Δουλεία και εθελοδουλεία…

on .

➤  Γράφει ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ, ομ.Καθηγητής
Παθολογίας – Αιματολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων

 Ο Αριστοτέλης γράφει στα «Πολιτικά» του ότι «η δουλεία δεν στηρίζεται στο δίκαιο, επειδή είναι αποτέλεσμα βίας». Βέβαια, ο ίδιος γράφει ότι άλλοι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και άλλοι δούλοι. Πιστεύει στον θεσμό της δουλείας αν και ο ίδιος πεθαίνοντας άφησε εντολή να απελευθερώσουν τους δούλους του. Είναι γνωστό ακόμη ότι ο Πλάτων είχε βρεθεί σε σκλαβοπάζαρο να πουληθεί ως δούλος, αλλά τον αγόρασε ένας φίλος του και τον ελευθέρωσε.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δυστυχώς η δουλεία εξακολουθεί να υφίσταται, ιδίως σε περιόδους πολέμου. Οι πυραμίδες κι άλλα θαυμαστά έργα κτίστηκαν από δούλους εργάτες. Οι Άγγλοι άδειασαν την Αφρική μεταφέροντας στην Αμερική χιλιάδες μαύρους οι οποίοι μέχρι πρόσφατα παρέμεναν σκλάβοι.
Στην Αρχαία Ελλάδα είναι γνωστό ότι οι δούλοι ήταν θεσμός. Στην Αθήνα όμως μπορούσες να γίνεις κι ελεύθερος πολίτης εφόσον έδειχνες την αξία σου. Οι Έλληνες από τους αρχαιότατους χρόνους ήταν χωρισμένοι σε κράτη- πόλεις, πολεμούσαν μεταξύ τους και οι ηττημένοι υποδουλώνονταν.
Μάταια ο Ισοκράτης και ο Γοργίας φώναζαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Έλληνες ενωθείτε να κάνετε ένα κράτος Ελληνικό». Ο Έλληνας έχει στο DNA του το μικρόβιο του διχασμού και είναι γνωστοί οι πόλεμοι από την Αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα, με τον εμφύλιο πόλεμο.
Αλλά και σήμερα που νομίζουμε ότι είμαστε ελεύθεροι, στην πραγματικότητα είμαστε δούλοι των Βορείων Χωρών και ιδιαίτερα της Γερμανίας. Πούλησαν όλες οι κυβερνήσεις την Ελλάδα για ένα… κομμάτι ψωμί και όλα τα κόμματα (πλην ΚΚΕ) ψήφισαν και το τελευταίο μνημόνιο.
Το να είσαι δούλος μετά από πόλεμο είναι κάτι που μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι μοιάζει φυσικό. Εμείς όμως είμαστε εθελόδουλοι γιατί με τη ψήφο μας στηρίζουμε ως και τα κόμματα που θέλουν την Ελλάδα «Δούλη Χώρα», όπως συνέβαινε και επί Τουρκοκρατίας, με τους Κοτσαμπάσηδες και άλλες τάξεις που τους βόλευε η δουλεία επειδή είχαν προσωπικά κέρδη.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και σήμερα, είμαστε εθελόδουλοι, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι. Τι πρέπει να γίνει; Στις επόμενες εκλογές ή δεν πρέπει να ψηφίσουμε κανέναν από τα υπάρχοντα κόμματα ή, εάν γίνει κάποια ιδιαίτερη κίνηση από άξιους Έλληνες (υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό) να τη στηρίξουμε μπας και βγούμε από την εθελοδουλεία η οποία είναι αποτέλεσμα πελατειακής σχέσεως κυρίως (διόρισε το παιδί μου για να σε ψηφίσω) ή νομίμων και παράνομων συμφερόντων.