Καμμένοι από χέρι;

on .

Μια ακόμη δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, φθάνει στο τέλος της. Μια αποτίμηση όλων όσων συνέβησαν, πώς μας επηρέασαν και τι προδιαγράφουν για το μέλλον, είναι επιβεβλημένη. Άλλωστε ο αρχαίος τραγικός ποιητής Ευριπίδης έλεγε: «ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις χωρίς να χρειάζεται καν τις ερωτήσεις». Η κοινή συνισταμένη του  απολογισμού για το 2016 στην Ελλάδα, από όποια κοινωνική ομάδα, επαγγελματικό κλάδο και φορέα, αν γίνει: είναι η «καμμένη γη».

Άνεργοι

Στο περιθώριο 9 στους 10 ανέργους, που δεν παίρνουν καν επίδομα και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ. Σοκαριστικά είναι τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ανεργία  στη χώρα, όπου οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία,  αποτελούν το 73,8% των ανέργων. Μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ενώ το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ τον μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων. Εννέα στους δέκα άνεργους δηλαδή βρίσκονται κυριολεκτικά στο περιθώριο. Κατά τ’ άλλα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θεώρησαν ότι πρέπει να ενισχύσουν τους συνταξιούχους στις γιορτές και όχι τους ανέργους, παρά το ότι θέλουν να εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των εργασιακών.
Νέοι
Απίστευτα στοιχεία  που παρουσίασε η ίδια η υπουργός εργασίας κ. Αχτσιόγλου, (φανταζόμαι όχι με περηφάνια γιατί μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) όπου  125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα, και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα. Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επομένως η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα με χαμηλό κατώτατο μισθό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ακόμα, τα ποσοστά της ανεργίας παρουσιάζουν συγκλονιστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, από 7% το 2009 στο 27,9% το 2013, και η ανεργία των νέων διαμορφώνεται περίπου στο 50% στο 2016. Το «brain drain» (διαρροή εγκεφάλων) και η φυγή στο εξωτερικό συνεχίζει να αποδεικνυέται για νέους με όνειρα και φιλοδοξίες για αξιοπρεπή επαγγελματική αποκατάσταση και βιοπορισμό.
Μεσαία τάξη
Κατέρρευσε η μεσαία τάξη από την υπερφορολόγηση. Περίπου 4 φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης πληρώνουν φόρους και εισφορές ώστε να πληρώνονται οι αποδοχές τριών συνταξιούχων. Η φορολογική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τα μεσαία εισοδήματα με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να ζητάει να ενταχθούν στο σύστημα φορολόγησης τα 2,7 εκατ. φορολογούμενων με εισοδήματα έως 9.000 ευρώ. Ουσιαστικά αυτό που ζητούν οι πιστωτές της χώρας είναι να μειωθούν αφενός οι επιβαρύνσεις στους περίπου 300.000 φορολογούμενους που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πληρώνουν το 40 - 45% του φόρου εισοδήματος και να επεκταθεί η φορολογική βάση ώστε να πάψουν να επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μισθωτοί στα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια.
 Αυτοαπασχολούμενοι & εργαζόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες
Μαζική φυγή ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, 9.000 ασφαλισμένοι έκλεισαν τα «μπλοκάκια» και τα βιβλία στον ΟΑΕΕ μέσα στον Οκτώβριο του 2016. Συγκεκριμένα, ενόψει της επιβολής εισφορών ύψους 27% επί των πάσης φύσεως εισοδημάτων από εργασία, η οποία θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ σπεύδουν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για νέα κρούσματα μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας. Για πρώτη φορά το σύνολο των εγγεγραμμένων έχει πέσει κάτω από τους 700.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού. Η εκτίμηση είναι ότι από τους 250.000 εργαζόμενους «με μπλοκάκι» εξαιτίας του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου περισσότεροι από 100.000 θα αναγκαστούν να προβούν σε διακοπή εργασιών μέσα στο 2017 με ανυπολόγιστες ζημιές στα έσοδα του κράτους, αλλά και εκτίναξη της ανεργίας.
Αγρότες

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση επειδή χρόνια τώρα η πολιτεία, δεν κάνει τίποτα για να τους βοηθήσει να αυξήσουν το εισόδημά τους και εισόδημα, βέβαια, δεν είναι οι επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση από άγνοια και ανεπάρκεια εξομοίωσε ισοπεδωτικά το σύνολο των αγροτών, αδιαφορώντας για την πολύ μεγάλη ανομοιογένεια που χαρακτηρίζει τον κλάδο. Η δημιουργία κινήτρων και αντικινήτρων είναι άγνωστη πρακτική για την κυβέρνηση. Έτσι, η επιβολή σημαντικών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στον αγροτικό κλάδο καθίσταται εξοντωτική για τους αγρότες και μη ρεαλιστική για τον προϋπολογισμό του κράτους. Ένα χρόνο στη διακυβέρνηση τώρα και δεν έχουν ορίσει ακόμη ποιος είναι και ποιος δεν είναι ο ενεργός αγρότης. Παρ’ όλα αυτά, επιμένουν να τους τσουβαλιάζουν όλους φορολογικά, προκαλώντας εν πολλοίς τη δικαιολογημένη αντίδραση του αγροτικού κόσμου.
Συνταξιούχοι

Το επίδομα που ενίσχυσε τους συνταξιούχους που εντάσσονταν στην κλίμακα με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 600 ευρώ, εξανεμίστηκε από την μια μέρα στην άλλη στερώντας τους έτσι περί τα 1.380 ευρώ ετησίως. Ουσιαστικά το έκτακτο επίδομα που χορήγησε η κυβέρνηση καλύπτει τις απώλειες για ένα μόνο μήνα. Οι επικουρικές συρρικνώθηκαν στα 88 έως 360 ευρώ και το μισό ΕΚΑΣ χάνεται ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και νέες μειώσεις.    
Καμμένες πόλεις

Η πρωτεύουσα της χώρας, έχουμε συνηθίσει πλέον να τυλίγεται στις φλόγες. Στο άβατο τον Εξαρχείων κάποιοι θα καίνε, θα σπάνε, θα καταστρέφουν. Έτσι απλά, επειδή μπορούν, επειδή δεν τους εμποδίζει κανείς. Ο Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρακολουθεί ως θεατής τους βανδαλισμούς μέχρι «τα παιδιά» να ξεθυμάνουν. Ο εμπρησμός  των τριών τρόλεϊ πρόσφατα στην Πατησίων δίχως λόγο και αφορμή δείχνει ότι πλέον η Αθήνα βρίσκεται στο έλεος των «μπαχαλάκηδων». Συνεπώς απόλυτα φυσιολογικό είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Mercer για τον δεικτη ποιότητας ζωής, η Αθήνα είναι η 3η λιγότερο ασφαλής πόλη στην Ευρώπη για να ζεις. Πάλι πατάμε «θλιβερές κορυφές».
 Καμμένοι καταυλισμοί προσφύγων
Το προσφυγικό αποτελεί ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανα πάσα στιγμή. Τα επεισόδια, οι εμπρησμοί αλλά και η ανάγκη να «βγάλουν» το χειμώνα ανάβοντας αυτοσχέδιες φωτιές έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Αν δεν υπάρξουν «χειρουργικοί» χειρισμοί για το λεπτό ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστών, τα νησιά του Αιγαίου που επωμίζονται τη φιλοξενεία μεγάλων μεταναστευτικών ροών, μπορεί να γίνουν «παρανάλωμα του πυρός», με αφορμή ακόμη και ένα τυχαίο γεγονός.
Εύφλεκτες ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Τούρκος σουλτάνος κλιμακώνει κάθε ημέρα της λεκτικές επιθέσεις απέναντι στην Ελλάδα, αμφισβητώντας τη συνθήκη της Λωζάνης και άλλα κεκτημένα. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αλλά και πλοία παραβιάζουν κάθε ημέρα στο Αιγαίο τα σύνορα. Η λύση για το Κυπριακό ισσοροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Η Αμερική μετα την εκλογή Τραμπ, δεν εμπνέει την ίδια ασφάλεια και εμπιστοσύνη ως παράγοντας σταθερότητας και απευχόμαστε όλοι τυχόν πολεμική εμπλοκή γιατί μετά…«φωτιά στα μπατζάκια μας»!
 Καμμένοι  Έλληνες από το «χυλό των φρούδων ελπίδων» …
…που τον φυσσάνε και δεν κρυώνει. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο  Έλληνας, είναι ο πιο δυσαρεστημένος σε δυτική και ανατολική Ευρώπη, αφού το 92% των Ελλήνων έχει επηρεαστεί από την κρίση, ενώ το 76% των νοικοκυριών υπέστη μείωση των εισοδημάτων του, λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Παράλληλα, μόνο το 10% δηλώνει ικανοποιημένο με την οικονομική του κατάσταση και μόλις το 24% ικανοποιημένο με τη συνολική του ζωή. Στα «τάρταρα» βρίσκεται και ο δείκτης αισιοδοξίας, καθώς μόνο το 24% εκτιμά ότι οι επόμενες γενεές  Ελλήνων θα έχουν μία καλύτερη ζωή. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα.
Το χειρότερο είναι ότι παρά τη δήθεν συγκρουσιακή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το Σόιμπλε γνωρίζουν καλά ότι ανα πάσα στιγμή αιωρείται η απειλή για «κομμένα πια τα δανεικά», που θα σηματοδοτήσει ότι δεν θα είμαστε απλά καμμένοι αλλά κυρίως «χαμένοι από χέρι»…
Ας ελπίσουμε τα λόγια του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη να βγούν αληθινά: «Πάντα, πάντα περνάς από τη φωτιά για να φθάσεις στη λάμψη»…


* O Πέτρος Ι. Μπούγιας είναι Msc Αγρ.Τοπογράφος Μηχανικός και Περιφερειακός συντονιστής Ηπείρου  στο πολιτικό κίνημα Ποτάμι