Στα κινηματογραφικά μνημόνια!

on .

- Γοητευτική είναι η περιπλάνηση ενός μέτοικου, στο χώρο και στο χρόνο, σαν αργόσχολος και άεργος που είναι, ανακυκλώνοντας και συνθέτοντας παλιές και νέες παραστάσεις, γεγονότα, ευχάριστα και δυσάρεστα, με συγκρίσεις και αναδρομές που συχνά μας πληγώνουν.
- Δυο πηγές της σύγχρονης τεχνολογίας, η Τηλεόραση και  το Διαδίκτυο, που πυρήνας τους είναι η ψηφιακή τεχνολογία, βοηθούν σε αυτές τις περιπλανήσεις του μέτοικου, στο μέτρο που χειρίζεται και μπορεί να παρακολουθεί τα νέα επιτεύγματα.
- Τον τελευταίο καιρό έγινε μεγάλη φασαρία και πολιτική αντιπαράθεση, με αυτό το θέμα των τηλεοπτικών καναλίων, ενώ  παρατηρήθηκε μια πτώση των τηλεοπτικών προγραμμάτων, τα οποία μερικές φορές φαινόταν ότι δεν ικανοποιούν τους τηλεθεατές. Οι λεγόμενες μετρήσεις τηλεθέασης, έχασαν το μέτρο και βρέθηκαν έξω από τις προβλέψεις ενώ οι οθόνες γέμισαν  με επιδείξεις μαγειρικής  με  συνταγές, ντόπιες και ξένες, και εξωτικές, που δεν ταιριάζουν με όλη την ειδησεογραφία της  φτωχοποίησης τόσων ανθρώπων, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βάλλουν στο καλάθι ούτε τα βασικά της διατροφής. Αν θάθελε να χαρακτηρίσει κανείς, όλη αυτή την πληθωρική επιδρομή, της πλούσιας κουζίνας, και το γεμάτο τραπέζι,  μόνο σαν κοινωνικό κυνισμό θα τα αποκαλούσε. Και μέσα σε αυτές τις εικόνες  της πλούσιας κουζίνας και της ανέχειας  και οικονομικής κρίσης, ένας πολιτικός κυνισμός προτείνει στους πολίτες που υποφέρουν τη λύση με τα…γεμιστά!
- Κρίνοντας  αυτή την τηλεοπτική  παρουσίαση προγραμμάτων, δεν μπορεί να μη κρίνει ο τηλεθεατής, αρνητικά, και μια γκλαμουριά και επίδειξη πλούτου και χλιδής, σε εκπομπές που θέλουν να παρουσιάσουν εικόνες και σκηνές της δύσκολης ζωής που διέρχονται πολλές κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήττονται και  υποφέρουν από την οικονομική κρίση.
- Δεν μπορεί επίσης κανείς, και εδώ στην επαρχία,  να μη κριτικάρει και μερικά ντόπια κανάλια, που γεμίζουν τα προγράμματα με χορούς και πανηγύρια, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ο κόσμος χαίρεται και χαμογελάει και διασκεδάζει, σαν να μη τον πλήττουν όλα αυτά τα μέτρα, που σε άλλες εκπομπές παρουσιάζονται, ως φτώχεια, μιζέρια, μεγάλα ποσοστά ανεργίας και δυστυχίας, και στερήσεων. Κάπου όλα αυτά φαίνονται σαν αγεφύρωτες κοινωνικές αντιθέσεις ή εμφανίζεται μια ψεύτικη εικόνα της πραγματικότητας.
- Στη λαϊκή σοφία και παροιμιολογία, είναι γνωστό το ανέκδοτο με τον πασά, που έβαζε φόρους και ρωτούσε τι λέει ο κόσμος. Όσο του έλεγαν ότι δεν μιλάει, εκείνος διέταζε να μπουν και άλλοι φόροι. Όταν μια μέρα τον πληροφόρησαν ότι ο κόσμος βγήκε και χορεύει και τραγουδάει, τότε διέταξε να σταματήσουν οι φόροι. Δεν είναι γνωστό, πως σκέπτονται οι σύγχρονοι «μπέηδες» της «Πρώτης φοράς Αριστεράς», και πως εννοούσε ο Τσίπρας εκείνα που έλεγε, ότι θα κάνει τους ξένους να χορεύουν συρτάκι, με ζουρνάδες και νταούλια, που ακόμη δεν το είδαμε. Προς το παρόν, χορεύουμε μόνοι μας, στα πανηγύρια και στις πλατείες, και οι ξένοι νομίζουν ότι έχει ακόμη «ζουμί η καραβίδα», και ότι οι «καταθέσεις σε στρώματα», είναι από τον καιρό των «μπέηδων»! Και μέσα  σε αυτά τα γλεντοκόπια βγαίνει και ο «Σουλτάνος» της Τουρκίας  σαν ο παλιός μπέης.
- Αν είναι κάτι που οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ανακάλυψαν μέσα σε αυτές  τις αδυναμίες, μερικές από τις οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι, ότι τελικά κατάλαβαν τι θέλει να δεί ο λαός αυτής της χώρας. Και αυτό  είναι, οι παλιές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου, που σήμερα και λυτρωτικά, τις βρίσκει ο τηλεθεατής σε όλα τα κανάλια και με μεγάλη συχνότητα.
- Και η πυκνότητα αυτή, της παρουσίασης παλιών ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, φαίνεται ότι έχει σημαντικό ποσοστό τηλεθέασης. Ξαναβγήκαν στην μικρή οθόνη, ταινίες πενήντα και εξήντα ετών, με θέματα της καθημερινότητας εκείνης της εποχής, και με ηθοποιούς που άφησαν εποχή και με αίθουσες να γεμίζουν.
- Σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μας γυρίζουν χρόνια πίσω, με σενάρια βγαλμένα από τη ζωή των Ελλήνων, και θέματα και τραγούδια που συγκίνησαν πάνω από τρεις γενιές, βλέποντας σε αυτές την ίδια τη ζωή του Έλληνα.
- Οι διάλογοι της καθημερινότητας, οι έξυπνες ατάκες, και οι παλιοί ηθοποιοί, γίνονται σε πολλές περιπτώσεις και σήμερα επίκαιροι. Τόσο επίκαιροι, που  να φαίνεται ότι η ζωή μας σήμερα, κατάντησε να μοιάζει με εκείνης της εποχής. Γυρίσαμε τόσο πίσω.
- Γέμισαν ξανά τη ζωή μας, Φωτόπουλος, Σταυρίδης, Ηλιόπουλος, Βλαχοπούλου, Κωσταντάρας, Βέγγος,  Γκιωνάκης, Αλίκη,  Καρέζη, Χορν, Λογοθετίδης, και τόσοι άλλοι, που δεν απαριθμούνται εύκολα, οι οποίοι και σήμερα σκορπάνε το γέλιο, και σε κάποιες σκηνές που βλέπουμε, λες και ήταν σκηνοθετημένες για τη σημερινή κατάσταση. Δεν μπορεί κάποιος να κάνει μια κριτική σε αυτή την ταινιοθήκη, που έτσι παρουσιάζεται στην τηλεόραση, και να μη επισημάνει, την απουσία κάποιων «προοδευτικών» δημιουργών, με κάποια έργα  θολοκουλτούρας και ιδεολογικής παραζάλης, που σήμερα δεν «πουλάνε».  
- Και μια και μιλάμε για κινηματογράφο, δεν πρέπει να αποφύγουμε να σημειώσουμε πως μέσα σε μια πληθωρική πολιτιστική δραστηριότητα που παρατηρείται στην πόλη μας, και επειδή ο λόγος είναι για τον παλιό κινηματογράφο που έτσι ξαναπαρουσιάζεται, ένας μεγάλος συγγραφέας και σκηνοθέτης με μεγάλη προσφορά στην τέχνη,  που ξεπερνάει τις 100 παραγωγές, ήταν, και ο  Γιαννιώτης Αλέκος Σακελλάριος,  για τον οποίο,  δεν έχει γίνει ένα αφιέρωμα, και μία εκδήλωση από το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, και ακόμη να σημειωθεί, ότι η πόλη δεν τίμησε με μια ονοματοδοσία ενός δρόμου, τον μεγάλο αυτόν πνευματικό άνθρωπο, τον Γιαννιώτη, ο οποίος και σήμερα με την πληθωρική κινηματογραφική τηλεοπτική προβολή ελληνικών ταινιών, διασκεδάζει και ψυχαγωγεί και πολλούς Γιαννιώτες.
- Έχουμε έτσι και ένα άλλο μνημόνιο που περνάμε όλοι μας.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος