Περιπλανήσεις του Δεκέμβρη ή Δεκεμβριανά

on .

- Έληξαν και οι γιορτές, μέσα σε μια «πολεμική ατμόσφαιρα» με διαπραγματεύσεις, συγκρούσεις «μάχες» και «πολεμικά» ανακοινωθέντα, που τα λέμε σήμερα  ανεύθυνα «non paper», και πέρα βρέχει περιπλανώμενες ειδήσεις και φημολογίες.
- Ζήσαμε αυτόν το Δεκέμβρη, μια άλλη έκδοση ενός «Κόκκινου Δεκέμβρη» ενός Δεκέμβρη της «πρώτης φοράς Αριστεράς». Ήταν της μοίρας των νέων γενεών να ζήσουν τα δικά τους «Δεκεμβριανά»,  με έναν οικονομικό πόλεμο, που κατέληξε με την υπογραφή της επιστολής του Τσακαλώτου με ναι σε όλα τα υπόλοιπα, «σεμνά και ταπεινά», σαν υποτελείς υπήκοοι. Ιστορικά ήταν μια ακόμη υπογραφή συμβιβασμού, σαν τη «Συμφωνία της Βάρκιζας», και μια απενεργοποίηση (παράδοση των «τιμημένων» όπλων), των επιθετικών απειλών, και του κουνήματος δακτύλου, εκείνων που έδωσαν τις «σκληρές» Δεκεμβριανές  διαπραγματευτικές μάχες, σε Βρυξέλες με Μέρκελ και Θεσμούς.
- Και τώρα κάποιοι μέτοικοι της πόλης ανακαλούν αυτονόητα και δικαιολογημένα, και πικρά, εκείνα τα «Δεκεμβριανά», τον «Κόκκινο Δεκέμβρη» του 1944, που έζησαν στην Ήπειρο.
- Όσοι από μας είμασταν στα χωριά μας ξεχασμένοι και σε μια ΕΑΜοκρατούμενη επαρχία, ζήσαμε  μια πρώτη γεύση και πήραμε μια ιδέα από την έννοια της «Λαϊκής Δημοκρατίας», της επονομαζόμενης και «Λαοκρατίας».
- Πλήρης η απομόνωση, οι ειδήσεις κάθε βράδυ από το «Χωνί». Κυρίαρχες οι πληροφορίες για νίκες του «Λαϊκού Στρατού», του ΕΛΑΣ, στην Αθήνα κατά των μοναρχοφασιστών και των Εγγλέζων. Η απομόνωση ήταν πλήρης και κάθε μετακίνηση από χωριού σε χωριό μόνο με την άδεια του «Λαϊκού Υπεύθυνου» του χωριού. Σε λειτουργία  η «Λαϊκή Πολιτοφυλακή» με τη σκληρή «ΟΠΛΑ» δίπλα της. Τα «Λαϊκά Δικαστήρια» στην υπηρεσία του λαού, η «Αλληλεγγύη» για το μοίρασμα των αγαθών, και η Ε.Τ.Α., «Επιμελητεία του Αντάρτη», που συγκέντρωνε τη «δεκατιά» για το καζάνι των «αγωνιστών». Και οι προσκλήσεις για μια «μικρή ανάκριση» των αντιφρονούντων, δεν άφηναν ήσυχους και ασφαλείς, τους «αντιδραστικούς» και «μοναρχοφασίστες».
- Αλλά η «Λαϊκή Δημοκρατία», έλαμψε και μεγαλούργησε στην Πόλη των Ιωαννίνων, όταν έφυγε ο Ζέρβας με τους ΕΔΕΣίτες για την Κέρκυρα, μετά από επίθεση 15.000 του ΕΛΑΣ με αρχηγό τον Άρη και τον Σαράφη που μπήκε στα Γιάννενα χωρίς μάχη, έφιππος και χειροκροτούμενος.
- Στα Γιάννενα συστήθηκαν αμέσως από τα Χριστούγεννα του 1944, η Λαϊκή Γενική Διοίκηση Ηπείρου, η «Λαϊκή Πολιτοφυλακή», η ΟΠΛΑ που γέμισε τις φυλακές του Αγίου Κοσμά και του ΦΙΞ με αντιφρονούντες, το «Λαϊκό Δικαστήριο», η «Αλλληλεγγύη», η «Επιμελητεία του Αντάρτη», η «Πρόνοια για τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, και εκλέχτηκε ο «Κόκκινος Δήμαρχος» της πόλης.
- Το τι έγινε μέχρι τις 25 Μαρτίου που έφθασε στα Γιάννενα η προβλεπόμενη  από τη συμφωνία της Βάρκιζας  Εθνοφυλακή, θα τα βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στα βιβλία, του Γρηγόρη Σακκά («Ηπειρωτικά Διηγήματα και Χρονογραφήματα» έκδοση 1949) και του Σπύρου Στεφόπουλου  (Προβλήματα Ιστορίας και Σκέψεις πάνω σ΄ αυτά-τόμος 2ος «1943-44 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΄44»). Πρέπει να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες της Πόλης, ίσως και στου Πανεπιστημίου, ενώ έχουν  εξαφανιστεί οι εφημερίδες του ΕΑΜ και ΚΚΕ  αυτής της περιόδου και δεν ανευρίσκονται φύλλα αυτής της περιόδου και από άλλες εφημερίδες της πόλης.
- Για αυτή την περίοδο η Τοπική ιστοριογραφία, ακόμη και του Πανεπιστημίου, δεν δίνει «Ιστορία», για την πρώτη  «Λαϊκή Δημοκρατία» που εγκαθιδρύθηκε και λειτούργησε στα Γιάννενα, μια και τότε «πρώτη φορά Αριστερά», και το απέφυγε ακόμη και εκείνη την περίοδο που το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων είχε μια μαρξιστικής έμφασης παιδεία στην ερμηνεία ακόμη και της Φυσικής Επιστήμης!
- Και οι Δεκεμβριανές περιπλανήσεις συνεχίζονται

ο  μέτοικος