Νέες προοπτικές για τις συνεταιριστικές τράπεζες!

on .

Νέα δεδομένα για τις συνεταιριστικές τράπεζες σηματοδοτεί η είσοδος του Μιχάλη Σάλλα στην αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας τράπεζας. Ο Μιχάλης  Σάλλας  όταν ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς αυτή  αποτελούσε μόλις το 0,1% της τραπεζικής αγοράς και 25 χρόνια μετά την κατέστησε τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα, επεκτείνοντάς την εκτός από τις απλές τραπεζικές εργασίες σε πρωτοποριακές κινήσεις σε όλο το φάσμα του χρηματοοικονομικού τομέα.
Οι τρεις μεγαλύτερες συνεταιριστικές τράπεζες σήμερα είναι η Παγκρήτια, η Τράπεζα Χανίων και η Ηπείρου. Να θυμίσουμε ότι   εως το τέλος του 2015 κλήθηκαν οι συνεταιριστικές τράπεζες να έχουν αυξήσει το μετοχικό τους κεφάλαιο (δεν ανακεφαλαιώθηκαν με κρατικά  χρήματα όπως οι συστημικές τράπεζες).  Τότε στην Τράπεζα  Ηπείρου  εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής το ταμείο προσωπικού ασφαλιστικών εταιρειών και δευτερευόντως το Παρακαταθηκών και Δανείων δείχνοντας την εμπιστοσύνη  στο θεσμό αλλά και στην ίδια την Τράπεζα.
Τα προβλήματα που έχει ο κλάδος αλλά και η χώρα προφανώς έχουν επηρεάσει αρνητικά τα μεγέθη της τράπεζας, κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί στην κατακρήμνιση της αξίας των μετοχών, αλλα το ίδιο ή  και σε μεγαλύτερο βαθμό έγινε και με όλες τις τραπεζικές μετοχές.  Το μεγάλο στοίχημα για κάθε τραπεζα είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των μετόχων, να αυξήσει της καταθέσεις  και να μπορέσει να ξεκινήσει χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να αναπτυχτεί η οικονομία.
Το τελευταίο διάστημα διαφαινόταν μια ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών και αύξηση της συμβολής τους  στην ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην Ελληνική οικονομία. Η είσοδος του Σάλλα,  αφενός ενισχύει  το κύρος  τους, αφετέρου θα μεταφέρει τεχνογνωσία, η οποία θα βελτιώσει τη θέση και τις προοπτικές της Παγκρήτιας. Επίσης, είναι πλέον φανερό ότι οι τράπεζες από τις παρυφές του τραπεζικού συστήματος θα συστηματοποιηθούν έστω και αν το αντικείμενό του μπορεί να είναι περιορισμένο και η ασχολία τους θα είναι με την τοπική κοινωνία  με την  οποία  οι μεγάλες τράπεζες λογω μεγέθους δεν ασχολούνται ιδιαίτερα. Όμως, όπως είναι αναμενόμενο, όταν ο Leader ενός κλάδου αλλάζει, τότε και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Θα βγάλουν παρόμοια ανταγωνιστικά προϊόντα, θα εισάγουν παρόμοιες διοικητικές ή οικονομικές καινοτομίες και γενικότερα θα παρασυρθούν προς τον εκσυγχρονισμό.
Εδώ είναι και η ευκαιρία των Ηπειρωτών να στηρίξουν την τοπική τους τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει την τοπική οικονομία και τη διατήρηση και αναβίωση υγιών επιχειρήσεων της  περιοχής. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα μιας συνεταιριστικής τράπεζας είναι ότι δεν στέκεται μονο σε δείκτες, αλλά γνωρίζοντας καλύτερα και προσωπικά κάθε  πελάτη της μπορεί να πάρει  πιο κερδοφόρες και λιγότερο ριψοκίνδυνες αποφάσεις, οι οποίες είναι και αυτές που θα δημιουργήσουν ή  θα μεγεθύνουν μια υγιή επιχείρηση. Αρκεί βεβαίως οι κρίσεις και οι εγκρίσεις να δίνονται με ορθολογικά και όχι με φιλικά ή άλλου είδους κριτήρια…