δήμαρχο Ιωαννίνων, Σπ. Εργολάβο, συγγραφέα και πρ. Αντιδήμαρχο, Μ. Παντούλα, πρ. Βουλευτή, Ελισάφ Μωυσή, Καθ. Παν/μίου και τον Γ. Καψάλη, Πρύτανη του Παν/μίου μας. Πρόκειται για λαμπρές προσωπικότητες με πλούσια κουλτούρα που μπορούν να ασκήσουν την απαιτούμενη επιρροή στους κρατικούς φορείς.
Το Μουσείο να στεγαστεί στην Παλιά Ζωσιμαία Σχολή και να εμπλουτιστεί με το πλούσιο υλικό που υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί. Στόχοι αυτού του Μουσείου θα είναι ιστορικοί, παιδευτικοί και οικονομικοί. Θα αποτελέσει ένα εργαστήριο επιστημονικής έρευνας και θα είναι ελκυστικό για τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στα Γιάννενα. Δεν μπορεί η πόλη μας να αρκείται μονάχα σην τέλεση ενός μνημοσύνου και μίας ομιλίας. Γιατί οι Ηπειρώτες Ευεργέτες με το έργο τους μπορούν να διατηρήσουν το γονίδιο της ηπειρωτικής ευεργεσίας και να λειτουργούν ως ξυπνητήρι της κοινωνικής συνείδησης, κυρίως στη νεολαία μας.
Πώς άραγε θα σκεφτεί ο κάθε αιρετός άρχοντας, όταν θα μαθαίνει μέσα στο Μουσείο ότι ο μεγάλος ευεργέτης Δομπόλης πρόσφερε τεράστια οικονομικά μέσα στον Καποδίστρια ως πρώτος Υπουργός Οικονομικών και όταν άφησε το αξίωμα ζήτησε από τον Πρωθυπουργό μόνο μία «βεβαίωση» ότι δεν εισέπραξε από το κράτος ούτε μία δραχμή;
Να, λοιπόν, για όλους τους Ηπειρώτες ένα πεδίο λαμπρό και να αναγνωρίσουμε με πράξεις αυτούς που αναδείχτηκαν με έργα Μεγάλοι και να δώσουμε στον τόπο μας μία δυναμική ώθηση σε εποχές σκοτεινές και δύσβατες.